02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-08-2018 | Aandoeningen

Reizigersdiarree? Neem Imodium met je mee!

Geschreven door Eline diarree reizigersdiarree imodium

Je hebt het ongetwijfeld wel al eens meegemaakt: je kijkt maandenlang uit naar een toffe vakantie, maar eens je er bent, spendeer je een heel deel van je eerste dagen op het toilet. Reizigersdiarree is dan ook een van de meest voorkomende klachten bij reizigers. 20 tot 40% de reizigers krijgt in meer of mindere mate last van diarree. 

Bij verre reizen naar ontwikkelingslanden of exotische landen schieten deze aantallen zelfs nog meer de hoogte in. Deze reizigersdiarree ontstaat meestal door het innemen van verontreinigd water of eten. Maar ook vettig of sterk gekruid eten en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot diarree. Gelukkig kan Imodium in vele gevallen de symptomen die gepaard gaan met diarree behandelen. 

Symptomen

Bij reizigersdiarree gaat in het in de meeste gevallen om een vorm van gastro-entritis door bacteriën. Besmetting kan je oplopen door in contact te komen met verontreinigde voedingsmiddelen of water. Meestal blijft de diarree beperkt tot een lichte aandoening die spontaan geneest na enkele dagen. Hoewel het meestal niet lang duurt, neemt dat niet weg dat het je vakantieplannen voor die paar dagen wel ernstig kan vergallen. 

Symptomen die regelmatig voorkomen zijn onder andere een frequente, waterige ontlasting, maar ook krampen en misselijkheid. Als je ernstiger ziek bent (ongeveer in 15% van de gevallen) kan je ook te maken krijgen met braken, koorts of een bloederige ontlasting. 

Diarree risicobestemmingenHet risico op reizigersdiarree hangt natuurlijk ook af van je reisbestemming. In de Verenigde Staten, Noord- en Centraal-Europa, Nieuw-Zeeland, Australië en Canada is het risico bijvoorbeeld vrij laag. In Aziatische landen en Zuid-Amerikaanse landen wordt het risico dan weer hoger. De avontuurlijke reizigers onder ons hebben ook wat meer pech. Het risico op diarree is namelijk hoger voor zij die primitievere omstandigheden verkiezen, verblijven bij vrienden, familie, of in lokale guesthouses dan reizigers in luxehotels. Bij reizen langer dan 3 tot 4 weken neemt de kans op diarree ook toe.

Reizigersdiarree vermijden

Natuurlijk kan je reizigersdiarree gemakkelijk verhelpen met Imodium, maar nog beter is om het gewoon te voorkomen. Hier zijn enkele handige tips om die vervelende diarree op reis te voorkomen:

 •  Je kan best geen kraantjeswater drinken en je tanden er ook niet mee poetsen. In de plaats daarvan kan je beter water gebruiken uit gesloten flessen of gekookt water. Daarnaast vermijd je ook beter ijsklontjes die met kraantjeswater gemaakt worden. Als je andere dranken dan water drinkt, is het vooral in verre landen aangeraden om te checken dat de fles niet geopend werd voor ze op je tafel gezet wordt.
 • Wees ook voorzichtig met eten. Let erop dat gerechten voldoende gekookt zijn en dat etensresten in de koelkast bewaard worden. 
 • Het is ook een goed idee om na elk toiletbezoek en voor het eten je handen goed te wassen met zeep. 
 • Ook het water in het zwembad of de zee kan verontreinigd zijn. Slik het dus zeker niet in!

Vermijd verder ook:   

 • Koud vlees
 • Opgewarmd eten
 • Roomijs waarvan je de herkomst niet kent
 • Voedingsmiddelen die mogelijks met kraantjeswater werden gewassen zoals salades, vruchten en rauwe groenten
 • Schaaldieren of rauwe zeevruchten
 • Snacks van straatverkopers
 • Rauwe kippeneieren, zachtgekookte eieren of omelet (ze kunnen een bron van salmonella zijn)

Reizigersdiarree behandelen

Diarree ImodiumHeel belangrijk is om het verloren vocht terug aan te vullen. Dat kan je doen door veel gekookt water of flessenwater te drinken. Baby’s, kleine kinderen, ouderen of verzwakte personen kunnen best orale rehydratatiemiddelen gebruiken. Verder kan je de symptomen van diarree snel behandelen met Imodium Instant. Imodium is bovendien heel gemakkelijk op reis, aangezien je het gewoon op je tong kan laten smelten zonder extra water. Voorzie dus zeker een doosje Imodium Instant in je reisapotheek! 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels