02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Stoppen met roken: passief roken

Passief roken of meeroken is het ongewild inademen van de rook van iemand anders zijn sigaret, pijp of sigaar. Tijdens passief meeroken kom je in contact met drie soorten rook. Ten eerste, de primaire, de rook die wordt geïnhaleerd door de roker. Vervolgens is er secundaire rook. Dit is de rook die uit de sigaret komt. Ten slotte is er nog tertiaire rook. De rook die door de roker wordt uitgeblazen. De secundaire rook is het gevaarlijkste voor niet-rokers omdat deze een hoge concentratie van giftige stoffen bevat. Passief roken heeft dus ongetwijfeld een negatieve invloed op de gezondheid, zeker op die van kinderen, aangezien die nog volop aan het ontwikkelen zijn. Volgens gegevens van de Europese Unie sterven ieder jaar meerdere tienduizenden niet-rokers ten gevolg van passief meeroken.

Als je passief meerookt adem je allerlei schadelijke stoffen in waaronder verschillende kankerverwekkende. Koolstofmonoxide vermindert het zuurstofaantal in je bloed doordat het de plaats van zuurstof inneemt. Hierdoor krijg je problemen met je zuurstofvoorziening en dit kan leiden tot ademhalingsproblemen. Door passief te roken verhoogt je kans op longkanker en hart- en vaatziektes. Het inademen van rook veroorzaakt nog verschillende andere, kleine ongemakken zoals irritatie aan de ogen, misselijkheid en hoofdpijn.

Vanaf het moment dat je zwanger bent kan passief roken de gezondheid van je ongeboren kind beïnvloeden. De stoffen die de mama inademt, worden door het (ongeboren) kind opgenomen en kunnen tot verschillende problemen leiden zoals een laag geboortegewicht, meer kans op diabetes, wiegendood en astma. Ook de mama wordt aan verschillende gevaren blootgesteld zoals een verhoogd risico op een buitenechtelijke zwangerschap, miskraam en de moederkoek kan loslaten. Na de zwangerschap en bevalling kan je beter uit de buurt van sigaretten en rook blijven. De kwaliteit van de moedermelk daalt en de toeschietreflex werk niet goed meer. Roken in de buurt van kinderen is ook geen goed idee. Aangezien kinderen nog volop aan het ontwikkelen zijn, zijn ze zeer vatbaar voor infecties zoals een oorontsteking of bronchitis.

Als je echt niet kan stoppen, probeer dan tenminste buiten te roken zodat je omgeving de rook niet kan inademen. De ramen opendoen of de dampkap aanzetten is niet voldoende. De gevaarlijke, giftige stoffen blijven gewoon in de lucht hangen. Probeer plaatsen waar men rookt te vermijden. Om de gezondheid van je partner, kinderen, vrienden en collega’s niet te schaden moet je ervoor zorgen dat de omgeving 100% rookvrij is.