Schaamluizen
Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zijn infectieziekten die door intiem contact worden overgebracht. Ze zijn besmettelijk maar kunnen meestal makkelijk worden genezen. Je kan een soa oplopen door onveilig te vrijen. Onveilig vrijen wil zeggen dat er geen condoom wordt gebruikt bij geslachtsgemeenschap. Ook bij anale en orale seks dient een condoom te worden gebruikt. Een soa wordt overgedragen via sperma, bloed of vaginaal vocht. Slijmvliezen in de anus, de penis, de vagina en de mond kunnen ook een soa doorgeven. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende soa’s.
Wat zijn schaamluizen?
Schaamluizen of Pthirus pubis zijn parasieten die voornamelijk via seksueel contact worden overgedragen. Ze kunnen verder overgebracht worden door het delen van besmet beddengoed of besmette kleding. Ook kinderen kunnen last hebben van schaamluizen doordat ze in hetzelfde bed slapen als een besmette ouder. De luizen bevinden zich op alle behaarde delen van het lichaam maar niet op het hoofdhaar. De meest voorkomende plaats van de schaamluis is uiteraard het schaamhaar. Toch kan de luis ook voorkomen op de wenkbrauwen en de wimpers. De luizen kunnen makkelijk waargenomen worden in het schaamhaar. Ze bewegen en zien eruit als kleine spinnetjes. De eitjes, ook wel neten genoemd, van de schaamluis zijn te zien als puntjes op de haren. De luis is vooral ’s nachts actief en bijt dan een stukje uit de huid. Hierna zal de luis speeksel in de wonde brengen om het bloed vloeibaar te houden. Vervolgens wordt het bloed opgezogen door de luis om zo in leven te blijven. Een condoom gebruiken zal het krijgen van schaamluizen niet uitsluiten. De enige manier om luizen te voorkomen is door geen seksueel contact te hebben.
De luizen bevinden zich op alle behaarde delen van het lichaam, maar niet op het hoofdhaar.
Klachten van schaamluizen
De grootste klacht van de schaamluis is de jeuk die de luis met zich meebrengt. Dit is te wijten aan een allergische reactie die optreedt wanneer de luis bijt. De huid rond de beet kan een grijsblauwe kleur bevatten. De luizen leven van menselijk bloed waardoor een rode of bruine ontlasting achtergelaten wordt in het ondergoed. Mensen met schaamluis zullen de jeuk trachten te verminderen door te krabben. Helaas is dit geen goed idee omdat er hierdoor wondjes ontstaan die de huid kunnen infecteren.
Behandeling van schaamluizen
Schaamluizen zijn gemakkelijk te behandelen. Ze kunnen niet verwijderd worden door het nemen van een douche of het wassen van de haren met shampoo. In de apotheek is een anti-luizenmiddel te verkrijgen dat aangebracht moet worden op de plaats waar de luizen zitten. Als de luizen in het schaamhaar zitten, zal het middel in en op het schaamhaar gesmeerd moeten worden maar ook in de bilnaad en op de haren aan de binnenkant van de bovenbenen. Het meest gebruikte middel tegen luizen is Loxazol dat gemaakt is op basis van permetrine. Het is aangeraden om dit middel ’s nachts aan te brengen en de volgende ochtend het eruit te wassen. Na twaalf uur zijn alle neten en luizen dood. Bij een grote hoeveelhuid luizen is het nodig om de behandeling na één week te herhalen. Verder worden de kledij en het bedlinnen gewassen op 60°C om de neten en luizen te doden. Kledij die niet gewassen mag worden zal worden gestoomd of chemisch gereinigd worden. Luizen die zich in de wimpers of wenkbrauwen bevinden moeten twee keer per dag ingesmeerd worden met vaseline. Ook kunnen de luizen verwijderd worden met een pincet aangezien ze met het blote oog te zien zijn. De partner van de besmette persoon wordt ook best behandeld.
Heb je nog vragen of wens je advies, contacteer dan onze Viata apotheker.