02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
15-07-2021 | Aandoeningen

Hoe ziet inversa psoriasis eruit?

Geschreven door Niels huidverzorging psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte die uw huid aantast. Auto-immuunziekten zijn aandoeningen waarbij uw immuunsysteem uw lichaam aanvalt. In het geval van psoriasis vermenigvuldigen uw huidcellen zich sneller dan normaal.

De snellere levenscyclus van de huidcellen veroorzaakt een verscheidenheid aan symptomen die op uw huid te zien is. Deze variëren van schilferige, zilverachtige laesies en rode vlekken tot en met etter gevulde zweren.

 

De symptomen zijn afhankelijk van het type psoriasis dat u heeft. Inversa psoriasis is een van deze verschillende types psoriasis. Het kan voorkomen onder uw armen, onder de borsten bij een vrouw, in de lies of aan de binnenkant van de dij.

Mensen die inversa psoriasis hebben, hebben vaak ook een andere vorm, zoals plaque psoriasis, op andere delen van hun lichaam. Terwijl de droge, schilferige huid - een belangrijk teken van plaque psoriasis - vaak grote delen van het lichaam bedekt, komt inversa psoriasis meestal voor op kleinere plaatsen.

Hoe ziet inversa psoriasis eruit?

Inversa psoriasis staat bekend om zijn rode, glanzende, gladde uitslag. In tegenstelling tot de schilfers, pustels en korstjes die bij andere vormen van psoriasis voorkomen, is de huiduitslag bij inversa psoriasis niet verheven of droog.

Ontstoken plaatsen op de huid voelen soms vochtig aan. Op de plaatsen die door inversa psoriasis zijn aangetast kan irritatie, jeuk of beide optreden.

Door de vochtige omgeving loopt u ook het risico een schimmelinfectie te ontwikkelen in de huidplooien. De rode laesies bedekken meestal zeer grote gebieden in uw huidplooien.

Oorzaken van inversa psoriasis

Inversa psoriasis wordt veroorzaakt door een afwijking in uw immuunsysteem, net als andere auto-immuunziekten. Vooral vocht (in de vorm van zweten) en wrijving kunnen de symptomen van deze specifieke vorm van psoriasis uitlokken.

Als je psoriasis hebt in combinatie met overgewicht, dan loop je een groter risico om ook inversa psoriasis te ontwikkelen. Dat komt omdat extra lichaamsgewicht zorgt voor overtollige huid en diepere huidplooien.

Hoe wordt inversa psoriasis behandeld?

Er zijn verschillende behandelingsmethoden beschikbaar voor inversa psoriasis:

Topische behandeling

psoriasis inversa illustratiePlaatselijke crèmes, dat zijn soorten geneesmiddelen die u in de huid wrijft, zijn de eerstelijnsbehandelingsmethode voor inversa psoriasis.

Het doel van de behandeling is om de ontsteking en het ongemak in deze gevoelige gebieden te verminderen. Omdat de huidplooien zo gevoelig zijn, moet de plaatselijke crème voorzichtig aangebracht worden.

Steroïde crèmes kunnen met succes de ontsteking verminderen, maar kunnen er ook voor zorgen dat de huid dunner en gevoeliger wordt. Als u een topische behandeling wordt voorgeschreven, zal uw arts uw vooruitgang opvolgen en de dosering aanpassen als er tekenen van huidverdunning zijn.

Topische geneesmiddelen worden meestal 's morgens na het douchen gebruikt én nogmaals voor het slapengaan.

Alternatieven voor topische steroïden zijn topische calcineurineremmers, tacrolimus en pimecrolimus, die het immuunsysteem van het lichaam ervan weerhouden stoffen te produceren die huidziekten veroorzaken.

Behandeling van geïnfecteerde inversa psoriasis

Omdat inversa psoriasis vatbaar is voor gist- en schimmelinfecties, kan uw arts topische steroïden verdunnen en anti-gist- en anti-schimmelmiddelen toevoegen.

Fototherapie

Fototherapie is een behandelingsoptie voor mensen met matige tot ernstige inversa psoriasis. Fototherapie is de medische term voor lichttherapie.

Een vorm van ultraviolet licht, UVB-stralen genaamd, kan de groei van huidcellen bij sommige mensen met psoriasis effectief afremmen.

De behandeling met fototherapie bestaat uit het gebruik van een lichtbak die kunstmatige UVB-stralen produceert voor een bepaalde hoeveelheid tijd per sessie.

Met fototherapie kan uw psoriasis tijdelijk erger worden voordat het beter wordt. Laat uw arts weten of u zich zorgen maakt over uw huiduitslag tijdens de behandeling met lichttherapie.

Systemische geneesmiddelen

Als uw inversa psoriasis niet beter wordt met lokale medicatie en fototherapie, kan uw arts systemische medicatie voorschrijven. Dit zijn medicijnen die via de mond of via een injectie worden ingenomen.

Eén type systemisch geneesmiddel is een biologic - een type medicijn dat de manier waarop uw immuunsysteem werkt verandert. Biologische geneesmiddelen gebruiken eiwitten om de reactie van uw immuunsysteem te blokkeren, zodat het uw lichaam niet zo vaak aanvalt.

Als biologische geneesmiddelen als behandeling worden gebruikt, zal uw arts u volgens een regelmatig schema een injectie of intraveneus infuus met biologische geneesmiddelen toedienen. U kunt ook doorgaan met fototherapie of topische behandelingen op hetzelfde moment.

Andere systemische geneesmiddelen die worden gebruikt zijn; methotrexaat of cyclosporine (Sandimmune) die het immuunsysteem matigen om de werking van bepaalde huidcellen te verminderen.

Aanpassingen aan de levensstijl

De symptomen van inversale psoriasis kunnen erg oncomfortabel zijn. Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw comfort te verhogen, zowel lichamelijk als emotioneel.

Draag kleding die uw huid laat ademen. Katoen en andere natuurlijke vezels zijn zacht voor de huid. Losse topjes schuren niet tegen uw pijnlijke huid en helpen voorkomen dat vocht in uw huidplooien blijft hangen.

U kunt de aangedane plekken ook met maïszetmeel, zuiveringszout of zinkoxide bepoederen om vocht te absorberen.

Probeer verschillende kledingstijlen uit om te bepalen wat voor u het beste werkt bij de behandeling van de aandoening.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels