02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

09-08-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Retinol: wat doet het voor je huid?

Geschreven door Niels retinol vitamine A huidverzorging

Skincare-guru’s prijzen retinol de hemel in wanneer het gaat over het voorkomen van huidveroudering. In hoeverre gaat deze stof rimpels tegen en hoe werkt het juist? Lees hier alles over wat retinol voor je gelaat kan doen en hoe het huidveroudering kan tegengaan.

Wat is retinol?

Retinol is hetzelfde als vitamine A. Het is een zeer efficiënt ‘celcommunicerend’ ingrediënt voor huidverzorging. Dit wil zeggen dat het zich aan iedere huidcel hecht en hier het signaal aan geeft dat de cel zich als een gezonde, jonge huidcel moet gedragen. Bovendien heeft retinol ook een antioxiderende werking. Het gaat vrije radicalen tegen, wat de huidveroudering vertraagt. De collageenproductie wordt gestimuleerd zodat rimpels en lijntjes wegblijven.

Naast huidveroudering kan retinol ook acne, puistjes en eczeem tegengaan. Ook de schadelijke effecten van blootstelling aan zonlicht zoals pigmentvlekken en rimpels worden geneutraliseerd. Je kan dus stellen dat retinol een veelzijdige en effectieve werking heeft om je huid soepel en jong te houden.

Het verschil tussen retinol en retinoïden

De vitamin A-molecule waarnaar wordt verwezen als retinol, kan opgesplitst worden in kleinere deeltjes. Deze deeltjes heten ‘retinoïden’. De begrippen worden soms door elkaar gebruikt, maar zijn niet hetzelfde. Retinoïden moeten door een arts worden voorgeschreven terwijl producten met retinol gewoon zo te verkrijgen zijn. 

Retinol wordt eerst door de huid opgenomen en dan omgezet in retinoïnezuur. Deze stof communiceert naar de cellen hoe ze zich moeten gedragen. Voor retinol is dus geen recept nodig en zit in veel cosmeticaproducten van hoge kwaliteit, zoals bijvoorbeeld serums. 

Er zijn ook andere vormen van vitamine A die je soms terugvindt in cosmetica, zoals retinylacetaat, retinylpalmitaat en retinaldehyde. Alle vormen van retinol werken op een lichtjes andere manier, maar zijn allemaal erg effectief in het verzorgen van je huid.

Kan retinol gevaarlijk zijn?

retinol irritatie droge huidJe zal merken dat retinol in het begin je huid kan irriteren. Begin dus met een lichte dosis en bouw deze langzaam op . De kans op huidirritatie bij retinoïden is echter veel groter dan bij retinol. Je kan de irritatie wat verzachten met huidverzorgingsproducten die specifiek bedoeld zijn voor een geïrriteerde huid. Deze bevatten kalmerende stoffen en antioxidanten en zijn vrij van geurstoffen. 

Retinol tegen huidveroudering

Hoewel retinol erg goed werkt tegen huidveroudering, kan je het best gebruiken in combinatie met de volgende producten:

  • Een milde cleanser
  • Een exfoliant die alpha- of betahydroxyzuur bevat
  • Serum of nachtcrème met antioxidanten
  • Zonbescherming

Voeg steeds producten een per een toe aan je routine om te voorkomen dat je huid overbelast wordt. Zo vind je in een mum van tijd welke combinatie het beste voor jou werkt.

Retinol als middel tegen grove poriën

Naast rimpels en fijne lijntjes kan retinol ook grove poriën verhelpen. Het gaat dan over de verbetering van de werking van poriën die groter zijn geworden door zonneschade of verstopping. Je kan dan retinol aanbrengen op de gebieden waar de poriën het grootst zijn. Als je van jezelf al grove poriën hebt, kan retinol hier weinig bij helpen.

Tips voor het aankopen en gebruik van retinol

Met onderstaande tips kan je retinol veilig aankopen en gebruiken:

  • Gebruik retinol bij voorkeur ’s avonds, want blootstelling aan zonlicht kan de stof instabiel maken.
  • De verpakking van het product moet ondoorzichtig zijn en blootstelling aan de lucht minimaliseren.
  • Huidirritatie in de vorm van roodheid en schilfers is in het begin normaal, maar de symptomen moeten wel uiteindelijk verdwijnen.
  • Laat je huid geleidelijk aan wennen aan het product door het in het begin niet dagelijks te gebruiken en/of te verdunnen met nachtcrème.
  • De behandeling van zonneschade gaat vlotter wanneer je retinol combineert met een AHA-exfoliant.

 

Retinol kan dus enorm veel voor je huid doen en vind je terug in allerlei huidverzorgingsproducten. Wees in het begin voorzichtig en bouw de hoeveelheid en frequentie van gebruik rustig op, want retinol kan je huid irriteren. Als deze irritatie niet verdwijnt, stop dan met het product te gebruiken. Afhankelijk van de mate waarin je huid het nodig heeft, kan je dermatoloog ook retinoïden voorschrijven. Gebruik deze stoffen steeds in combinatie met een verzachten product, een cleanser en een serum.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels