Reflux
Bij reflux vloeit er maaginhoud samen met maagzuur terug naar de slokdarm en de mond. Niet omdat er teveel maagzuur is, maar omdat het maagzuur op de verkeerde plaats komt.
Reflux bij zuigelingen
Omdat zuigelingen bijna de hele tijd liggen en nog niet alle onderdelen van het spijsverteringsstelsel volledig ontwikkeld zijn, kan het wel voorkomen dat er melk terugvloeit naar de slokdarm en mond. Meestal heeft de baby daar niet zoveel last van, maar als er teveel reflux is en de baby geen gewicht bijkrijgt, kan het nodig zijn om met kleine porties voeding te geven en de baby vaker rechtop te zetten. Ook wat vroeger starten met vaste voeding kan een oplossing zijn.
15 tot 40% van de mensen heeft één keer per maand last van een opstijgend, branderig gevoel
Reflux bij volwassenen
Reflux is een veel voorkomend probleem. 15 tot 40% van de mensen heeft één keer per maand last van een opstijgend branderig gevoel (maagzuur), maar dat wil niet per se zeggen dat deze personen leiden aan gerd (gastro-oesofageale refluxziekte). 7 tot 10% van de mensen heeft dagelijks last van opkomend maagzuur. Men spreekt van gerd als iemand 2 of meer dagen per week last heeft van opkomend maagzuur en hierdoor minder van het leven kan genieten of als iemand last heeft van een ontsteking van de slokdarm, het neus, keel en oorgebied of de longen door de reflux.
Symptomen van reflux
De meest voorkomende symptomen van reflux zijn het terugvloeien van maaginhoud en maagzuur en het opstijgen van een branderig gevoel achter het borstbeen tot in de keel, dat erger kan worden als men vooroverbuigt of ligt. Daarnaast kan je last hebben van pijn bij het slikken of pijn achter het borstbeen. Ook kan je veel speeksel in je mond hebben.
Maagzuur in de mond kan zorgen voor een branderige pijn in de mond, een vieze smaak en een stinkende adem
Vettige voeding, sinaasappelsap, pepermunt en chocolade kunnen een branderig gevoel uitlokken. Daarnaast kunnen ook sommige medicamenten dit uitlokken, maar hiervoor vraagt u best raad aan uw arts of apotheker.
Ontstaan van reflux
Onderaan de slokdarm, juist voor de maag is er een kringspier aanwezig die opengaat om het voedsel van de slokdarm in de maag te laten doorstromen en weer dichtgaat om het voedsel daarna in de maag te houden zodat het kan verteren. Deze kringspier ontspant zich ook nog kort om lucht uit de maag te laten en dus te boeren.
Reflux ontstaat bij 25% van de mensen doordat deze kringspier een sterk verminderde kracht heeft en bij de rest van de mensen doordat de kringspier 20 to 30 keer eventjes loslaat zonder dat de mensen slikken.
De slokdarm probeert de schade, die de reflux kan aanrichten, te beperken door de manier dat zijn cellen gestructureerd zijn, door de maaginhoud terug naar de maag te duwen en door voldoende speeksel te produceren, dat het maagzuur minder zuur maakt.
Risicofactoren voor reflux
- Een te hoog gewicht hebben
- Te spannende kledij dragen
- Een te zware maaltijd gegeten hebben
- Zwanger zijn
- Een te hoge druk in de buik hebben door bijvoorbeeld een hiatus hernia
- Veel boeren
- Roken, sommige medicijnen en sommige voedingsstoffen
Behandeling van reflux
- Antirefluxmaatregelen
- Een gezond lichaamsgewicht hebben
- Stoppen met roken
- Vermijden van zware maaltijden, die ervoor zorgen dat de maag zich maar traag leeg kan maken
- Vermijden van chocolade, vettige voeding, pepermunt, scherp gekruid eten en sinaasappelsap
- Het hoofduiteinde van het bed minstens 15 cm hoger zetten
- Vermijden van medicatie die de druk in de kringspier verlaagt
- Vermijden van te spannende kleren te dragen
Medicamenteuze behandeling van reflux
- Antacida maken voor korte tijd het maagzuur onschadelijk, zodat de pijn direct afneemt. (Gaviscon)
- Alginaten zorgen voor een laag op de inhoud van de maag die de slokdarm bij reflux beschermt tegen de negatieve effecten van het maagzuur.
- Prokinetica zorgen ervoor dat het voedsel beter tot in de maag geraakt, dat de kringspier steviger sluit en dat de maag zich beter leegmaakt. Maar jammer genoeg doen ze de maagzuurproductie toenemen.
- H2-antihistaminica (cimetidine en ranitidine) verlagen de productie van maagzuur veroorzaakt door histamine, een stof die veelvuldig aanwezig is bij ontstekingen, als de slokdarm ontstoken is.
- Protonpompinhibitoren (zoals omeprazole, lansoprazole en esomeprazole) doen de hoeveelheid maagzuur dalen, langzaam maar wel sterk genoeg.
Gevolgen van langdurige reflux
Een ontsteking van de slokdarm is het meest voorkomende gevolg. Ook een omvorming naar slechte cellen kan het gevolg zijn, deze cellen zijn meer bestand tegen het maagzuur, maar zorgen voor een grotere kans op slokdarmkanker.
Daarnaast zijn astma-aanvallen en een ontsteking van het strottenhoofd ook voorkomende gevolgen.
Heeft u vragen of wenst u advies, contacteer dan onze Viata apotheker.