02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
03-09-2018 | Aandoeningen

Peesontsteking: wat is het en wat doe je eraan?

Geschreven door Annelies peesontsteking pols achillespees schouder

Een peesontsteking, iedereen heeft er wel al eens last van gehad. Onze spieren worden met onze botten verbonden door pezen. In zo’n pees kunnen echter kleine scheurtjes ontstaan door overbelasting bij beroepsactiviteiten, bij het sporten of bij andere activiteiten zoals klussen. Het bot begint dan te wrijven tegen de pees, wat irritatie veroorzaakt. 

Hoewel alle pezen kunnen ontsteken, zijn er pezen die sneller ontsteken dan andere, zoals onze pezen in de pols, schouders en achillespees.

Hoe ontstaat een peesontsteking?

Een peesontsteking kan verschillende oorzaken hebben, waaronder herhaaldelijke bewegingen zoals bijvoorbeeld handarbeiders of musici die vaak moeten uitvoeren. Daarnaast kan dit ook veroorzaakt worden door te sporten, zowel als professional of als amateur. Ook obesitas, overgewicht of net magerte kunnen tot problemen leiden. Verder kunnen lichamelijke factoren zoals een voetafwijking of een beenlengteverschil ook leiden tot een peesontsteking. Instabiele gewrichten of botontkalking kunnen bij mensen boven de 40 ook een rol spelen bij peesontstekingen. Als je de peesontsteking niet snel en correct behandelt, kan het zijn dat de pijn erger wordt en steeds terugkeert. In dat geval spreken we van een chronische peesontsteking.

Hoe kan je een peesontsteking nu herkennen? Meestal gaat het gepaard met een warme huid boven je pees, maar ook met pijn en een lichte zwelling. Soms kan je ook een zacht krakend of knisperend geluid kunnen horen bij het bewegen van je pees. Tot slot ben je ook meestal redelijk stijf op de plek van je ontsteking en is je bewegingsvrijheid daar beperkt. 

Soorten peesontstekingen

Een peesontsteking kan verschillende vormen aannemen. De meest voorkomende vind je hieronder!

Pols

Een blessure aan een pees in je pols krijg je vaak door de meest onschuldige bewegingen zoals te lang voor je computer blijven zitten. Ook arbeiders die taken uitvoeren waarbij ze hun pols overbelasten of sporters die veel met een racket zwaaien, zullen hier het meeste last van hebben. 

Schouder

Een peesblessure in je schouder wordt doorgaans veroorzaakt na een trauma, herhaaldelijke bewegingen, een foute beweging of een trauma. Hoe herken je het? Als je je arm optilt voel je het, en straalt het uit naar je hele arm. Ook voelt je schouder stijf aan en heb je er minder kracht in. 

Achillespees

Verder kan er ook een ontsteking van je achillespees optreden. De pees is dan overbelast, veroorzaakt pijn, een sterk branderig gevoel en is moeilijk te verzorgen. Zo’n achillespeesontsteking komt regelmatig voor bij wielrenners, maar ook bij oudere mensen. 

Je achillespees kan acuut ontstoken zijn, waarbij je een intense pijn voelt die het sporten verhindert. Er kan echter ook sprake zijn van een chronische ontsteking. In dat laatste geval voel je de pijn enkele weken lang, maar hindert die je niet tijdens het sporten. Je kan de pijn in je achillespees verzachten door gebruik te maken van een ontstekingsremmende zalf op basis van diclofenac, zoals bijvoorbeeld Voltaren. 

Knie peesontsteking sporten

Een peesontsteking aan de knie komt het vaakst voor bij sporters, omdat zij vaak dezelfde bewegingen moeten herhalen of bruuske bewegingen moeten maken. Vooral sporters die doen aan basketbal, atletiek, voetbal, fietsen, dansen, volleybal en hardlopen hebben hier regelmatig last van. Ook mensen die handarbeid uitvoeren, zijn gevoeliger voor ontstekingen aan de kniepees. 

De meest voorkomende ontsteking is de springersknie, waarbij de pees van de knieschijf ontstoken is. Je voelt dan pijn tussen je knieschijf en scheenbeen. Als je dit dan niet gauw aanpakt, kan de aandoening snel hinder veroorzaken in je dagelijks leven. 

Heup

Daarnaast kan je ook last krijgen van een peesontsteking aan je heup. Dit wordt veroorzaakt door repetitieve schokken die je bijvoorbeeld ontvangt tijdens het lopen. Zo’n ontsteking aan de heup komt het vaakst voor bij vrouwen. Mensen die last hebben van zo’n ontsteking, hebben pijn bij het op- en afgaan van de trap. Daarnaast staalt de pijn zich vaak uit tot in het hele dijbeen, soms zelfs tot in de knie of enkel. Je loopt mank, en ook slapen op je heup is moeilijk zonder dat je hinder ervaart.       

Wat kan je doen tegen een peesontsteking?

Als je last hebt van een peesontsteking, wordt koelte je beste vriend! De eerste dagen na het begin van de ontsteking, breng je koude kompressen aan op de ontstoken pees. Zo kan je de pijn verminderen en kan je ook een zwelling vermijden. Om de spieren en gewrichten dan te doen ontspannen, kan je na een paar dagen overschakelen op een gel of crème. Zo verbeter je de bloedcirculatie en kan je ook een goede wondheling bevorderen. 

Belangrijk bij een peesontsteking is om in beweging te blijven, maar liefst wel op een lager pitje. Verder is het een goed idee om pijnstillers te gebruiken. Als je bijvoorbeeld last zou hebben van je hiel, dan ga je waarschijnlijk onbewust verkeerd lopen. Op die manier hou je je klacht gewoon in stand. Als je echter pijnstillers slikt, dan kun je je voet wel gewoon normaal belasten en bewegen, wat positief is voor het herstellen van de blessure. 

peesontsteking voltarenDaarnaast bestaan er verschillende natuurlijke ontstekingsremmers tegen een peesontsteking. Zo kan je bijvoorbeeld grijpen naar groene klei of essentiële oliën en crèmes op basis van arnica of kurkuma. Bovendien kan je de eerste 2 tot 3 dagen de intense pijn verlichten door een zalf op basis van diclofenac te gebruiken, zoals Voltaren. 

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op peesontstekingen wordt. De kwaliteit van je pezen neemt dan immers af, wat ook gebeurt als je weinig beweegt. Bewegen is dus de boodschap! Zo verklein je namelijk de kans op een peesontsteking. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels