02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Paracetamol: Hoeveel Paracetamol per dag

waarvoor dient paracetamol

Paracetamol is een pijnstillend en koortwerend geneesmiddel dat onder andere tegen symptomen van verkoudheden kan worden ingezet. Het geneesmiddel wordt wereldwijd het meest gebruikt omdat het veilig is, zowel voor volwassenen, kinderen, ouderen en tijdens de zwangerschap. Medicijnen die het actieve bestanddeel paracetamol bevatten werken tegen koorts bij volwassenen en zijn een goede pijnstiller tegen hoofdpijn. De pijnstillers zijn verkrijgbaar zonder voorschrift. Hoewel paracetamol zeer effectief is in het bestrijden van pijn, bevat het geneesmiddel geen ontstekingsremmende eigenschappen. Wanneer je onstekingsremmers zonder voorschrift nodig hebt, is ibuprofen een meer geschikte kandidaat. Wanneer je paracetamol gebruikt, is het belangrijk om steeds de aangewezen dosissen niet te overschrijden. Lees daarom de bijsluiter aandachtig voor je het middel inneemt.

Waarvoor dient Paracetamol?

Paracetamol is een pijnstiller en een koortsremmer. Het middel kan daarom gebruikt worden voor de behandeling van pijn in de spieren, keel-, hoofd-, of tandpijn, migraine, menstruatiepijn, enz. Daarnaast kan het ook ingezet worden om koorts te bestrijden. Door deze eigenschappen, wordt het geneesmiddel daarom vaak aangeraden als ondersteuning bij het griepvirus of voor verkoudheden. Paracetamol is geen ontstekingsremmer en zal daarom pijn veroorzaakt door ontstekingen niet bestrijden.

Paracetamol als pijnstiller

Soms heb je gewoon pijnstillers tegen hoofdpijn en andere pijnen nodig. Hoewel niemand graag medicatie neemt, is het in sommige gevallen onvermijdelijk. Paracetamol is in zulke gevallen een veilige pijnstiller die tegen keelpijn, kiespijn, rugpijn, spierpijn of menstruatiepijn kan helpen.

Wanneer Paracetamol bij kinderen?

Paracetamol mag ook voor kinderen gebruikt worden. Onder de leeftijd van 18 jaar gelden er andere doseringen dan voor volwassenen. Deze staan hieronder beschreven. Volg de aanwijzingen strikt en lees de bijsluiter aandachtig voor je paracetamol aan je kind toedient.

Wanneer Paracetamol bij peuters?

Voor peuters gelden dezelfde regels als voor andere kinderen onder de 18 jaar. Om paracetamol aan peuters toe te dienen is een zetpil de gemakkelijkste optie. Om paracetamol aan peuters te geven, volg je best de doseringen die hieronder beschreven staan.

Paracetamol als koortsremmer

Paracetamol kan worden gebruikt om koorts bij volwassenen te bestrijden. Het is daarom een goede keuze wanneer je griep hebt aangezien er dan vaak koorts aanwezig is. Voor koorts houd je je aan de doseringen die hieronder beschreven staan. Indien de koorts te hoog is en niet zakt, raadpleeg je je huisarts. Neem niet op eigen initiatief meer dan de aangeduide limiet.

Wanneer paracetamol bij koorts bij baby’s?

Wanneer je baby koorts heeft, is dit niet meteen een reden tot paniek. De temperatuur van baby’s schommelt veel, het is daarom vooral essentieel om de temperatuur goed in de gaten te houden. Meet de temperatuur van de baby bij voorkeur via de anus. Heeft je kindje koorts? Kijk dan naar het gedrag voor je naar medicatie overstapt. Zolang de baby zich goed voelt, is het namelijk onnodig om geneesmiddelen toe te dienen. Wanneer de baby zich anders gedraagt en bijvoorbeeld slechter drinkt, kan paracetamol wel nodig zijn. Om de paracetamol toe te dienen, is een zetpil de beste optie. Volg de doseringen die hierboven beschreven staan.

Paracetamol als ontstekingsremmer

Hoewel veel mensen ervan uit gaan dat paracetamol ook ontstekingsremmend werkt, is dit eigenlijk niet zo. Paracetamol is een pijnstillend en koortswerend middel waarvan de preciese werking nog steeds onduidelijk is. Het geneesmiddel werkt niet onstekingsremmend. Wanneer je pijn hebt door een ontsteking, is ibuprofen een betere keuze. Ibuprofen is een pijnstillend, koortswerend en ontstekingsremmend geneesmiddel. Ibuprofen kan zwaar op de maag liggen. Neem het daarom enkel in als er werkelijk sprake in van een onsteking. Lees ook hier de bijsluiter aandachtig voor gebruik.

Paracetamol voor dieren

Paracetamol is niet geschikt voor honden en katten. Lage dosissen paracetamol kunnen dodelijk zijn voor je huisdieren. Geef daarom nooit paracetamol of enig ander humaan geneesmiddel aan je huisdier zonder dit met de dierenarts te bespreken. Hoewel paracetamol niet meteen toxisch voor paarden, wordt het afgeraden om het zomaar aan je paard toe te dienen. Raadpleeg de veearts voor je paracetamol aan je paarden geeft.

Hoe Paracetamol gebruiken?

Hoe Paracetamol innemen?

Of je paracetamol voor of na het eten slikt maakt niet zoveel uit. Je kan het geneesmiddel dus ook zonder eten innemen. Indien je de tabletten zonder water kan innemen mag dit maar het wordt wel aangeraden om het met een vloeistof door te slikken. De tabletten mogen niet gekauwd worden voor het doorslikken.

Dosering Paracetamol

dosering paracetamol

Hoeveel Paracetamol per dag voor volwassenen?

Om pijn en koorts te bestrijden, kan je paracetamol innemen. Volg hierbij de paracetamol dosering voor volwassenen nauwkeurig. Bij voorkeur neem je maximaal 1 gram paracetamol om de 4 tot 6 uur. Het is daarom aangeraden om minimaal 4 uur tussen twee innamen te laten. Daarnaast is de maximale dosering van paracetamol 4 gram verspreid over 24 uur. Paracetamol is verkrijgbaar in (bruis)tabletten van 500 milligram en 1 gram. Wanneer je de tabletten van 500 milligram hebt mag je een paracetamol dosis van 8 tabletten per dag nemen terwijl je die van 1 gram maar 4 keer per dag mag innemen. Op die manier overschrijdt je nooit het maximum aan paracetamol dat je per dag mag innemen. Wanneer je een overdosis paracetamol hebt ingenomen kan je symptomen zoals misselijkheid, braken, verlies van eetlust, buikpijn en overmatig zweten ervaren. Raadpleeg bij een overdosis onmiddellijk je huisarts, apotheker of het antigifcentrum (070/245 245).

Hoeveel Paracetamol per dag voor kinderen?

De dosering paracetamol voor een kind hangt af van het gewicht. De paracetamol dosis voor een kind is maximaal 10 tot 15 mg paracetamol per kg lichaamsgewicht. Deze dosering mag 4 maal per dag gegeven worden mits er 4 uur tussen elke inname zit. Hoe kan je de paracetamol dosering voor kinderen naar gewicht dan precies berekenen? Een voorbeeld voor een kind van 6 kilogram is het volgende: (10 tot 15 x 6) = 60 tot 90 mg elke 4 uur. Het beste is dan een dosis van 60-70 milligram te geven aangezien dit tussen de waarden in ligt.

Hoeveel Paracetamol per dag voor baby’s?

De dosering paracetamol voor een baby of peuter is hetzelfde als voor oudere kinderen. De 10 tot 15 mg paracetamol per kg lichaamsgewicht regel geldt ook hier. Hieronder vind je een leidraad van de dosering voor kinderen tot 4 jaar. Indien je kindje lichter of zwaarder is dan de aangegeven gewichten per leeftijd, reken je de dosis beter handmatig uit.

 

Leeftijd

Gewicht

Dosis (zetpil)

Maximaal aantal per dag

Vanaf 3 maanden

3,0-5,5 kg

60 mg

2-3

3 maanden tot 1 jaar

5,5-10 kg

120 mg

2-3

1-2 jaar

10-12,5 kg

240 mg

2-3

2-4 jaar

12,5-17 kg

240 mg

3

Let op: deze doseringen zijn enkel van toepassing voor paracetamol zetpillen

Langdurig gebruik van Paracetamol

Is langdurig gebruik van paracetamol schadelijk? Het langdurig gebruik van paracetamol kan wel degelijk negatieve bijwerkingen hebben. Het geneesmiddel kan op lange termijn hoofdpijn veroorzaken waardoor je meer paracetamol zal nemen om deze te verhelpen. Daarnaast kan het medicijn de lever en de nieren schaden. Beschadigingen aan de organen treden voornamelijk op bij langdurig dagelijks gebruik van 3 tot 4 tabletten per dag. Acute leverbeschadiging kan ook voorkomen wanneer er een dosis van 6 gram op 1 dag wordt ingenomen. Elke dag paracetamol nemen om pijn te onderdrukken kan dus schadelijk zijn. Het is daarom zeer belangrijk om de bijsluiter nauwkeurig op te volgen en bij chronische pijn een behandelplan op te stellen in samenspraak met de arts.

Paracetamol en zwangerschap

Paracetamol mag tijdens de zwangerschap ingenomen worden. Dezelfde doseringen als voor volwassenenen mogen hier worden aangehouden. Tijdens de zwangerschap mag paracetamol niet langdurig worden ingenomen. Ook hoge dosissen zijn uitgesloten. Hoewel het geneesmiddel veilig is, wordt het aangeraden het gebruik ervan eerst te bespreken met je huisarts of apotheker. Het gebruik van paracetamol in combinatie met coffeïne mag enkel in samenspraak met de huisarts worden ingenomen. Paracetamol met codeïne mag in geen geval worden ingenomen wanneer je zwanger bent en tijdens de periodes van borstvoeding. Enkel paracetamol zonder codeïne kan tijdens de zwangerschap veilig ingenomen worden.

Paracetamol als je zwanger wilt worden

Wanneer je zwanger probeert te worden, kan paracetamol zonder risico’s worden ingenomen. Het geneesmiddel heeft geen effect op de vruchtbaarheid of andere factoren die het zwanger worden beïnvloeden.

Paracetamol en andere stoffen

Paracetamol kan bijwerkingen hebben wanneer het wordt gecombineerd met bepaalde andere geneesmiddelen. Wanneer je andere medicatie neemt, is het daarom van belang om het gebruik van paracetamol te bespreken. Interacties met andere stoffen staan ook beschreven in de bijsluiter van paracetamol.

Paracetamol en alcohol

paracetamol als pijnstiller

Het gebruik van paracetamol voor je alcohol gaat consumeren wordt afgeraden. Paracetamol voor het drinken is voornamelijk gevaarlijk wanneer je grote hoeveelheden alcohol gebruikt. Chronisch alcoholgebruik kan ertoe leiden dat kleinere dosissen paracetamol al leverfalen opwekken doordat de leverbeschadiging de concentratie paracetamol doet toenemen. Paracetamol kan voor een kater gebruikt worden. Wanneer je dit doet, zorg er dan wel voor dat je de paracetamol de volgende ochtend pas inneemt. Wanneer je de paracetamol na een avondje stappen net voor het slapgengaan inneemt, zal de lever de paracetamol namelijk anders afbreken waardoor het de lever zwaarder belaadt. Vooral omdat de lever dan alle geconsumeerde alcohol nog moet verwerken.

Paracetamol en andere medicatie

Paracetamol met codeïne of coffeïne is veilig. Er bestaan medicaties die deze stoffen combineren voor een extra pijnstillende werking. De variant van paracetamol met coffeïne is zonder voorschrift beschikbaar in je apotheker. Paracetamol met codeïne daarentegen is uitsluitend op voorschrift verkrijgbaar. Paracetamol mag met ibuprofen gecombineerd worden indien er een ontsteking is en de pijn met enkel een ibuprofen niet genoeg gestild wordt. Wanneer je de medicaties combineert is het wel belangrijk om een maximale dosering van 1,5 gram paracetamol per dag in te nemen. Paracetamol in combinatie met tramadol wordt voorgeschreven bij matige tot hevige pijn waar andere lichtere medicaties falen. Deze combinatie mag enkel op voorschrift worden ingenomen aangezien tramadol een zeer sterke pijnstiller is. Neem deze combinatie daarom nooit zonder doktersadvies. In sommige gevallen wordt een behandeling met morfine aangevuld met paracetamol. Dit wordt echter enkel door een behandelend arts beoordeeld en mag daarom nooit op eigen initiatief worden gecombineerd. Paracetamol heeft interacties met andere geneesmiddelen. Interacties kunnen onder andere optreden wanneer men paracetamol met barbituraten, anticoagulantia en bepaalde natuurlijke middelen combineert. Wanneer je al medicatie neemt, lees dan altijd de bijsluiter aandachtig. Raadpleeg bij twijfel de huisarts voor meer informatie.

Eigenschappen

Farmaceutische gegevens

F

Ca 80%

Metabolisatie

90-95% lever

T1/2e

1-4 uur

Uitscheiding

Renaal

Gebruik

Voorschrift

Zonder voorschrift

Toediening

Oraal, rectaal, intraveneus

Merknamen

Panadol, Dafalgan, Perdolan

Chemische eigenschappen

Formule

C8H9NO2

Molaire massa

151,17 g/mol

Smeltpunt

169°C

CAS-nummer

103-90-2

Dichtheid

1,263 g/cm3

Oplosbaar in

20°C, 12.78 g/L

IUPAC-naam

N-(4-hydroxyphenyl)ethanamide, N-(4-hydroxyphenyl)acetamide

 

Levernecrose

Wanneer men een teveel aan paracetamol inneemt en op die manier de maximale dosis overschrijdt, kan er een vorm van leverbeschadiging optreden. Dit komt doordat de lever overweldigd geraakt en de hoeveelheid paracetamol niet meer kan verwerken. Levernecrose kan optreden wanneer de dosis van 6 gram per dag overschreden wordt. Voor kinderen is de dosis die leverbeschadiging veroorzaakt 140-150 mg/kg lichaamsgewicht. Een overdosis aan paracetamol kan dodelijk zijn. De dodelijk dosis bedraagt 20-25 gram. Symptomen van levernecrose zijn:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Een gebrek aan eetlust
  • Bleekheid
  • Buikpijn

Is paracetamol slecht voor de lever?

Paracetamol wordt in de lever verwerkt. Wanneer er een teveel aan paracetamol in de lever aanwezig is, kan het voorkomen dat de lever dit niet aankan. In deze gevallen kan paracetamol de lever beschadigen.

additionalType

Paracetamol

Panadol

Paracetamol is een pijnstillend en koortwerend geneesmiddel dat onder andere tegen symptomen van verkoudheden kan worden ingezet. Het geneesmiddel wordt wereldwijd het meest gebruikt omdat het veilig is, zowel voor volwassenen, kinderen, ouderen en tijdens de zwangerschap.

https://www.viata.be/paracetamol-nl

https://www.google.com/maps?cid=6075419459444201928

1g of 500mg

Paracetamol

Bruistabletten of tabletten

De dosering moet verminderd worden bij patiënten die veel alcohol gebruiken.

Paracetamol mag worden ingenomen door een moeder die borstvoeding geeft.

Panadol

Als een patiënt een overdosis paracetamol heeft ingenomen, moet de maag indien nodig geledigd worden.

Zonder voorschrift verkrijgbaar

N02BE01