02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
17-06-2021 | Aandoeningen

Reisziekte: oorzaken, symptomen en behandeling

Geschreven door Niels reizen reisziekte

We gaan allemaal wel graag eens op reis. Even de batterijen terug opladen met een weekje zonnebaden of helemaal tot rust komen tijdens een citytrip. Een lange trip in de auto, bus of op een boot kan voor sommige mensen echter voor problemen zorgen. Reisziekte komt relatief vaak voor en kan je vakantieplannen snel verstoren. In dit artikel lees je meer over de symptomen en oorzaken van reisziekte en hoe je de ongemakken van reisziekte kunt voorkomen.  

Wat is reisziekte?

Wanneer je last hebt van reisziekte komen symptomen zoals misselijkheid en duizeligheid tijdens een autorit, bus- of boottrip je waarschijnlijk wel bekend voor. Reisziekte, ook wel kinetosis genoemd, komt voor wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan schommelende bewegingen zoals tijdens een autorit langs kronkelige wegen of bij het varen op ruwe zee. Op deze momenten sturen de ogen en evenwichtsorganen tegenstrijdige informatie naar de hersenen met duizeligheid en misselijkheid als resultaat. 

Symptomen

Reisziekte zorgt veelal voor problemen met de maag zoals misselijkheid en braken. Iedereen kent het beeld wel van iemand met reisziekte die op de achterbank plots lijkbleek begint te zien en moet overgeven. Daarnaast komt hoofdpijn en duizeligheid ook vaak voor. Kort samengevat zijn de symptomen van reisziekte de volgende: 

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid 
  • Zweten
  • Hartkloppingen 
  • Bleek worden

Risicofactoren

Zoals de naam het al zegt, komt reisziekte voornamelijk voor tijdens het reizen. Lange autoritten op hobbelige of kronkelige wegen kunnen vaak reisziekte uitlokken. Maar ook verplaatsingen met andere vervoersmiddelen zoals boten of vliegtuigen kunnen ook voor ongemak zorgen. Daarnaast kan reisziekte ook voorkomen als je een boek leest tijdens een verplaatsing of door bepaalde attracties in een pretpark.

Verder hebben kinderen tussen de 2 en 12 jaar oud en zwangere vrouwen sneller last van reisziekte. 

Oorzaken

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar je lichaam in constant bezig met verschillende processen die ervoor zorgen dat je het evenwicht kunt bewaren. Wanneer er niets aan de hand is, merk je helemaal niets van deze processen. Om het evenwicht te bewaren, verzamelt het lichaam signalen via  bijvoorbeeld de ogen en het evenwichtsorgaan in het middenoor. De schommelende beweging van een auto of boot kunnen ervoor zorgen dat het evenwichtsorgaan en de ogen tegenstrijdige informatie naar de hersenen sturen. Als reactie op dit conflict in de hersenen ontstaat er duizeligheid en misselijkheid.     

Diagnose

Ook al voel je je echt belabberd als je last hebt van reisziekte, is het meestal niet nodig om medische hulp in te roepen wanneer je last hebt van reisziekte. De klachten gaan meestal relatief snel voorbij wanneer de schommelende bewegingen ophouden en de hersenen dus geen tegenstrijdige informatie meer binnenkrijgen. 

Behandelingreisziekte behandeling

Wanneer je weet dat je last hebt van reisziekte, kan het handig zijn om voordat je op vakantie vertrekt even met een arts te overleggen om eventueel medicatie in te nemen die de klachten kan verzachten. Een geneesmiddel op voorschrift zoals scopolamine kan gebruikt worden om de klachten van reisziekte tegen te gaan. Dit geneesmiddel komt doorgaans in de vorm van een pleister die achter het oor geplakt wordt 6 tot 15 uur voor de reis en tot 3 dagen werkzaam is.  

Preventie 

Als je ooit al last had van reisziekte kan het helpen om enkele preventieve maatregelen te nemen om klachten te verzachten of zelfs helemaal te vermijden. 

Eerst en vooral is het belangrijk om goed op voorhand te plannen. Wanneer je met het vliegtuig of met de trein reist, kan het helpen om een plaats aan het raam te reserveren. Verder zorg je ervoor dat je met het gezicht in dezelfde richting zit als de rijrichting van het voertuig. Wanneer je meevaart op een boot kan het ook helpen om een kajuit te reserveren die ongeveer in het midden van de boot ligt en zo dicht mogelijk tegen de waterlijn ligt. 

Reizen met de auto of bus doe je best zo ver mogelijk vooraan. Ga dus in de auto op de voorzetels zitten of rijd gewoon zelf. Wanneer je de horizon kunt zien in de auto helpt dit ook om reisziekte tegen te gaan. Je leest beter ook geen boek wanneer je last hebt van reisziekte aangezien je zo niet naar de horizon kunt kijken. 

Ten slotte zorg je ervoor dat je de dag voor vertrek goed hebt gegeten en vermijd je ook beter alcohol. Daarnaast blijf je ook beter weg van vet of zuur eten aangezien de maag hierdoor van streek kan raken.

Met de bovenstaande tips heb je hopelijk minder last van reisziekte en kun je meer genieten van je trip.

Safe travels!  
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels