02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
24-09-2021 | Algemeen welzijn

Wat doe je tegen rokerslijntjes?

Geschreven door Niels stoppen met roken huidverzorging

Een leven lang roken laat zijn sporen achter op het lichaam. De nicotine en andere schadelijke bestanddelen van sigarettenrook laat niet enkel je tanden en nagels geel of bruin kleuren, maar kan vaak ook zorgen voor zogenaamde rokerslijntjes rond de lippen. Verder zorgt roken er ook voor dat de lipranden en het tandvlees verkleurd. Meer informatie over de impact van roken op de lippen lees je hieronder.   

Wat zijn rokerslijntjes? 

Rokerslijntjes of in de volksmond soms wel een plooirokje genoemd, kun je herkennen aan de verticale rimpels rond de mond. Deze plooitjes in de huid worden veroorzaakt door het veelvuldig tuiten van de lippen bij het inhaleren van een sigaret. Daarnaast zorgt roken voor collageenafbraak in de huid. Hierdoor ontstaan er veel sneller rimpels. De combinatie van deze twee factoren zorgt voor de kenmerkende verticale rimpels rond de lippen. Verder zorgt roken er ook voor dat de lippen en het tandvlees er aanzienlijk donkerder uitzien dan je natuurlijke tint. 

Waarom is roken slecht voor je lippen?

Veelvuldig wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat roken slecht is voor de gezondheid. Dat wist je waarschijnlijk al. Roken verhoogd zo het risico op verschillende soorten kanker en kan een permanente negatieve impact hebben op je hart- en vaatstelsel. 

Verder zorgt roken er ook voor dat de huid sneller verouderd. Dat kun je ook zien bij rokerslijntjes of een rokerslip. De nicotine in een sigaret zorgt er namelijk voor dat bloedvaatjes krimpen en nauwer worden. Hierdoor krijgt de huid vaak onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen om soepel en gezond te blijven. 

De verminderde zuurstoftoevoer en de aanwezigheid van teer en nicotine kan er ook voor zorgen dat het melanine in de lippen en het tandvlees donkerder begint te kleuren. Dat zorgt voor donkere (paarse, bruine of zelfs zwarte) vlekken op de huid. rokerslijntjes oorzaak

De chemicaliën die een sigaret bevat, hebben bovendien ook een negatief effect op de huid. Wist je bijvoorbeeld dat een sigarettenrook meer dan 4000 chemische stoffen bevat? Een groot gedeelte van deze stoffen zijn schadelijk voor je algemene gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de huid. Roken zorgt zo ook voor de afbraak van collageen en elastine in de huid. Hierdoor wordt de huid minder soepel en ontstaan er gemakkelijker rimpels.  

Behandelingen

Veel mensen met rokerslijntjes zitten best verveeld met de plooitjes in hun gezicht. Wanneer je met iemand praat, kijkt deze persoon constant naar je ogen en lippen. Je kunt deze rimpels dan ook zeer moeilijk verbergen. Gelukkig bestaan er enkele oplossingen om de lijntjes en verkleuring rond de lippen aan te pakken. Let er natuurlijk wel op dat stoppen met roken of simpelweg nooit beginnen met roken de beste preventie is tegen rokerslijntjes en andere rookgerelateerde aandoeningen. 

Wat doe je tegen verkleurde lippen?

Roken zorgt ervoor dat de lippen en het tandvlees stevig kunnen verkleuren. Je kunt op de volgende manieren proberen om de verkleuring te verminderen of zelfs te doen verdwijnen. 

Exfoliëren 

Bij het exfoliëren of peelen van de huid worden de dode huidcellen verwijderd zodat nieuwe en gezonde huidcellen aan de oppervlakte komen. Let er wel op dat de huid van de lippen een stuk gevoeliger is dan de rest van het lichaam. Wees dus voorzichtig met exfoliërende producten en gebruik achteraf een moisturizer.   
Laserbehandeling

Een dermatoloog of plastisch chirurg kan een laser gebruiken om de lippen hun natuurlijke kleur terug te geven. Verder kan een laserbehandeling ook de collageenproductie stimuleren en rimpels verwijderen.

Wat doe je tegen de rimpels?

Verticale plooitjes en rimpels rond de lippen komen vaak voor bij rokers door het veelvuldig tuiten van de lippen bij het inhaleren. Toch kunnen ook niet-rokers in zeldzamere gevallen last krijgen van rimpels rond de lippen. De onderstaande behandelingen kunnen je helpen om de plooitjes te bestrijden. 

Zorg voor voldoende hydratatie 

Een goed gehydrateerde huid is een blije huid. Door je huid voldoende te hydrateren en voeden kunnen rimpels minder diep worden. Een goede dagcrème helpt de huid te voeden en beidt bovendien vaak ook bescherming tegen uv-straling. Zelfs wanneer je geen last hebt van rokerslijntjes is een goede gezichtsverzorging een absolute must.

Gezichtspeeling 

Net als bij verkleurde lippen kan een gezichtspeeling helpen om dode huid te verwijderen en nieuwe huid te laten stralen. Let er echter wel op dat wanneer je blijft roken, de huid ook schade blijft ondervinden. Het beste advies blijft dan ook om te stoppen met roken. 

Injecties rokerslijntjes behandelingen

Een arts kan ook botoxinjecties gebruiken om de plooien in de huid mee op te vullen. Deze injecties doen rimpels verdwijnen en ontspannen de spieren in het gezicht. 

Dermal fillers 

Deze fillers bevatten vaak hyaluronzuur dat ook in veel verzorgingsproducten gebruikt wordt. De injecties zorgen ervoor dat de lippen voller worden waardoor ook rimpels rond de mond kunnen verdwijnen. 

Fractionele CO2-laserbehandeling 

Met behulp van een laser kan een arts de bovenste beschadigde huidlaag verwijderen. Dit principe werkt ongeveer hetzelfde als een peeling. Een laserbehandeling kan verder ook gecombineerd worden met injecties.  

Roken en lip- en mondkanker

Roken is een belangrijke risicofactor voor verschillende soorten kankers. De meeste mensen denken bij roken meteen aan longkanker, maar de schadelijke stoffen in een sigaret kunnen ook andere kankers veroorzaken. Zo kunnen kwaadaardige gezwellen ontstaan in de lippen, mond, keel en op de tong en het tandvlees. Enkel door te stoppen met roken kun je het risico op deze kankers verkleinen.  

Conclusie

Roken blijft een groot gevaar voor de gezondheid. Je verhoogt er niet enkel het risico op verschillende soorten kanker mee, maar het laat ook andere sporen achter op het lichaam zoals rokerslijntjes. Deze kunnen misschien wel behandeld worden, maar de beste behandeling en preventie blijft om te stoppen met roken of nog beter en nooit te beginnen roken. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels