02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

14-04-2020 | Algemeen welzijn

De perimenopauze: de vaakst voorkomende klachten en wat eraan te doen

Geschreven door Anniek Menopauze tips menopauze

Over de menopauze wordt veel gesproken en geschreven, maar de periode voor de menopauze is veel minder bekend. Deze periode wordt de perimenopauze genoemd. Het is eigenlijk ook de perimenopauze die de meeste klachten met zich meebrengt. Lees meer over wat is menopauze

Vaak worden deze klachten vaak verkeerdelijk toegeschreven aan de menopauze terwijl dit eigenlijk een relatief klachtenvrije periode is. De periode die de menopauze voorafgaat is een periode vol veranderingen voor het lichaam en die veranderingen brengen ook kwaaltjes met zich mee.

Opvliegers en nachtelijk zweten

Tijdens de perimenopauze kun je soms last hebben van momenten waarop je het plots erg warm krijgt en begint te zweten. De klassieke opvliegers of vapeurs zijn een typisch voorbeeld van klachten die zich voordoen tijdens de perimenopauze. Heb je last van warmteopwellingen? Geen zorgen, je bent namelijk niet alleen. Meer dan 70% van de vrouwen krijgt tijdens de perimenopauze wel eens last van opvliegers. Niks om je zorgen over te maken dus, maar wel vervelend natuurlijk. Opvliegers worden veroorzaakt door de veranderingen in de vrouwelijke hormonen. Zo maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Dit hormoon is ook verantwoordelijk voor de regeling van de temperatuur in je lichaam. De veranderende waarden van het hormoon brengen je interne thermometer in de war met opvliegers als het voornaamste gevolg. Opvliegers kunnen op ieder moment van de dag voorkomen en kunnen ook ervoor zorgen dat je ’s nachts meer gaat zweten. 

Meer dan 70% van de vrouwen krijgt tijdens de perimenopauze wel eens last van opvliegers.

Wat kan ik eraan doen?

Je kan niet vermijden dat je oestrogeen je interne temperatuurregeling overhoop komt gooien, maar je kunt wel goed voorbereid zijn om minder last te hebben van de effecten. Kleed je dus in laagjes. Zo kun je altijd een laagje kledij verwijderen wanneer je de warmte voelt opkomen. Verder kun je de thermostaat enkele graden naar lager zetten. Pikant eten en cafeïne houdende dranken vermijd je ook beter aangezien deze opvliegers kunnen veroorzaken. perimenopauze kwaaltjes

Nachtelijk zweten kun je een halt toeroepen door in een frisse en goed verluchte slaapkamer te slapen. Zet dus zeker af en toe een raampje open om de kamer af te laten koelen en te verluchten. Verder kan een aanpassing van je nachtkleding er ook voor zorgen dat je minder last hebt van nachtelijk zweten. Kies voor een luchtige pyjama gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen.     

Problemen tussen de lakens

De veranderingen in je lichaam kunnen ook een effect hebben op hoe je seksualiteit beleeft. De veranderingen in je hormonen kunnen ervoor zorgen dat je minder zin in seks hebt. Diezelfde hormonen kunnen er ook voor zorgen dat het slijmvlies van de vagina dunner wordt waardoor je last kunt hebben van vaginale droogte. Hierdoor kan vrijen onaangenaam en zelfs pijnlijk aanvoelen. Verder kan de drogere en dunnere huid zorgen voor jeuk en pijn in de schaamstreek.   

Wat kan ik eraan doen?

Om jeuk en infecties tegen te gaan, kies je het best voor katoenen ondergoed in plaats van synthetische stoffen. Natuurlijke stoffen zijn zachter voor de huid en nemen beter zweet op. Tijdens de geslachtsgemeenschap kun je gebruik maken van een glijmiddel om een onaangenaam gevoel tegen te gaan.  

Slapeloosheid

Opvliegers en nachtelijk zweten kunnen ervoor zorgen dat je nachtrust verstoord wordt. Verder kunnen de veranderingen in je lichaam ook zorgen voor gevoelens van onrust en stress. Al deze factoren zijn natuurlijk niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. 

perimenopauze slapeloosheidWat kan ik eraan doen?

Eerder in dit artikel heb je al kunnen lezen hoe je klachten van nachtelijk zweten en opvliegers te lijf kunt gaan. Als je toch nog last hebt van slapeloze nachten kan het helpen om een vast slaapritueel in te lassen. Lees bijvoorbeeld een boek voor het slapengaan en vermijd het blauw licht van smartphones en tablets. 

Gewichtstoename

Je zult in de perimenopauze ook merken dat je misschien wat zwaarder bent geworden. Vooral rond je middel kunnen er aardig wat kilootjes bijkomen. Dit komt doordat je vetcellen nu moeten zorgen voor de oestrogeenaanmaak in plaats van de eierstokken. Bovendien vertraagt de stofwisseling naarmate we ouder worden. 

Vooral rond je middel kunnen er aardig wat kilootjes bijkomen.

Wat kan ik eraan doen? 

Een gezond dieet blijft altijd een must, perimenopauze of niet. Blijf dus voldoende groenten en fruit eten en vermijd verzadigde vetten en snelle suikers. Een vast eetpatroon blijft ook belangrijk. Eet dus iedere dag op dezelfde tijdstippen voor ontbijt, middag- en avondmaal. Een gezonde dosis beweging blijft ook belangrijk. Iedere week enkele stevige wandelingen of een paar fietstochtjes maken is zeker een goed begin. Andere sporten zoals lopen of zwemmen zijn natuurlijk ook perfect om in beweging te blijven.  

 

Meer informatie over de perimenopauze? Luister dan zeker naar de podcast van Libresse via deze link.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels