02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

Toon alle thema's »

Stoppen met roken en zwangerschap

roken tijdens de zwangerschap

Jouw baby beschermen tegen tabaksrook is een van de beste dingen die je kunt doen om jouw kind een gezonde start in het leven te geven. Het kan moeilijk zijn om te stoppen met roken, maar het is nooit te laat om te stoppen met roken. Elke sigaret die je rookt bevat meer dan 4.000 chemische stoffen, roken tijdens de zwangerschap is dan ook ontzettend schadelijk voor de ongeboren baby. Sigaretten kunnen de essentiële zuurstoftoevoer naar jouw baby beperken, met als gevolg dat hun hart sneller moet kloppen dan normaal. Wij zullen je in dit artikel op weg helpen om de stap te maken richting een rookvrij leven, op die manier weet je zeker dat jouw kindje gezond ter wereld zal komen. Lees hier meer over stoppen met roken.

De voordelen van het stoppen met roken tijdens de zwangerschap

Stoppen met roken zal zowel jou als je baby onmiddellijk helpen. Schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide en andere schadelijke chemicaliën zullen het lichaam verlaten. Wanneer je stopt met roken tijdens de zwangerschap:

 • Vermindert het risico op complicaties bij zwangerschap en geboorte
 • Heb je meer kans op een gezondere zwangerschap en een gezondere baby
 • Zal het risico van een miskraam lager zijn dan gewoonlijk
 • Zal jouw baby minder snel te vroeg geboren worden en heeft het kind geen last van ademhalings-, voedings- en gezondheidsproblemen die vaak gepaard gaan met een te vroege geboorte.
 • Heeft jouw baby minder kans op ondergewicht: baby's van vrouwen die roken zijn gemiddeld 200g lichter dan andere baby's.
 • Zal je het risico op een wiegendood, ook wel bekend als het plotselinge zuigelingensterfte syndroom, aanzienlijk verminderen.

Je ziet wel dat er ontzettend veel voordelen zitten aan het stoppen met roken. Dit is dan ook de reden dat wij echt willen benadrukken dat stoppen met roken tijdens de zwangerschap een van de beste dingen is die je maar kunt doen voor jouw toekomstige baby. Het stoppen met roken zal je baby ook later in zijn leven helpen. Kinderen van wie de ouders roken, hebben meer kans om astma te krijgen. Hoe eerder je stopt met roken, hoe beter het is voor je kind. Maar zelfs als je in de laatste weken van de zwangerschap stopt met roken is het al een stuk beter dan wanneer je wel rookt ten tijde van de totale zwangerschap.

Nicotinevervangende therapie (NRT)

U kunt NRT tijdens de zwangerschap gebruiken om zo makkelijker te stoppen met roken. Wij raden dit alleen aan voor de mensen die echt niet zonder kunnen en die zonder NRT niet van hun verslaving af kunnen komen. Het is niet aan te raden om tijdens de zwangerschap medicatie als Champix of Zyban te nemen, deze bevatten namelijk enkele schadelijke stoffen. NRT bevat alleen nicotine en bevat dan ook geen schadelijke chemicaliën die we in de sigaretten wel vinden, dit is dan ook al een veel betere optie dan verder te blijven roken. Het helpt je door je de nicotine te geven die je normaal gesproken binnen zou hebben gehad tijdens het roken. Je kunt NRT tijdens de zwangerschap voorgeschreven krijgen door de huisarts, al is het ook mogelijk om even naar de apotheek te gaan. NRT is verkrijgbaar als:

 • pleisters
 • kauwgom
 • inhalator
 • neusspray
 • mondspray
 • tabletten

Mocht je voor de NRT kiezen dan raden wij aan om dit altijd in overleg met de huisarts te doen. Door te overleggen weet je namelijk waar je aan begint en waar je je aan moet houden. Spreek dan ook samen af welke dosering nicotine je dagelijks in mag nemen. En bespreek op wat voor momenten je de NRT tot je neemt, het is namelijk belangrijk dat je deze middelen alleen gebruikt op de momenten dat je normaal gesproken ook nicotine tot je zou nemen. Maak dus even een afspraak met je huisarts om te bekijken wat er nodig is om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap met behulp van NRT.

Elektrische sigaret tijdens de zwangerschap

e-sigaret als je zwanger bent

E-sigaretten stellen je in staat om nicotine binnen te krijgen middels een speciaal soort damp in plaats van rook. Sigaretten zorgen voor een grote hoeveelheid nicotine in combinatie met duizenden schadelijke chemicaliën. Op zichzelf is de stof nicotine relatief onschadelijk. De elektrische sigaretten produceren geen teer en koolmonoxide, twee van de slechtste stoffen die we in de sigarettenrook terugvinden. De koolmonoxide is bijzonder schadelijk voor de ontwikkeling van jouw kind. De damp van een e - de sigaret bevat vrijwel geen stoffen die echt slecht zijn voor het kind. Echter zijn E-sigaretten vrij nieuw, er zijn nog een hele hoop dingen die we niet weten over deze producten. Als het gebruik van een e-sigaret je helpt om te stoppen met roken, is het veel veiliger voor jou en je baby dan dat je blijft roken. In tegenstelling tot NRT zijn e-sigaretten niet beschikbaar op voorschrift van de huisarts, deze zal je echt zelf moeten kopen in de winkel. Hier krijg je dan ook geen vergoeding of iets dergelijks voor.

Tips om te stoppen met roken

Mocht je nu zelf moeite hebben om te stoppen met roken maar wil je toch graag van je verslaving af dan hebben we hieronder enkele handige tips voor je. Deze tips kunnen gebruikt en gevolgd worden door alle rokers, ook door de mensen die op dit moment niet zwanger zijn. dankzij deze tips zal je met meer gemak een punt kunnen zetten achter jouw verslaving:

 • Weet wat jouw trigger momenten zijn
  Het verlangen naar een sigaret kan 5 minuten duren. Voordat je het opgeeft, maak je een lijst van 5 minuten strategieën. Je kunt bijvoorbeeld een minuutje weggaan, rennen of naar de bar gaan. En denk hier eens over na: de combinatie van roken en drinken verhoogt je risico op mondkanker met 38 keer. Drinken en roken is dus geen combinatie, ga dan ook niet veel drinken als je van jezelf weet dat je hierna een sigaret opsteekt.
 • Vraag hulp bij het stoppen
  Als vrienden of familieleden ook willen stoppen met roken, stel hen dan voor dat je het samen gaat proberen. Er is ook ondersteuning beschikbaar bij een lokale Stop met Roken lijn in ons land. Wist je dat je tot 4 keer meer kans heeft om met succes te stoppen wanneer je er deskundige hulp en advies bij vraagt? Wees dus niet bang om hulp te vragen wanneer je dit prettig vindt.
 • Zorg dat je iets voorhanden hebt
  Nicotine vervangende therapie (NRT) kan uw kansen op succes verdubbelen. Naast patches zijn er tabletten, neusspray en zelfs kauwgom. En als je graag een sigaret vasthoudt, zijn er nog altijd producten zoals de inhalator of de e-sigaretten. Als je buiten bent, probeer dan je drankje in je hand te houden waar meestal een sigaret in zit, of drink uit een rietje om zo te zorgen voor afleiding. Dit zorgt ervoor dat de drang naar een sigaret minder zal zijn.
 • Maak een plan om te stoppen
  Maak een belofte, stel een datum vast en houd je eraan. Vasthouden aan de "no slip"-regel kan echt helpen. Als je het moeilijk hebt, zeg dan tegen jezelf: "Ik zal niet de fout in gaan", en blijf hier aan denken tot de drang naar de sigaret weg is. Denk vooruit naar tijden waarin het moeilijk kan zijn (een feestje, bijvoorbeeld), en plan je acties en ontsnappingsroutes van tevoren om je zo mentaal voor te bereiden.
 • Denk na over je eetpatroon
  Is je after-dinner sigaret je favoriet? Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat sommige voedingsmiddelen, waaronder vlees en vette vis ervoor kunnen zorgen dat je meer zin krijgt in een sigaret. Andere voedingsmiddelen waaronder kaas, fruit en groenten maken de smaak van de sigaret juist minder lekker. Dus ruil je biefstuk of hamburger eens in voor een lekkere salade. Je kunt ook uw routine tijdens of na de maaltijd veranderen. Opstaan en meteen de afwas doen is een manier om de drang minder te maken.
 • Kies voor een ander drankje
  In dezelfde Amerikaanse studie als hierboven is ook naar dranken gekeken. Drankjes met koolzuur en alcohol zoals bijvoorbeeld een baco zorgen ervoor dat de smaak van de sigaret lekkerder wordt. Dus als je een keer gaat stappen is het verstandig om eerder over te gaan op water of op sap sap. Drinken tijdens de zwangerschap is natuurlijk al helemaal uit den boze, echter hoeft dit niet te betekenen dat je nooit uit kunt gaan. het gaat er om dat je een ander drankje vindt wat ook lekker is.

Roken tijdens de zwangerschap is echt ontzettend slecht, vandaar dat je er verstandig aan doet om vandaag nog de stap te maken richting een rookvrij leven. Het is veel beter voor de gezondheid van het kind en het zorgt ervoor dat jouw kind zonder complicaties geboren kan worden. Met de tips en tricks uit dit artikel zal je vast en zeker goed op weg kunnen komen, mits je natuurlijk de juiste mindset weet te ontwikkelen. Het belangrijkste is om altijd vol te houden en om het niet zomaar op te geven!