02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

15-07-2021 | Aandoeningen

Welke voedingsmiddelen kunnen een Psoriasis opflakkering veroorzaken?

Geschreven door Niels psoriasis gezonde voeding

Wanneer je psoriasis hebt, is het heel belangrijk om zoveel mogelijk elementen te vermijden die een opflakkering van psoriasis veroorzaken. Psoriasis opflakkeringen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren. Deze factoren zijn ondermeer: slecht weer, overmatige stress en bepaalde voedingsmiddelen.

Laten we eens kijken naar de voedingsmiddelen die het vaakst een psoriasis opflakkering in de hand werken. Bepaalde voedingsmiddelen zijn aangeraden bij het maken van een specifiek behandelplan alsook bepaalde diëten voor uw psoriasis.

Van onderstaande voedingsmiddelen is bekend dat ze opflakkeringen veroorzaken maar het is mogelijk dat niet iedereen met psoriasis er last van heeft.

Te vermijden voedingsmiddelen wanneer u psoriasis heeft

Bij psoriasis is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die mogelijk ontstekingen uitlokken. De ontsteking en de reactie van het immuunsysteem leiden mogelijk tot een flare-up (opflakkering).

Rood vlees en zuivelproducten

Rood vlees, zuivelproducten en eieren bevatten een meervoudig onverzadigd vetzuur genaamd arachidonzuur.

Te vermijden voedingsmiddelen voor psoriasis zijn:

 • rood vlees, voornamelijk rundvlees
 • worst, spek en ander verwerkt rood vlees
 • eieren en eiergerechten

Gluten

Coeliakie is een gezondheidstoestand die wordt gekenmerkt door een auto-immuunreactie op het eiwit gluten. Bij mensen met psoriasis zijn verhoogde markers voor glutengevoeligheid gevonden. Als je psoriasis én een glutengevoeligheid hebt, is het belangrijk om glutenbevattende voedingsmiddelen te mijden.

Voorbeelden van te mijden voedingsmiddelen:

 • tarwe en tarwederivaten
 • rogge, gerst en mout
 • pasta, noedels en gebakken producten die tarwe, rogge, gerst en mout bevatten
 • bepaalde bewerkte voedingsmiddelen
 • bepaalde sauzen en specerijen
 • bier en moutdranken

Bewerkte voedingsmiddelen

Het eten van te veel bewerkte, calorierijke voedingsmiddelen leidt tot obesitas, het metabool syndroom en een aantal andere chronische gezondheidsaandoeningen. Bepaalde aandoeningen zoals deze veroorzaken chronische ontstekingen in het lichaam, die in verband worden gebracht met psoriasisopflakkeringen.

Te vermijden voedingsmiddelen zijn o.a:

 • verwerkt vlees
 • voorverpakte voedingsproducten
 • ingeblikt fruit en groenten
 • alle verwerkte voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan suiker, zout én vet

Nachtschades

Een van de meest voorkomende oorzaken van psoriasisopflakkeringen is de consumptie van nachtschades. Nachtschadeplanten bevatten solanine, waarvan bekend is dat het de spijsvertering beïnvloedt en een oorzaak is van ontstekingen.

Te mijden voedingsmiddelen zijn onder meer:

 • tomaten
 • aardappelen
 • aubergines
 • paprika's

Alcohol

Opflakkeringen van het auto-immuunsysteem houden verband met de gezondheid van het immuunsysteem. Alcohol zou psoriasis kunnen uitlokken door zijn verstorende werking op de verschillende paden van het immuunsysteem. Als u psoriasis heeft drinkt u best zo weinig mogelijk tot geen alcohol.

psoriasis voeding armVoedsel dat u moet eten als u psoriasis heeft

Bij psoriasis helpt een dieet met veel ontstekingsremmende voedingsmiddelen om de ernst van een flare-up te verminderen.

Groenten en fruit

Bijna alle ontstekingsremmende diëten bevatten groenten en fruit. Groenten en fruit bevatten veel antioxidanten, verbindingen die oxidatieve stress en ontstekingen verminderen. Een dieet met veel groenten en fruit wordt aanbevolen bij ontstekingsziekten zoals psoriasis.

Aanbevolen groenten en fruit zijn onder andere:

 • broccoli, bloemkool en spruitjes
 • bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en rucola
 • bessen zoals bosbessen, aardbeien en frambozen
 • kersen, druiven en andere donkere vruchten

Vette vis

Een dieet met veel vette vis voorziet het lichaam van ontstekingsremmende omega-3s. De inname van omega-3 is in verband gebracht met een afname van ontstekingsremmende stoffen en algehele ontsteking.

Bepaalde vissoorten die aangeraden zijn om te eten bij psoriasis zijn:

 • zalm, zowel vers als in blik
 • sardines
 • forel
 • kabeljauw

Hart-gezonde oliën

Net als vette vis, bevatten bepaalde oliën ook ontstekingsremmende vetzuren. Het is belangrijk om je te richten op oliën met een hogere verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren.

Oliën om te eten zijn onder andere:

 • olijfolie
 • kokosolie
 • lijnzaadolie
 • saffloerolie

Voedingssupplementen

Een studie toonde aan dat voedingssupplementen helpen om ontstekingen bij psoriasis te verminderen. Visolie, vitamine D, vitamine B-12 en selenium zijn allemaal onderzocht voor psoriasis.

De voordelen van suppletie (aanvulling/toevoeging) met deze voedingsstoffen zijn onder andere een afname van de frequentie en de ernst van flare-ups.

Diëten om te overwegen

Niet alle diëten zijn goed voor psoriasis. Hieronder zijn enkele opties die u kunt overwegen bij het kiezen van het beste dieet voor uw aandoening.

Glutenvrij

Bij mensen die zowel psoriasis als glutengevoeligheid hebben, kan een glutenvrij dieet enige verbetering bieden. Een kleine studie vond dat zelfs mensen met milde glutengevoeligheid baat hebben bij het volgen van een glutenvrij dieet.

Van de 13 deelnemers die op een glutenvrij dieet werden geplaatst, namen ze allemaal een verbetering waar in hun psoriatische laesies. Het grootste voordeel werd waargenomen bij de deelnemers die het meest gevoelig waren.

Veganistisch

Een veganistisch dieet kan gunstig zijn voor mensen met psoriasis. Dit dieet bevat van nature weinig ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zoals rood vlees en zuivel. Het is hoog in anti-inflammatoire voedingsmiddelen zoals groeten, fruit en gezonde oliën.

Mditerrane dieet

Het mediterraan dieet staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op bepaalde chronische ziekten. Dit dieet richt zich op voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en gezonde vetten. Het beperkt voedingsmiddelen die vaak als ontstekingsbevorderend worden beschouwd.

Onderzoekers ontdekten dat mensen met psoriasis minder vaak gebruik maken van een mediterraan dieet dan hun gezonde tegenhangers. Zij ontdekten ook dat degenen die zich wel hielden aan elementen van het mediterraan dieet een lagere ziekte-ernst hadden.

Paleo

Het Paleo dieet legt de nadruk op het eten van volwaardig voedsel en het vermijden van bewerkt voedsel. Omdat veel volwaardige voeding ontstekingsremmende stoffen bevat, kan dit dieet gunstig zijn voor mensen met psoriasis.

Keto

Dit populaire koolhydraatarme dieet heeft veel gezondheidsvoordelen, zoals gewichtsverlies en verbeterde markers van voedingsstoffen. Het is waar dat het verminderen van koolhydraten helpt bij het verminderen van de inname van verwerkt voedsel.

Het verminderen van koolhydraten betekent echter ook het verminderen van veel ontstekingsremmende groenten en fruit. Het vereist ook een toename van eiwitten uit vlees. Omdat bepaalde keto voedingsmiddelen triggers kunnen zijn bij mensen met psoriasis, kan dit dieet niet worden aanbevolen.

Conclusie

Veel auto-immuunziekten zoals psoriasis hebben baat bij veranderingen in het dieet. Als je psoriasis hebt, heb je er baat bij om veel ontstekingsremmende voedingsmiddelen te gebruiken zoals groenten, fruit en gezonde oliën.

Je kan ook ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen vermijden, zoals rood vlees, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen. Deze dieetveranderingen helpen om de frequentie en de ernst van uw flare-ups te verminderen.

Het is altijd het beste om contact op te nemen met een arts of gespecialiseerd/geregistreerd diëtist voor meer informatie over hoe uw dieet kan helpen uw aandoening onder controle te houden.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels