02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Peesontsteking: schouder, heup, knie, pols, voet, enkel, duim, elleboog

PeesontstekingWe hebben bijna allemaal wel al eens last gehad van tendinitis, een ontsteking van de pees. Deze ontstoken pees wordt over het algemeen veroorzaakt door wrijving van het bot tegen de pees en dit verschijnt als er sprake is van overbelasting. Alle pezen kunnen ontsteken, maar bepaalde pezen zullen sneller ten slachtoffer vallen dan anderen, bijvoorbeeld de tibialis posterior pees of de pezen in de schouders, pols, de achillespees of ook nog de elleboog.

De oorzaken van een peesontsteking zijn verschillend, namelijk:

 • Het beoefenen van een sport, als amateur of als professional
 • Repetitieve bewegingen (zoals mensen die aan de band werken, musici, enz.)
 • Vibraties (zoals werktuigen op een bouwterrein bijvoorbeeld)
 • Microletsels zoals slagen en stoten
 • Tuinieren en doehet-zelven
 • Een slechte houding of het aanhouden van de zelfde houding gedurende langere tijd
 • Problemen met het postuur of evenwicht (anders gezegd, platte voeten, xbenen, enz.)
 • Obesitas of overgewicht
 • Magerte

Peesontsteking voorkomenOm een peesontsteking te verhelpen is het belangrijk dat je goede reflexen hebt. Om dit te kunnen, moet je de belangrijkste symptomen kennen. Als je pijn hebt als je één van je ledematen beweegt en als je een zwelling op dat gewricht vaststelt, dan moet je je ongerust maken. Dit symptoom komt echter niet altijd voor.

In geval van een peesontsteking is rust het allerbelangrijkst. Zorg er bovendien voor dat je ongeveer een half uur een coldpack op het gewricht aanbrengt om zo de zwelling te verminderen. Raadpleeg ook een arts binnen 10 dagen na het begin van de pijn en zwelling. Als je niet snel genoeg handelt, kan het na inspanning te leveren nog doorgaan of zelfs erger worden.

Het is goed als je op de hoogte bent van de oorzaken en symptomen van deze musculoskeletale aandoening. Vermijden is natuurlijk beter! Hieronder enkele tips om een peesontsteking te voorkomen:

 • Warm je op voor iedere training en vergeet ook niet om te stretchen. Dit wordt vaak verwaarloosd door sporters, die vaak gehaast zijn om aan the task at hand te beginnen.
 • Zorg dat je de bewegingen op een goede manier uitvoert. Een goede techniek is de basis van iedere sport.
 • Vermijd repetitieve bewegingen.
 • Neem in je dagdagelijkse leven een correcte houding aan.
 • Draag geen zware tas over één schouder.
 • Drink voldoende, zeker tijdens het trainen of in de zomertijd.
 • Kies voor kwaliteitsvol materiaal (schoenen, tennisracket, enz.). Twijfel niet om raad te vragen aan een verkoper.

Naast de pezen is het ook mogelijk dat spieren overbelast worden, wat kan leiden tot een spierontsteking. Weet dat in de medische wereld de term „tendinitis” beetje bij beetje vervangen wordt door „tendinopathie”, wat verwijst naar peesaandoeningen in het algemeen. Het woord „tendinitis” gaat meer verwijzen naar een ontsteking van de pezen.

Wat is een peesontsteking?Wat is een peesontsteking?

Zoals we al hebben uitgelegd is tendinitis, of tendinopathie, een ontsteking van de pees die veel te vaak voorkomt.  Deze ontsteking veroorzaakt pijn en soms ook een zwelling.

Wat is een chronische peesontsteking?

Als de peesontsteking niet snel en correct onder handen genomen wordt, kan het dat de pijn erger wordt en terugkerend is. In dit geval gaat het om een chronische peesontsteking. Als de pijn enkele weken of meerdere maanden aanhoudt, is het mogelijk dat je lijdt aan deze aandoening.

Ontsteking achillespees

Een ontstoken achillespees is een letsel, of meer precies, een ontsteking aan de achillespees. Deze komt vaak voor bij wielrenners en mensen op leeftijd (degeneratie van de pees). Dit komt door een te grote belasting op de pees en kan dus leiden tot een achillespeesblessure. Dit probleem veroorzaakt pijn of een sterk branderig gevoel en is moeilijk te verzorgen.

Het gewricht heeft inderdaad vaak tijd nodig om te herstellen. Een ontsteking van de achillespees kan acuut of chronisch zijn: in het eerste geval voelt de persoon een intense pijn die soms het rennen gaat verhinderen. In het tweede geval houdt de pijn enkele weken aan, maar hindert het de persoon niet tijdens de sportieve activiteiten. Pijn in de achillespees kan ook optreden tijdens het wandelen.

Om de pijn in de achillespees te verzachten, kan je een ontstekingsremmende zalf gebruiken, bijvoorbeeld op basis van diclofenac.

Peesontsteking schouder

Deze peesblessure in de schouder veroorzaakt pijn die verschijnt na een val, trauma, foute beweging, repetitieve bewegingen, enz. Je voelt het als je je arm optilt en het in de hele arm uitstraalt. Dit symptoom gaat samen met stijfheid in de schouder en een vermindering van je kracht. Er bestaan verschillende medicijnen voor een peesontsteking in de schouder, zoals ontstekingsremmers, injecties of fysiotherapie.

Peesontsteking heup

Een ontsteking van de heup wordt vaak veroorzaakt door repetitieve schokken (tijdens het lopen bijvoorbeeld) en komt het vaakst voor bij vrouwen. Dit kan ook voorkomen na het plaatsen van een prothese.

Je kan een ontsteking van de heup aan de hand van bepaalde symptomen ontdekken:

 • Er treedt pijn op bij het op en afgaan van de trap.
 • Het is niet mogelijk om op je zij te slapen zonder hinder te ondervinden.
 • Je loopt mank
 • De pijn straalt uit in je hele dijbeen, soms tot in de knie of je enkel.

TendinitisPeesontsteking knie

Een tendinitis in de knie komt vaak voor bij sporters omdat deze vaak repetitieve en/of bruuske bewegingen uitvoeren, zoals springen. Sporten met het grootste aantal gevallen van knieontsteking zijn voetbal, atletiek, hardlopen, dansen, fietsen, volleybal, basketbal, enz. Mensen in handmatige beroepen kunnen echter ook aan deze aandoening lijden. Mensen die veel handenarbeid doen kunnen hier echter ook aan lijden. Bepaalde beroepen vragen een extreem grote inspanning van de knieën. 

Er bestaan verschillende peesontstekingen die zich voordoen in de knie, maar wat het meest voorkomt is de springersknie, ook bekend als een jumpers knee. Anders gezegd wil dit zeggen dat de pees van de knieschijf ontstoken is. De peesblessure of peesontsteking bevindt zich dus aan de binnenkant van de knie, ter hoogte van de onderkant van de knieschijf. Als je pijn voelt tussen je knieschijf en scheenbeen, dan lijdt je zeker en vast aan een kniepeesontsteking. Deze pijn kan optreden bij het aanvangen van de fysieke inspanning of kort na een intense inspanning, maar deze aandoening kan snel dagelijkse hinder veroorzaken als deze niet onder handen genomen wordt.

Peesontsteking pols

Mensen die een sport beoefenen waarmee ze met een racket zwaaien of arbeiders werk verrichten waar er overbelasting van de pols kan optreden gaan het vaakst last hebben van dit probleem. Een peesblessure in de pols kan veroorzaakt worden door onschuldige bewegingen, zoals simpelweg te lang voor een computer blijven zitten bijvoorbeeld.

PeesblessurePeesontsteking voet

Een ontsteking aan de pees van de voet, of een tendinitis van de voet, kan verschillende vormen aannemen, want het kan op verschillende plaatsen in de voet optreden.

Pijn aan de onderkant van de voet, dus pijn aan de voetzool, kan gerelateerd zijn aan een ontsteking van de fascia plantaris. Dit is het weefsel onder de voet wat de hiel met de tenen verbindt. Deze ontsteking wordt ook fasciitis plantaris genoemd.

Pijnlijke voeten kunnen ook gerelateerd zijn aan pijn aan de bovenkant van de voet.  Deze pijn kan ontstaan door een overbelasting van de voet of een peesblessure in de voet.

Peesontsteking enkel

Een ontsteking aan de enkel wordt gekenmerkt door pijn aan de binnenkant van de enkel die verschijnt voor of na een training of wedstrijd.

Peesontsteking duim

Deze ontsteking verschijnt als de pees te zwaar belast wordt, wat ook lijdt tot een peesblessure aan de duim.

Tenniselleboog

Een tenniselleboog, ook wel een tennis elbow genoemd, is zoals de naam het aangeeft een ontsteking van de elleboog en die vaak voorkomt bij tennisspelers. Deze aandoening wordt in het medisch jargon „laterale epicondylitis” genoemd.

Peesontsteking behandelenBehandeling van een peesontsteking

Natuurlijke ontstekingsremmers tegen een peesontsteking

Er bestaan verschillende behandelingen tegen een peesontsteking. Je kan opteren voor natuurlijke ontstekingsremmers zoals groene klei, essentiële oliën of crèmes of gels op basis van kurkuma of arnica.

Moet je een peesontsteking warm of koud houden?

De koude en warmte zijn je beste vrienden in geval van een peesontsteking.  Je moet echter wel weten hoe je ze het beste gebruikt om een optimaal effect te verkrijgen. Breng de eerste dagen na het begin van de ontsteking koude aan op het getroffen gewricht, om zo de pijn te verminderen en zwelling te vermijden, ook al is een zwelling eerder zeldzaam in geval van een peesontsteking. Schakel een paar dagen later over op een crème of gel om de spieren en gewrichten te ontspannen, de bloedcirculatie te verbeteren en zo een goede wondheling te bevorderen.

Medicatie

Er bestaan verschillende middelen tegen een peesontsteking.

Welke medicijnen kan ik gebruiken bij een peesontsteking?

Ontstekingsremmers worden aanbevolen in geval van een peesontsteking, bij voorkeur om lokaal aan te brengen, om zo ongewenste bijwerkingen te voorkomen, bijvoorbeeld maagklachten. Vermijd echter diepgaande massages en vermijd te hard duwen, wat de blessure erger zou kunnen maken.

Welke ontstekingsremmer moet ik gebruiken bij een peesontsteking?

Als je orale ontstekingsremmers wilt gebruiken, kan je eenmaal per dag kurkuma 2400 gebruiken totdat de symptomen verdwijnen. De symptomen kunnen tussen de 10 en 21 dagen duren, afhankelijk van de ernst van het trauma en de rust (hoe meer inspanning er is, hoe minder snel het zal genezen).

NB: wist je dat er natuurlijke ontstekingsremmers bestaan, zoals duivelsklauw bijvoorbeeld? Deze staat bekend voor zijn efficiëntie in geval van artrose, maar kan ook handig zijn in geval van tendinitis.

Welke zalf moet ik gebruiken bij een peesontsteking?

Tijdens de eerste 2-3 dagen kan een zalf op basis van diclofenac de intense pijn verlichten. We raden echter aan om over te schakelen naar een olie of gel op basis van arnica. Deze stof bevordert inderdaad het weefselherstel, dit in tegenstelling tot een conventionele ontstekingsremmer. Deze verzacht alleen de pijn en moedigt soms zelfs aan om het ledemaat in kwestie toch te gaan gebruiken, wat een goede genezing verhindert. Bovendien dringt arnicagel snel in, wat een ervoor zorgt dat een langdurige massage vermeden wordt.

Welke antibiotica moet ik gebruiken bij een peesontsteking?

Geen enkele. Antibiotica mogen nooit worden gebruikt voor zelfmedicatie en zeker niet voor een peesontsteking. Deze medicijnen zijn alleen nuttig in het geval van een bacteriële infectie. Een peesontsteking is een letsel dat veroorzaakt wordt door een trauma, wat niets met een bacterie te maken heeft.

peesontsteking - alle producten

282 resultaten
Sorteren

Geneesmiddel op basis van etofenamaat, tegen pijn en ontsteking van botten en gewrichten, in de vorm van een gel. Bij acute en chronische ontstekingen van botten en gewrichten, bij pijnlijke aandoeningen van de spieren en bij trauma's ten gevolge van een ongeluk of sportletsels.

16,18
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Geneesmiddel in de vorm van opwarmende spray voor uitwendig gebruik voor de behandeling van spierpijn, gewrichtspijn en ontsteking. Ter preventie van overbelasting of verrekkingen: voor en na de inspanning Reflex spray aanbrengen.

13,08
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Rowo Sportgel
 (16)

Deze gel helpt preventief tegen spierpijn, krampen en helpt de spieren te ontspannen na elke inspanning. De muntolie heeft een koelend, helend en pijnverlichtend effect bij o.a. kneuzingen, verrekkingen, spier- en peesirritaties, gewrichtspijnen (bevat arnica en echinacea), hoofdpijn (migraine), koortslip en insectenbeten.

prijs apotheek: 8,75 *
7,88
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 8,75 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Topiderm Hot-gel
 (1)

Opwarmende gel voor koude en stramme spieren.

prijs apotheek: 11,80 *
10,62
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 11,80 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Topiderm Cool-gel
 (1)

Koelende gel voor het verzachten van vermoeide benen en voeten, tijdens en na de inspanning.

prijs apotheek: 13,20 *
12,41
-6% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 13,20 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Dexsil Sport
 (5)

Balsem op basis van organisch silicium, glucosamine, chondroïtine, kamfer en menthol. Wordt omwille van het opwarmende/afkoelende effect gebruikt om spieren en pezen in te masseren voor, tijdens of na een fysieke inspanning (vb sporters: voor, tijdens, of na de sportactiviteit). Niet geschikt voor kinderen en niet voor zwangere vrouwen of voor vrouwen die borstvoeding geven.

prijs apotheek: 24,99 *
17,49
-30% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 24,99 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Nexcare ColdHot Coldspray
 (6)

Geeft onmiddellijk koude af om pijn te verlichten en ontsteking te remmen.

prijs apotheek: 6,65 *
5,65
-15% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 6,65 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Starbalm Sports balm Extra sterk rood
 (3)

Extra sterke balsem met essentiële oliën voor spieren en gewrichten, te gebruiken na het sporten. Ideaal tegen spierpijn, gewrichtspijn, artrose, lumbago en artritis.

prijs apotheek: 8,99 *
7,82
-13% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 8,99 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Naqi Massage Lotion Ultra
 

Massage lotion met een hoog glij vermogen, zonder vet aan te voelen.

prijs apotheek: 16,35 *
14,72
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 16,35 *

Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

Dexsil Forte
 (6)

Gel op basis van silicium, glucosamine, chondroïtine en MSM. Voor het behoud van het kraakbeen, en om de gewrichten en spieren soepel te houden.

prijs apotheek: 24,99 *
17,49
-31% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 24,99 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd