02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Schimmelnagels: symptomen, oorzaken, voorkomen en behandelen

Nagelschimmel is een veel voorkomende aandoening die begint als een witte of gele vlek onder de punt van je vingernagel of teennagel. Naarmate de schimmelinfectie dieper komt te zitten, kan de nagelschimmel ervoor zorgen dat de nagel verkleurt, verdikt en verkruimelt aan de rand van de nagel. Het kan meerdere nagels aantasten. Als je toestand mild is en je niet stoort, is het mogelijk dat je geen behandeling nodig hebt. Als je nagelschimmel pijn doet en heeft gezorgd voor verdikte nagels kunnen zelfzorgstappen en medicijnen helpen. Zelfs als de behandeling succesvol is, komt de schimmel vaak terug. Nagelschimmel wordt ook wel onychomycosis genoemd. Wanneer de schimmel de gebieden tussen je tenen en de huid van je voeten infecteert, wordt het atleetvoet (tinea pedis) genoemd.

Symptomen van nagelschimmel

Je kan last van nagelschimmel hebben als één of meer van je nagels de volschimmelnagelgende symptomen vertoont: 

 • Verdikking
 • Witachtige tot geelbruine verkleuring
 • Brokkelige en kruimelige textuur
 • Vervormd
 • Een donkere kleur, veroorzaakt door vuil dat zich onder de nagel ophoopt.
 • Licht vervuilde geur
 • Nagelschimmel kan de vingernagels aantasten, maar het komt vaker voor bij teennagels.

Je kunt een arts raadplegen als de zelfzorgstappen niet hebben geholpen en de nagel steeds meer verkleurt, verdikt of vervormt. Ga ook naar een dokter als je diabetes hebt en denkt dat je schimmelnagels ontwikkelt.

Oorzaken van nagelschimmel

Schimmelnagelinfecties worden veroorzaakt door verschillende schimmelorganismen (schimmels). De meest voorkomende oorzaak is een soort schimmel die dermatofyt wordt genoemd. Gist en schimmels kunnen ook nagelinfecties veroorzaken. Schimmelnagelinfecties kunnen zich bij mensen op elke leeftijd ontwikkelen, maar komenschimmelnagel behandeling vaker voor bij oudere volwassenen. Naarmate de nagel ouder wordt, kan hij broos en droog worden. De resulterende scheuren in de nagels geven schimmels de kans om binnen te dringen.

Andere factoren,  zoals een verminderde bloedcirculatie naar de voeten en een verzwakt immuunsysteem, kunnen ook een rol spelen. Een teennagelschimmelinfectie kan beginnen met één nagel en kan zich verspreiden van de ene teennagel naar de andere. Het is echter ongewoon om een infectie van iemand anders te krijgen.

Het voorkomen van voetschimmel

De volgende gewoonten kunnen helpen voorkomen dat nagelschimmel wordt gevormd op de teen, lees dit dus zeker even door als je hier zelf iets aan wilt veranderen:

 • Was je handen en voeten regelmatig. Was ook je handen na het aanraken van een geïnfecteerde nagel. Hydrateer de nagels na het wassen.
 • Knip de nagels rechtdoor, strijk de randen glad met een vijl en vijl de verdikte gebieden. Ontsmet de nagelknipper na elk gebruik.
 • Draag zweet absorberende sokken of vervang je sokken de hele dag door.
 • Kies schoenen die gemaakt zijn van ademende materialen.
 • Gooi oude schoenen weg of behandel ze met ontsmettingsmiddelen of schimmelwerende poeders.
 • Draag schoeisel in zwembaden en kleedkamers.
 • Kies een nagelstudio die gesteriliseerd gereedschap gebruikt voor elke klant.
 • Geef nagellak en kunstnagels op.

Wie loopt er gevaar voor schimmelinfecties?

Er zijn veel verschillende oorzaken van schimmelnagelinfecties. Elke oorzaak heeft een eigen behandeling. Hoewel veel van de oorzaken van een schimmelnagelinfectie te voorkomen zijn, verhogen sommige risicofactoren de kans om er een te ontwikkelen. Je hebt meer kans om een schimmelnagelinfectie te ontwikkelen als je:

 • diabetes hebt
 • een ziekte hebben die een slechte doorbloeding veroorzaakt
 • ouder zijn dan 65 jaar
 • kunstnagels dragen
 • zwemmen in een openbaar zwembad
 • een spijkerblessure hebben
 • een huidblessure rond de nagel hebben
 • vochtige vingers of tenen hebben voor een langere tijd
 • hebben een verzwakt immuunsysteem
 • Draag gesloten schoenen, zoals tennisschoenen of laarzen.

Nagelinfecties komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en de infecties komen vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen. Als je familieleden hebt die dit soort schimmelinfecties vaak krijgen, heb je meer kans om ze ook te krijgen.

Oudere volwassenen hebben een hoog risico op het krijgen van schimmelnagelinfecties omdat ze een slechtere doorbloeding hebben. De nagels groeien ook langzamer en worden dikker naarmate we ouder worden.

Hoe vaak komen schimmelnagels voor?

Schimmelnagels komen voor bij ongeveer 2 tot 15% van de bevolking. Voornamelijk volwassenen krijgen last van schimmelnagels met een even groot risico voor mannen als voor vrouwen. Het risico op schimmelnagels groeit naarmate men ouder wordt. Zo heeft tussen de 15 en 20% van alle 40 tot 60 jarigen last van schimmelnagels, dat terwijl de aandoening amper voorkomt bij kinderen.

Hoe ziet het eruit?

Een schimmelinfectie van de nagel kan een deel van de nagel, de hele nagel of meerdere nagels aantasten.

Veelvoorkomende tekenen van een schimmelnagelinfectie zijn onder andere:

 • een vervormde nagel die uit het nagelbed kan opstijgen
 • een geur die afkomstig is van de geïnfecteerde spijker
 • een broze of verdikte spijker

Wat zijn gewone soorten schimmelnagels?

Distale subunguale infectie

Distale subunguale infecties zijn de meest voorkomende vorm van schimmelnagelinfecties en kunnen zich zowel in vingernagels als in teennagels ontwikkelen. Bij een infectie heeft de buitenste rand van de nagel een gekarteld uiterlijk met witte en/of gele strepen over de nagel.

De infectie dringt het nagelbed en de onderkant van de nagel binnen.

Witte oppervlakkige infectie

Witte oppervlakkige infecties tasten meestal de teennagels aan. Een bepaalde schimmel tast de bovenste lagen van de nagel aan en zorgt voor goed gedefinieerde witte vlekken op de nagel.

Uiteindelijk bedekken deze witte vlekken de hele nagel, die ruw en zacht wordt en vatbaar is voor afbrokkeling. De vlekken op de nagel kunnen kuiltjes en schilfers vertonen.

Proximale subunguale infectie

Proximale subunguale infecties zijn ongewoon, maar kunnen zowel de vingernagels als de teennagels aantasten. Gele vlekken verschijnen aan de basis van de nagel als de infectie zich naar boven toe verspreidt.

Deze infectie kan vaak voorkomen bij mensen met een aangetast immuunsysteem. Het kan ook het gevolg zijn van licht letsel aan de nagel.

Candida-infectie

Kandidaatgisten veroorzaken dit soort infecties. Het kan binnendringen in nagels die eerder zijn beschadigd door een eerdere infectie of verwonding. Meer in het algemeen tast Candida de vingernagels aan. Het komt vaak voor bij mensen die vaak hun handen in het water laten weken.

Deze infecties beginnen meestal bij de nagelriem rond de nagel, die gezwollen, rood en mals wordt. De nagel zelf kan gedeeltelijk van het nagelbed afgaan, of helemaal vallen.

Hoe weet ik of ik een schimmelnagelontsteking heb?

Omdat andere infecties de nagel kunnen aantasten en de symptomen van een schimmelnagelinfectie kunnen nabootsen, is de enige manier om de diagnose te bevestigen een bezoek aan een arts. Zij nemen een schrammetje van de nagel en kijken onder een microscoop naar tekenen van schimmel.

In sommige gevallen kan uw arts het monster naar een laboratorium sturen voor analyse en identificatie.

Hoe wordt een schimmelnagelinfectie behandeld?

Over-the-counter producten worden meestal niet aanbevolen om nagelinfecties te behandelen, omdat ze geen betrouwbare resultaten opleveren. In plaats daarvan kan uw arts een orale antischimmelmedicatie voorschrijven, zoals:

 • terbinafine (Lamisil)
 • itraconazool (Sporanox)
 • fluconazool (Diflucan)
 • griseofulvine (Gris-PEG)

Uw arts kan andere antischimmelbehandelingen voorschrijven, zoals antischimmelnagellak of actuele oplossingen. Deze behandelingen worden op dezelfde manier op de nagel geborsteld als de nagellak.

Afhankelijk van de soort schimmel die de infectie veroorzaakt, en de omvang van de infectie, kan het zijn dat u deze medicijnen gedurende enkele maanden moet gebruiken. Actuele oplossingen zijn over het algemeen niet effectief in het genezen van teennagelschimmelinfecties.

In sommige gevallen kan een behandeling met een laser nodig zijn om de schimmel te bestrijden. Hierbij wordt de nagelplaat verhit waardoor de schimmels gedood worden. Bij een behandeling worden meestal alle vinger- of teennagels behandeld. De effecten van een laserbehandeling zijn pas te zien na 1 tot 3 maanden. De behandeling moet in die periode meestal tot driemaal toe worden herhaald. 

De behandeling is niet gegarandeerd om uw lichaam volledig te ontdoen van de schimmelinfectie. Complicaties van een schimmelinfectie zijn ook mogelijk.

Tips om schimmelnagelinfecties te voorkomen

Het maken van een paar eenvoudige veranderingen in de levensstijl kan helpen bij het voorkomen van een schimmelinfectie van de nagels. Het goed verzorgen van uw nagels door ze goed te knippen en schoon te houden is een goede manier om infecties te voorkomen.

Vermijd ook het verwonden van de huid rond uw nagels. Als u langere tijd vochtige of natte handen heeft, kunt u beter rubberen handschoenen dragen.

Andere manieren om schimmelinfecties van de nagels te voorkomen zijn:

 • het wassen van uw handen na het aanraken van geïnfecteerde nagels
 • het goed drogen van je voeten na het douchen, vooral tussen je tenen.
 • het krijgen van manicures of pedicures van betrouwbare salons
 • het vermijden van blootsvoetsheid op openbare plaatsen
 • het verminderen van uw gebruik van kunstnagels en nagellak

Complicaties

Een ernstig geval van nagelschimmel kan pijnlijk zijn en blijvende schade aan uw nagels veroorzaken. En het kan leiden tot andere ernstige infecties die zich buiten je voeten verspreiden als je een onderdrukt immuunsysteem hebt als gevolg van medicatie, diabetes of andere aandoeningen.

Als je diabetes hebt, kan het zijn dat je een verminderde bloedcirculatie en zenuwtoevoer in je voeten hebt. U loopt ook een groter risico op een bacteriële huidinfectie (cellulitis). Dus elke relatief kleine verwonding van uw voeten - inclusief een schimmelinfectie - kan leiden tot een ernstigere complicatie. Ga naar je dokter als je diabetes hebt en denkt dat je een schimmelnagel ontwikkelt.

Lange termijn vooruitzichten

Voor sommige mensen kan een schimmelnagelinfectie moeilijk te genezen zijn, en de eerste ronde van de medicatie werkt misschien niet. De nagelinfectie kan pas als genezen worden beschouwd als er een nieuwe nagel is ingegroeid die vrij is van infectie.

Hoewel dit aangeeft dat de nagel niet meer geïnfecteerd is, is het mogelijk dat de schimmelinfectie terugkeert. In ernstige gevallen kan er sprake zijn van blijvende schade aan de nagel en moet deze mogelijk worden verwijderd.

De belangrijkste complicaties van een schimmelnagelinfectie zijn:

 • een heropleving van de infectie
 • een permanent verlies van de aangetaste nagel
 • een verkleuring van de geïnfecteerde nagel
 • de verspreiding van de infectie naar andere delen van het lichaam en eventueel naar de bloedbaan
 • de ontwikkeling van een bacteriële huidinfectie die cellulitis wordt genoemd

Het is vooral belangrijk om naar de dokter te gaan als u diabetes en een schimmelnagelinfectie heeft. Mensen met diabetes hebben een groter risico op het ontwikkelen van mogelijk ernstige complicaties als gevolg van deze infecties. Praat met uw arts als u diabetes heeft en denkt dat u een schimmelnagelinfectie ontwikkelt.

schimmelnagels - alle producten

25 resultaten
Sorteren
Bailleul Psoriatec
 (5)

Deze nagellak is speciaal ontworpen om de nagel te herstructureren en te remineraliseren zodat de fragiliteit en de lokale pijn gaan verminderen bij ziekten van de nagel ook bij psoriasis.

prijs apotheek: 13,00 *
11,83
-9% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 13,00 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Dynarop Myc'Ongle
 

Oplossing voor lokale toepassing, op basis van etherische oliën. Het is aangewezen voor de behandeling van schimmelnagels.

prijs apotheek: 22,50 *
20,25
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

prijs apotheek: 22,50 *

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, overmorgen geleverd

Nailner 2 in 1 Pen Promo
 

Nagelschimmelbehandeling in de vorm van een pen. Dringt door tot in het hart van de nagel. Het behandelt de schimmel door een onaangename omgeving te creëren waarin de schimmel niet verder kan groeien.

prijs apotheek: 22,50 *
19,58
-13% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 22,50 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Nailner brush 2 in 1
 

De formule van Nailner 2in1 behandelt niet alleen de kalknagel maar verbetert ook het uiterlijk van de geïnfecteerde nagel: - Een uniek transportsysteem zorgt ervoor dat de ingrediënten in de volledige nagel door kunnen dringen. Door het milieu van de nagel te veranderen, ten nadele van de schimmel, kan de schimmel bij de bron worden tegengegaan.- Nailner 2 IN 1 bevat ook een kleur verbeterend ingrediënt dat helpt om het uiterlijk van de geïnfecteerde nagel na 7 dagen te verbeteren.*- Beschermt de nieuwe nagel tegen infectie.

prijs apotheek: 27,50 *
23,93
-13% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 27,50 *

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Nailner 2 in 1 Pen
 

Nagelschimmelbehandeling in de vorm van een pen. Dringt door tot in het hart van de nagel. Het behandelt de schimmel door een onaangename omgeving te creëren waarin de schimmel niet verder kan groeien.

prijs apotheek: 27,50 *
17,05
-38% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 27,50 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Geneesmiddel op basis van amorolfine, voor de behandeling van schimmelnagels, in de vorm van een nagellak. Antimycoticum voor lokaal gebruik.

26,01
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Urgo Mycose Express
 

Apparaat voor de behandeling van door schimmel aangetaste nagels. De kit bestaat uit een flesje verzorgingsoplossing en 5 nagelvijltjes. Voor zichtbare resultaten na 7 dagen.

prijs apotheek: 23,75 *
19,71
-18% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 23,75 *

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Urgo Beschadigde nagels
 

Vormt een onzichtbare en geurloze laag. Verlicht, geneest en beschermt de beschadigde nagel door schimmelinfectie of verwondingen.

prijs apotheek: 24,34 *
21,91
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 24,34 *

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gehwol Med Nagel en huidbescherming
 

Verzorgende en beschermende crème voor de nagels en nagelriemen. Maakt ruwe en gespleten nagels weer zacht en elastisch.

prijs apotheek: 12,75 *
11,48
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 12,75 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Geneesmiddel om basis van ciclopirox in de vorm van een nagellak voor het behandelen van schimmelnagels.

30,60
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd