02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
12-09-2018 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Hoe verzorg je schaafwonden?

Geschreven door Eline Isobetadine wonden wonden verzorgen

Vervelende schaafwonden, we kennen ze allemaal. Zacht of hard gevallen, een ongeval gehad of ergens onhandig tegen gestoten… een schaafwond is snel opgelopen. Het is een oppervlakkige wond die meestal weinig tot niet bloedt. Je loopt ze op door met je huid ruw over een oppervlak te schuren, waardoor deze afgeschaafd wordt. 

Omdat er vaak vuil en bacteriën achterblijven in schaafwonden, is het enorm belangrijk om ze grondig te ontsmetten. Hoe je dat moet doen, leggen we je hieronder uit.

Wat is een schaafwonde?

wat is een schaafwondBij een schaafwonde wordt de oppervlakkige huid verwondt. Dit betekent dat meestal enkel de opperhuid of kleine deeltjes van de lederhuid beschadigd worden. Vaak gaat het om sporters die vallen op een harde ondergrond, maar ook ongevallen in het verkeer of in huis kunnen schaafwonden veroorzaken. Hierbij kunnen vooral handen, knieën en ellebogen geschaafd worden. Ook al komt er meestal geen of weinig bloed bij kijken, kan je wel veel pijn ervaren omdat veel oppervlakkige zenuwuiteinden beschadigd werden. 

Door aarde, vuil, of zand kunnen uitgebreide schaafwonden verontreinigd raken, wat wel kan leiden tot bloedverlies. Daarnaast leidt elke beschadiging van ons weefsel tot ontstekingsreacties, die roodheid, pijn, warmte en zwellingen met zich mee brengen. Meestal herstelt een schaafwonde echter vrij snel en zonder problemen. Daarvoor is wel een goede verzorging nodig. Hoe je een schaafwonde het best kan behandelen, lees je hieronder!

Een schaafwonde verzorgen doe je zo

Proper maken en desinfecteren 

Het is essentieel om je wonde goed te reinigen en te desinfecteren. Dat kan je doen door de wond goed uit te spoelen met stromend lauw water. Zeep heb je hierbij niet nodig. Als er eventueel vuil of grind in je wond zit, kan je dit voorzichtig proberen te verwijderen met een borsteltje of een pincet. Hoewel dit enorm pijnlijk kan zijn, is het wel zeer belangrijk aangezien het een verdere infectie kan voorkomen. 

De wond ontsmetten

schaafwond isobetadineAls je de wonde hebt proper gemaakt, moet je de wonde en de wondrand ontsmetten. Dit kan je doen met een ontsmettingsmiddel zoals Isobetadine. Hierbij is het een goed idee om de wond telkens van het centrum naar de buitenzijde toe te ontsmetten. Aan de buitenzijde van de wond zitten immers micro-organismen en door je wond op deze manier te ontsmetten, voorkom je dat deze organismen in de wond terechtkomen.  

Isobetadine bevat povidonjodium, wat haar bruine kleur veroorzaakt. Deze bruine kleur heeft een aantal voordelen. Zo kan je gemakkelijk zien welk deel van de wond je al ontsmet hebt. Als het jodium wordt opgebruikt, zal de bruine kleur stilletjes verdwijnen en veranderen naar een lichtgele kleur. Dat betekent dat het jodium is opgebruikt en het tijd is om je wonde opnieuw te ontsmetten!

Waarom moet je een wonde nu eigenlijk ontsmetten? Onze huid beschermt ons tegen aanvallen van micro-organismen. Deze beschermlaag verdwijnt echter als je een wonde oploopt. Bijgevolg kunnen micro-organismen zoals schimmels, virussen en bacteriën ons lichaam binnendringen. Daarom is het heel belangrijk je wonden te ontsmetten, zodat je de mogelijke micro-organismen die zich erin bevinden te vernietigen. 

Drogen of afdekken

Je kan de schaafwond aan de lucht laten drogen, of je kan ze droogdeppen met een propere handdoek. Het wondvocht zal opdrogen en zal zo een korstje vormen die de wonde beschermt tegen uitdroging en infectie. Als je echter diepere schaafwonden oploopt of wonden die zich bevinden op huiddelen onder kleding, is het belangrijk om de schaafwond af te dekken. 

Moet ik naar de dokter met een schaafwonde?

Normaalgezien hoef je geen arts te raadplegen bij het oplopen van een schaafwonde. In de volgende situaties is het echter wel een goed idee om naar de dokter te gaan:

  • Bij een schaafwonde die groter is dan de helft van de handpalm van de persoon die de wond opliep
  • Als je de schaafwond niet proper krijgt door te spoelen met water
  • Als je wonden opliep in je aangezicht, geslachtsdelen of ogen
  • Bij het ervaren van uitgesproken pijn die niet verdwijnt
  • Als je de komende dagen tekenen van een infectie begint op te merken, bijvoorbeeld een warme huid rond de wonde, etter dat uit de wonde komt of dikke, rode wondranden. 
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels