02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
02-03-2021 | Algemeen welzijn

Last van het Prikkelbaredarmsyndroom?

Ongeveer 5 tot 10% van de bevolking heeft last van het prikkelbare darmsyndroom. Maar wat houdt dat juist in? En valt er iets aan te doen?

 

Wat is het prikkelbare darmsyndroom?

Het prikkelbaredarmsyndroom is een goedaardige aandoening van de werking van het spijsverteringskanaal. Hoewel het een chronische aandoening is, kunnen patiënten ook langere periodes klachtenvrij zijn.  Ongemakken kunnen dagelijks gedurende 1 week of zelfs 1 maand optreden  en daarna weer verdwijnen of levenslang aanhouden.

 

Wat zijn de symptomen?

Er zijn heel wat syndromen die de kop op kunnen stelen als je last hebt van het prikkelbare darmsyndroom.

  • Buikpijn/krampen
  • Opgeblazen gevoel
  • Verandering in het ontlastingspatroon: diarree, constipatie en een afwisseling van beide
  • Nood om te ontlasten
  • Winderigheid

Om uit te vinden of je echt last hebt van het prikkelbaredarmsyndroom en niet van iets anders, maak je best een afspraak bij de dokter. 

 

Wat kan jou helpen als je er last van hebt?

Het wordt aangeraden om na een vaststelling van het prikkelbaredarmsyndroom  de levensstijl aan te passen en een gezond eetpatroon te hanteren. Vooral onoplosbare vezels, vetten, suikers, kruiden en opwekkende middelen (zoals koffie, tabak, alcohol…) moeten best vermeden worden. Er zijn ook mensen die geen zuivelproducten, zoetstoffen, peulvruchten  kunnen verdragen. Het bepalen van je dieet doe je best niet alleen. Vraag hierbij raad aan je arts en/of diëtist.
Stress heeft vaak een grote impact op het prikkelbaredarmsyndroom. Het is daarom belangrijk om hiermee te leren omgaan. Vaak wordt er aangeraden om fysieke ontspanningsoefeningen te doen.

 

Biocodex Symbiosys alflorex voor PDS

Biocodex Symbiosys alflorex voor PDS kan jou ook helpen om de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom te verminderen. Het zijn kleine capsules die zonder voedsel en op elk tijdstip ingenomen kunnen worden. Alflorex voor PDS helpt je darm te resetten en brengt een beschermlaag aan daar waar het nodig is. Gedurende de eerste week kan je meer klachten krijgen, dit is een goed teken. Het betekent dat het probioticum zijn werk doet. Na gemiddeld 4 weken zal je minder of geen hinder meer ondervinden van de symptomen. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels