02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-08-2018 | Aandoeningen

Prikkelbare darm syndroom (pds): spastische of luie darm

Het prikkelbare darm syndroom is een vervelende aandoening die tot 20% van de bevolking treft. PDS is geen ernstige aandoening maar kan vaak veel last veroorzaken bij patiënten die eraan lijden. Hoewel zoveel mensen eraan lijden, is er geen duidelijke oorzaak voor een spastisch colon. De benaming verklapt al wat de aandoening bij patiënten veroorzaakt, namelijk pijn in de buik- en darmstreek. 

Lees meer over Wat is een prikkelbare darm en hoe leer ik ermee leven?

Veel mensen die aan PDS lijden, gaan niet naar de huisarts waardoor de aandoening waarschijnlijk nog veel meer voorkomt dan gedacht. Er is geen behandeling die een spastisch colon kan genezen maar je kan de last die ermee gepaard gaat wel significant verminderen.

Symptomen prikkelbare darm syndroom

PDS kan tal van symptomen opwekken bij patiënten. Die diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en de duur ervan. De symptomen moeten langer dan 6 maanden aanwezig zijn en minstens 3 dagen per maand voorkomen. Er zijn drie types PDS: het type met obstipatie, het type met voornamelijk diarree en het gemengde type. Daarnaast komen de volgende symptomen voor:

  • Buikpijn of ongemak in de buikstreek
  • De last vermindert na de stoelgang
  • Wisselende stoelgangfrequentie
  • Diarree, obstipatie of afwisselend een van beiden
  • Opgeblazen gevoel
  • Slijm in de stoelgang
  • Vaak een loze aandrang
  • Na de stoelgang het gevoel dat je niet volledig ontlast bent

Wanneer deze symptomen gepaard gaan met een plotseling gewichtsverlies, nachtelijke klachten, bloed in de stoelgang of langdurige diarree is het waarschijnlijk geen PDS en is het aangeraden om de huisarts te raadplegen.

Wat kan je doen bij PDS?

Pas je eetgewoonten aan

PDS kan ervoor zorgen dat je veel last hebt van je buik. Hierdoor kan het je dagelijkse bezigheden soms zelfs hinderen. Om de klachten zoveel mogelijk in bedwang te houden, kan je je voedingspatroon aanpassen. Bepaalde voedingsstoffen kunnen de symptomen namelijk verergeren. Voorbeelden hiervan zijn cafeïne, melkproducten, kolen, paprika met schil, peulvruchten, uien en suikers. Je kan zelf uitzoeken welke producten jou het meeste last geven. Het is wel essentieel om een evenwichtig voedingspatroon aan te houden waarbij je drie maaltijden per dag eet. Eet dagelijks groenten en fruit maar vermijd rauwkost zoveel mogelijk. Zorg er prikkelbare darm syndroom symptomendaarnaast voor dat je genoeg vezels binnenkrijgt aangezien deze de stoelgang bevorderen. Drink veel water en vermijd koffie, koolzuurhoudende dranken en alcohol. Blijf je met een evenwichtig dieet nog steeds met zeer veel klachten zitten? Bespreek dan het FODMAP beperkt dieet eens met je huisarts. Dit dieet elimineert bepaalde stoffen die de darmen kunnen irriteren.

Bewegen!

Bewegen heeft over het algemeen een positieve invloed op de gezondheid. Wanneer je regelmatig beweegt, zou het kunnen dat de buik- en darmklachten verminderen. Een half uurtje per dag, kan al zeer bevorderend werken. Je kan dit doen door dagelijks een wandeling te maken, even te gaan fietsen of te wandelen. Ook intensievere sporten zijn natuurlijk goed!

Medicatie

Wanneer je eens een dag veel last hebt van je buik en darmen, kan het soms nodig zijn om naar medicatie te grijpen. Er zijn een aantal geneesmiddelen die de klachten van PDS kunnen verminderen. Het sporadisch nemen van medicatie kan geen kwaad, wanneer je echter langdurig geneesmiddelen gaat innemen, moet je dit altijd met je huisarts bespreken. Afhankelijk van de klachten kan je een aantal geneesmiddelen innemen:

Probiotica

Bepaalde probiotica kunnen bij sommige PDS patiënten nuttig zijn. Probiotica zijn levende micro-organismen die het immuunsysteem ondersteunen en de darmwand beschermen. Door deze effecten kunnen probiotica de goede darmwerking bevorderen en de vertering ondersteunen. Zeker het proberen waard dus! Neem probiotica minstens 4 opeenvolgende weken om te zien of ze werken.  

Spasmolytica

spastische darm syndroom buscopanSpasmolytica werken tegen darmkrampen. Wanneer je veel last hebt van krampen, kan de huisarts spasmolytica zoals Buscopan voorschrijven. Dit spasmolyticum wordt vaak aangeraden aan patiënten die aan PDS lijden omdat het geneesmiddel de krampen effectief kan aanpakken. De werkzame stof in Buscopan is butylscopolamine. Dit stofje verslapt als het ware de gladde spieren in het maagdarmkanaal waardoor de krampen afnemen.

Laxeermiddelen

Heb je eens een dag erg veel last van de obstipatie, dan kan je naar laxeermiddelen grijpen. Laxeermiddelen verzachten de harde stoelgang waardoor je gemakkelijker naar het toilet kan. Laxeermiddelen kunnen veel negatieve bijwerkingen hebben zoals diarree, gasvorming, buikpijn of krampen. Bovendien kunnen ze bij langdurig gebruik het slijmvlies in de darmwand beschadigen. Neem laxeermiddelen daarom nooit langdurig in! Deze geneesmiddelen zijn voor zeer sporadisch gebruik ontwikkeld.

Zwelmiddelen

Wanneer je voornamelijk last hebt van constipatie, kan het nuttig zijn om zwelmiddelen te gebruiken. Deze geneesmiddelen bevatten veel vezels waardoor ze de darmen van extra vocht voorzien en de harde stoelgang wat kunnen verzachten.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels