Toon alle thema's »

Schimmelnagels

Bij een schimmelnagel spreken we over een schimmelinfectie van een of meerdere nagels aan de handen en/of voeten. Doorgaans begint de infectie aan de nagelranden die daardoor een witgele, bruine of groene kleur krijgen. De nagel wordt meestal ook brokkelig en dik. Nadien is het dan mogelijk dat de nagel gedeeltelijk of zelfs in zijn geheel loslaat. Deze aandoening is niet alleen hinderlijk en pijnlijk, maar kan ook best ontsierend zijn.

Wat is een schimmelnagel?

schimmelnagelIedereen zijn huid bevat schimmels. Mensen met een gezonde huid en gezonde nagels, kunnen zich meestal perfect verdedigen tegen schimmels. Vocht en warmte vergroten de kans dat schimmels zich in de nagels en huid kunnen vestigen. Hoewel onze nagel normaal te dik is om schimmel te kunnen doorlaten, kan dat wel het geval zijn bij beschadigde nagels die je bijvoorbeeld kan krijgen door te nauwe schoenen te dragen of door te sporten. Nagelschimmel kan zo voorkomen op je tenen, voeten en handen. Het is dezelfde schimmel die ook schimmelvoeten of voetschimmel veroorzaakt.

Dergelijke teenschimmel wordt makkelijk overgedragen op andere personen in gemeenschappelijke douches en badruimtes, bijvoorbeeld in zwembaden, kleedkamers, sauna’s en sporthallen maar ook bijvoorbeeld in je eigen douche thuis. Als je in die ruimtes op blote voeten loopt, kom je onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als je dan daarna je voeten niet voldoende afdroogt, sokken met kunststof aantrekt of knellende schoenen aandoet, kan er een schimmelinfectie beginnen broeden.

Schimmelnagel wordt soms ook wel kalknagel genoemd, maar toch is er een verschil. Een kalknagel is een verdikte nagel, wat komt door een overmatige productie van hoorn of keratine. Dit kan te maken hebben met een slechte circulatie of ouderdom. Pas wanneer een schimmel de oorzaak is van een kalknagel, is er sprake van schimmelnagel.

Schimmelnagels herkennen

Hoe kan je schimmelnagels herkennen? Daarvoor kan je letten op verschillende symptomen. Je vindt ze hieronder!

Schimmelnagels symptomen

Als je een of meerdere witte of gele teennagels hebt, is dat doorgaans een alarmsignaal.De kans is groot dat er dan een schimmel aanwezig is. Een beginnende kalknagel of schimmelnagel kan je dus herkennen door de verkleuring van de nagelranden. Krijgt de nagel na verloop van tijd een geelbruinige kleur? Dan wordt de infectie erger en dringt ze dieper door in de nagel. De nagel verdikt, is hobbelig en brokkelig, en soms kan deze gedeeltelijk of zelfs in zijn geheel loslaten. Niet alleen kan zo’n nagel dan hinderlijk zijn, maar zo’n schimmelnagel kan ook pijn doen. De medische term voor deze gele verkleuring en verbrokkeling is onychomycose.

Een schimmelinfectie kan zowel voorkomen op de nagels van de handen als die van de voeten. Meestal begint de aandoening op de voeten bijna altijd bij de grote teen. Als je deze dan niet behandelt, zal de schimmel uitbreiden en andere teennagels aantasten. Meestal zijn de symptomen zo kenmerkend dat men met het blote oog kan vaststellen dat het om een schimmelinfectie gaat. Naast de symptomen die hierboven al beschreven werden, kunnen schimmelnagels ook stinken.

Hoe krijg je schimmelnagels?

De oorzaak van schimmelnagels ligt bij schimmels die in en onder de nagel groeien. Normaal gezien kunnen ze een onbeschadigde nagel of huid niet infecteren. Als je huid echter beschadigd wordt, bijvoorbeeld door te lopen of door het dragen van nauwe schoenen, dan kan je huid geïnfecteerd raken. Dit kan ook gebeuren bij je teennagels, en dan vooral bij ouderen. Dat kan mogelijks komen doordat nagels op oudere leeftijd trager groeien en een beetje vervormd raken, waardoor schimmels zich makkelijker kunnen vastzetten onder de teennagel. Daarnaast zijn ook mensen met diabetes meer vatbaar voor schimmelnagels.

Schimmelnagels zijn besmettelijk. Ze worden doorgegeven in gemeenschappelijke ruimtes waar het vochtig en warm is, bijvoorbeeld in de douches van sporthal, maar ook in zwembaden en sauna’s. Daarnaast kan je ook gewoon besmet raken in de douche bij je thuis als een van je familieleden hiermee kampt. Je voeten telkens goed afdrogen helpt dit voorkomen. Verder kan je ook jezelf besmetten. Vaak krijg je eerst een schimmelnagel en vervolgens begint de schimmel ook onder je andere nagels te kruipen. Daarom is het een goed idee om niet onnodig lang met zo’n nagel rond te lopen.

Hoewel er vaak gedacht wordt dat schimmelnagel door andere dingen ook kan ontstaan, bijvoorbeeld door nagellak, is dit niet het geval. De enige oorzaak hiervan is immers schimmel die onder je nagel kruipt.

Schimmelnagel behandeling

schimmelnagel behandelingHoe kan je schimmelnagel bestrijden? Als je hier geen last van hebt, moet je deze niet per se behandelen. Spontaan herstel komt niet vaak voor en zelfs met behandeling lukt het niet altijd om schimmelnagel definitief te genezen. Als de nagel je toch hindert of je stoort je aan het uitzicht, kan je proberen om de kalknagel lokaal te behandelen. Dit kan je doen wanneer minder dan de helft van de nagel is aangetast. Als de nagel in kwestie los zit, kan je het zieke stukje er af knippen, het vuil verwijderen en dan de nagelrand behandelen. Dat kan je doen met een tinctuur die schimmels doodt. Meer specifiek gaat het om een soort nagellak op basis van ciclopirox, amorolfine of efinaconazole. Deze breng je langdurig op en onder de nagel aan. Uiteindelijk kan de gezonde nagel dan uitgroeien.

Als de lokale behandeling niet lukt, of als meer dan de helft van je nagel is aangetast, kunnen medicijnen zoals daktarin de oplossing vormen. Deze kan je vragen aan je arts en vooral itraconazole en terbinafine worden hierbij aangeraden.

Schimmelnagels alternatieve behandeling

Schimmelnagels kan je ook bestrijden aan de hand van een natuurlijke behandeling. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

Schimmelnagel behandelen met soda

Je kan soda gebruiken om komaf te maken met kalknagel. Hoewel dit product vanaf de eerste behandeling de strijd aangaat, zal het een tijdje duren vooraleer de schimmel volledig verdwijnt. Dit kan je doen door je voeten te wassen, af te drogen en vervolgens in te smeren met een pasta die gemaakt wordt van baking soda en een beetje water. Je moet de pasta ongeveer 10 minuten laten inwerken en vervolgens afspoelen. Dit proces kan je elke avond herhalen tot je nagel er beter begint uit te zien.

Schimmelnagel behandelen met azijn

Een andere alternatieve behandeling vormt appelazijn. Het zuur in appelalzijn kan helpen om de schimmel in je vinger- of teennagels te bestrijden. Dit zuur helpt immers bij de regulering van de pH-waarde van je huid. Hierdoor verzwakken de omstandigheden die schimmels nodig hebben om zich te verspreiden.

Schimmelnagels medicijnen

Als meer dan de helft van de nagel is aangetast of als de lokale behandeling niet slaagt, dan kan je medicijnen vragen aan je arts om de nagel te behandelen. Deze moeten minstens 3 maanden ingenomen worden. Sommigen raden daarom ook aan om eerst een stukje nagel naar het labo te sturen. Zo is men immers zeker dat er effectief sprake is van schimmel voor dat men aan een langdurende medicijnenkuur begint.

Schimmelnagels daktarin

schimmelnagels daktarinDaktarin tinctuur kan gebruikt worden voor het behandelen van schimmelnagels. Hierbij breng je twee keer per dag een laagje Daktarin Tinctuur aan op de aangetaste nagels. Voor elke keer dat je de tinctuur opnieuw aanbrengt, dien je de nagel grondig te reinigen met aceton. Op die manier vermijd je immers dat de lagen die je aanbrengt te dik worden en  daktarin de nagel dus niet meer zou kunnen bereiken. Je dient de behandeling vol te houden tot de schimmel is uitgegroeid.

Schimmelnagel creme

Nagelschimmel wordt meestal behandeld aan de hand van tinctuur, olie of een stift. Crèmes worden hiervoor meestal niet gebruikt. Crèmes kunnen echter wel gebruikt worden om voetschimmel te bestrijden.

Schimmelnagel terbinafine

Terbinafine doodt schimmels en gisten en kan dus gebruikt worden bij de behandeling van ernstige vormen van schimmelnagels en voetschimmel.

Schimmelnagels Scholl

Ook Scholl biedt een kuur aan om nagelschimmel op te lossen. Het stopt de ontwikkeling van schimmels en zorgt er bovendien voor dat nieuwe schimmels voorkomen worden.

Schimmelnagels pen

Schimmelnagels en kalknagels kunnen tot slot ook behandeld worden aan de hand van Naloc. Deze plaatselijke behandeling vernietigt de schimmel en herstelt je normale nagelkleur weer. Het versterkt de nagel haar functionele structuur op een niet-agressieve manier. Het tast het micromilieu van je nagel aan en verhindert zo de groei van bacteriën en schimmels.

Veel gestelde vragen

Wanneer met schimmelnagel naar de huisarts?

In principe kan je schimmelnagel eerst lokaal proberen te behandelen als minder dan de helft van de nagel is aangetast. Als deze lokale behandeling niet werkt of als meer dan de helft van de nagel is aangetast, kan je naar de arts gaan om medicijnen te vragen.

Hoewel het niet nodig is om deze aandoening altijd te behandelen, vragen medische redenen soms om dit wel te doen, bijvoorbeeld in geval van diabetes of bij wondroos.

Schimmelnagel wat werkt echt?

Een effectieve manier om de nagel te behandelen is met een schimmeldodende tinctuur, zoals Daktarin Tinctuur. Dit is een soort nagellak die gemaakt is op basis van ciclopirox, amorolfine of efinaconazole. Deze tinctuur moet je dan op en onder de nagel aanbrengen. Als je de behandeling langdurig volhoudt, kan de gezonde nagel uiteindelijk uitgroeien.

Is een schimmelnagel te genezen?

Een schimmelnagel is niets ernstig en als het je niet stoort, is een behandeling niet per se noodzakelijk. Spontaan herstel komt echter niet vaak voor. Zelfs al kies je ervoor om de nagel te behandelen, dan nog kan je hem niet altijd succesvol bestrijden. Er treedt dan ook vaak herval op. Als een lokale behandeling niet blijkt te werken, kan je via de arts medicijnen verkrijgen. Deze moet je minstens 3 maanden lang innemen, en vooraleer je dit doet is het een goed idee om een stukje nagel naar het labo te sturen en de diagnose te laten bevestigen.