02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
03-05-2019 | Algemeen welzijn

Reisapotheek, welke medicatie neem je mee op vakantie?

Yes! Eindelijk op vakantie! Maar zit jij ook met je handen in je haren wanneer je denkt aan welke medicatie je moet meenemen op je vakantie? Want oohja, dit is echt een lastige vraag. Iets tegen de hoofdpijn, buikpijn, overgeven, diarree, misselijkheid, spierpijn, blauwplekken, schaafwonden, wespensteek, muggenbeet, en ooeeps, daar puilt mijn valies al uit.  

Maar, voor we vertrekken moeten we toch zeker goed controleren of we alles meehebben in onze reisapotheek.

Check:

 • Bikini’s
 • Kleedjes
 • Strandspeelgoed voor de kindjes
 • Manlief zijn snorkelspullen
 • Toiletgerief
 • Reisapotheek

Hoe, reisapotheek? Welke medicatie moet er dan allemaal mee?

Hier vind je een beknopte samenvatting van het meest noodzakelijke en nuttige dat je kan meenemen. Want op vakantie heeft men altijd de neiging om te veel spullen mee te nemen. En om te vermijden dat manlief gaat zeuren dat hij te veel moet dragen, ga je dit jaar proberen je hieraan te houden.

Je reisapotheek: wat je zeker mee moet nemen

Allereerst de dagelijkse medicatie waar je niet zonder kan, zoals de pil, je bloeddrukpillen, cholesterolverlagers, enz.

Best voorzie je de volgende dingen of producten hiervoor:

 • Reisziekte
 • Misselijkheid, maagpijn en overgeven
 • Diarree
 • Pijn en koorts
 • EHBO setje
 • Zonneproducten
 • Insectenwerende producten, tegen de muggen, dazen en de teken
 • Condooms 

Wegdromen op een tropisch eiland

Doe je niets liever dan wegdromen op de Bahamas in een hangmat met een cocktail in de hand? Dan moet ik je toch even attent maken op een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

Muggen

Voor de tropen kan je best insectenwerende producten meenemen met het hoogste percentage Deet zoals 50%.

Tip: Neem eventueel een muskietennet mee om over je bed te hangen.

Malaria

Dit kan je krijgen door een steek van een malariamug.  Daarom is het dus zo belangrijk dat je insectenwerende producten gaat gebruiken met 50% Deet zoals hierboven vermeld! Je kan hiervoor ook geneesmiddelen meenemen in je reisapotheek, dus best ook op tijd naar je huisarts gaan want je moet op voorhand met deze kuur beginnen.

Vaccinaties

Zijn al je vaccinaties in orde? Je moet hier op tijd aan denken want bepaalde vaccinaties moet je enige tijd op voorhand laten zetten. Welke vaccinaties nodig zijn, hangt af van het land waar je naartoe gaat. Denk ook nog aan je tetanusvaccinatie: hoelang is het geleden dat je deze nog gehad hebt? Deze moet om de 10 jaar herhaald worden!

Tip: Op deze website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde www.itg.be vind je al de nodige informatie terug.

Diarree

Zo vervelend! Maar in de tropen heb je nog meer risico om diarree te krijgen.  Want je bent de voeding van daar totaal niet gewoon. Ons lichaam kent die bacteriën niet. Dus voorzichtig zijn met wat je eet en drinkt!
Tegen Diarree kan je enterol of imodium meenemen.

Tip: Cook it, peel it, boil it or leave it! Met andere woorden: kan je wat je wilt eten niet bakken, schillen of koken, dan kan je het beter niet eten als je het risico op diarree wil vermijden.

Zon

In de tropen is het natuurlijk prachtig weer en blijft de zon de hele dag schijnen.  Dus zorg ervoor dat de factors van je zonneproducten hoog genoeg zijn en smeer je meerdere malen per dag in.

Tip: Vermijd best de zon tijdens de middag want dan staat de zon op het hoogste punt en loop je het meeste risico om te verbranden.

Extra tip! Ik bewaar mijn aftersun in de koelkast. Het is zo aangenaam als je verbrand bent om iets fris op de huid te smeren! Zo kan de huid goed afkoelen.

Drinken

Drink voldoende tijdens het zonnen en zwemmen. Want door de hitte en de zon loop je het risico om uit te drogen.  Zorg daarom altijd dat je flesjes water bij de hand hebt. Drink absoluut geen kraantjeswater, de kans dat je hierdoor diarree krijgt is enorm hoog.

Tip: op vakantie ga ik als allereerst zelf flesjes water kopen zodat ik altijd en overal een flesje water bij de hand heb.

Wat neem je zeker niet mee? Te veel koffers en een slecht humeur. Tenslotte ga je op vliegvakantie om te genieten van de zon en uiteraard de tijd samen met je gezin, of niet?

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels