02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

20-08-2018 | Algemeen welzijn

Terug achter de schoolbanken

Daar zijn ze dan! Na een heerlijk lange periode van vakantie, is het weer tijd om elke dag je boekentasje klaar te maken en naar school te vertrekken. En hoeraaa, daar zijn alle vriendjes en vriendinnetjes weer. Ik ben er zeker van dat ze alvast niet kunnen wachten tot de eerste pauze voor de deur staat: ravotten, bijpraten en nog eens lekker zot doen met alle vriendjes.  

En voor de ouders? Eerst diep in- en uitademen en daarna? Ja daarna kan je stressloos je planning beginnen opstellen om je zo goed mogelijk te organiseren. Maandag voetbal, dinsdag ballet, woensdag tennis, donderdag judo, vrijdag zwemmen,… Oohja en dan hebben we zondagnamiddag nog de scouts. We kennen die drukke schema’s van de kids wel. Maar met een goede voorbereiding en goede planning lukt dit zeker en vast wel. Want structuur is alles.

Maar even terug naar de eerste schooldagen. Want dit is net de periode die de eerste schoolkwaaltjes met zich meebrengt. Zo kan het al eens snel zijn dat je kinderen thuis arriveren met luizen, ze ziek zijn of problemen hebben met hun concentratie.

En dit willen we uiteraard liever vermijden. Bereid jezelf en de kids daarom zo goed mogelijk voor op de eerste, en ook de meest vermoeiende schooldagen. Want geef toe, weer opstaan in de vroege uurtjes en enkele uren achter de schoolbanken vertoeven, dat zijn onze studentjes helemaal niet meer gewend.

Schoolkwaaltjes, hoe ga je ermee om?

Luizen

school luizenAls we er nog maar aan denken, dan voelen we het al kriebelen op ons hoofd. De luis is gelukkig niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar het is een hele plaag om er vanaf te geraken.

In het begin van het schooljaar of na de verschillende vakanties, hoor je vaak dat de hoofdluis weer opgedoken is. Gelukkig zijn deze kleine kriebels niet gevaarlijk, maar ze zijn wel eens zo vervelend. Het is niet mogelijk om te voorkomen dat je kind luizen krijgt: het heeft dus ook geen nut om alle bedlinnen, handdoeken, mutsen of sjaals om de zoveel tijd te gaan wassen met speciale producten. Vaak zijn deze producten ook giftig en de luizen kunnen hier aan gaan wennen. Het is wel zo dat we absoluut afraden om borstels, kammen, sjaals en mutsen uit te wisselen. Als dan toch iemand luizen zou hebben zonder dat je het weet, dan worden deze minder gemakkelijk overgedragen als ieder zijn eigen spullen gebruikt.

Als je vermoedt dat je kind toch luizen heeft, kan je het beste de nat-kam-methode gebruiken. Doordat het haar druipnat is, wordt de bewegingsvrijheid van de luizen beperkt en kan je het haar gemakkelijker gaan kammen. Dit is bovendien een goedkope en kindvriendelijke manier en kan evenzeer als luizenbehandeling of als opsporingsmethode gebruikt worden. Jammer genoeg neemt deze behandeling wel wat tijd in beslag en moet je even volharden om het vol te houden.

Je kan als aanvulling op deze methode een luizenproduct gebruiken. Dit natuurlijk enkel als er effectief luizen werden gevonden.

Antiluis haarelastiek

leeloop antiluis haarelastiekZoals steeds is het beter om te voorkomen dan te genezen. Wist je dat er haarelastiekjes bestaan met essentiële oliën die helpen om luizen af te stoten? Zo verhelp je dat je kind luizen oploopt. Want ja, als je dochtertje lange haren heeft, dan is dit een paradijs voor luizen! Dankzij deze mix van 6 essentiële oliën kan je het optreden van luizen op een 100% natuurlijke manier voorkomen. Het enige wat je hoeft te doen is het haar samenbinden met een elastiekje van Leeloop, die je om de 2 weken moet vervangen. Deze methode heeft 95% bewezen effectiviteit en is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, aangezien het dermatologisch getest is. Een verpakking bevat 4 elastieken, die je gedurende 2 maanden bescherming bieden tegen hoofdluizen. Ideaal voor de eerste schooldag!

Heb je luizen gevonden? Dan is dit helemaal niets om je voor te schamen. In ieder milieu komt dit voor en het is dan ook zeker niet slim om hier over te zwijgen. Breng mensen uit je omgeving op de hoogte zodat ze zelf ook maatregelen kunnen treffen. Denk maar aan de school, de kinderopvang, familie, enz.

Heb je graag een uitgebreide uitleg over het verwijderen en behandelen van luizen? Lees dan onze blog: luizen behandelen, hoe doe je het precies?

Immuniteit versterken

Het is algemeen bekend dat een gezonde levensstijl bijdraagt tot een goede weerstand. Zorg in de eerste plaats dus voor een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Denk hierbij vooral aan voldoende vers fruit en verse groenten. Maar ook een goede nachtrust, voldoende beweging en buitenlucht zijn erg belangrijk. Een goede darmflora zorgt dan weer voor een verhoogde weerstand. Dit gaat dan vooral om een evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën in je darmen. 

PS wist je dat 80% van ons immuunsysteem zich bevindt in onze darmen? Net daarom is een gezonde darmflora erg belangrijk voor een goede weerstand.

PS hou zeker de vaccinatiekaart van je kinderen goed up to date. Zo informeer je jezelf best even voor aanvang van het nieuwe schooljaar welke vaccinaties ze moeten krijgen in de loop van het jaar. Dan ben je zeker dat ze alle vaccinaties gehad hebben na het medisch onderzoek.

Maar daarnaast zijn vitamines en mineralen belangrijke voedingsstoffen die het lichaam niet of nauwelijks kan aanmaken. Zo halen we vooral vitamines en mineralen uit onze voeding.

Bijvoorbeeld vitamine D, dit is een belangrijke vitamine die, naast heel wat positieve dingen, zorgt voor de ondersteuning van ons immuunsysteem. Wat natuurlijk niet onbelangrijk is wanneer we weer in een bacterierijke omgeving komen. Hiermee bedoelen we natuurlijk de klaslokalen waar de leerlingen dicht op elkaar zitten gedurende enkele uren. Op deze manier worden er heel wat bacteriën overgedragen. En wie geen goede weerstand heeft, maakt geen schijn van kans tegen deze bacteriën.

PS denken jullie ook aan die loodzware boekentasjes van de kids? Hoe zwaarder de boekentas hoe meer deze hun rug belast uiteraard.

De concentratie verhogen en meteen een goede start te nemen

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen, en dat betekent dat er weer volop opgelet moet worden en punten behaald moeten worden. Maar vaak hebben jongeren het nogal moeilijk om in het stramien van leren en opletten te komen waardoor ze kampen met concentratieproblemen. Hier vind je alvast heel wat hulpmiddelen om het concentratievermogen te stimuleren. 

Ben jij eerder snel afgeleid bij geluid of heb je moeilijkheden met je te concentreren bij veel lawaai? Dan is een stevige hoofdtelefoon tegen het lawaai alvast een heel erg handige oplossing. Maar ook oordopjes of een hoofdtelefoon kunnen hier zijn dienst doen. Maar studeren in een rustige ruimte en omgeving is hierbij een absolute must.

Gezonde voeding op school

Net zoals altijd is het belangrijk dat je kind gezond en evenwichtig eet. Misschien heb je tijdens de vakantie een oogje toegeknepen toen er nog maar eens frietjes op het menu stonden. Maar nu het tijd voor school is en je kind tot wel acht uur per dag geconcentreerd en voldoende energiek moet zijn, kan je best weer wat bijschroeven aan de maaltijden van je kind. Hoe ziet een gezonde maaltijd voor een schoolgaand kind eruit? Kies voor voeding met een zo laag mogelijk vetgehalte, vol met complexe koolhydraten (te vinden in onder andere deegwaren, aardappelen, groenten en fruit). Deze koolhydraten geven je kind de energie die het nodig heeft om aandachtig en actief te zijn tijdens de les. Voeding rijk aan magnesium (te vinden in volkorenproducten, groenten maar ook chocolade) en ijzer (te vinden in melk, zuivelproducten, mager vlees, vis, groenten en fruit) helpen je kind de dag vlot door te komen.

Je hoort het al, groenten en fruit zijn onontbeerlijk in een evenwichtig dieet voor je schoolgaand kind (evenals de werkende ouder!). Op sommige scholen kan je kind deelnemen aan het fruitproject, mits een financiële bijdrage. Ze ontvangen dan wekelijks een groente of een stuk fruit op school. Er worden nieuwe smaken aangeboden en door in groep te eten ervaren ze dat fruit en groenten eten oké is.

Groenten en fruit zijn onmisbaar in een evenwichtig dieet voor je schoolgaand kind.

Loopt het fruitproject niet op de school van je kind? Geen probleem. Geef dan zelf een stuk fruit mee voor na de middagmaaltijd of tijdens de speeltijd. Een appel, banaan, peer, perzik, en dergelijke zijn fruitsoorten die gemakkelijk uit de hand te eten zijn. Was ze alvast thuis voor je ze aan je kind meegeeft. Weigert je kind pertinent om een appel mee te nemen? Probeer dan iets anders. Zoek samen naar iets wat je kind graag lust en ook mee naar school wil nemen. Misschien eet het thuis wel graag wortelreepjes of een kerstomaatje? Ook dit past in de boekentas. Het aanmoedigen van fruit en groenten wil niet zeggen dat je kind nooit een koekje meer naar school mag nemen. Verras het met zijn of haar lievelingskoekje in de rugzak.

Neemt je kind boterhammen mee naar school? Kies dan voor bruin brood, dit bevat minder suiker dan wit brood. Daarnaast is er heel wat mager beleg in plaats van elke dag chocopasta. Je kan ook andere dingen proberen! Heb je er bijvoorbeeld in de winter al eens aangedacht om een thermos verse soep mee te geven?

Boekentas

Vroeger waren ze alomtegenwoordig: de grote boekentassen, ze leken soms zelfs groter dan het kind dat de tas moest dragen. Maar de laatste jaren gaat er meer aandacht uit naar de invloed van zo’n gewicht op de rug van het kind. Al is er (nog) niet bewezen dat enkel een te zware boekentas leidt tot rugklachten. Wanneer is een boekentas nu eigenlijk te zwaar? Er wordt aangeraden om niet meer dan 10% van het eigen lichaamsgewicht in de boekentas te dragen. Wat je kind dus op school kan laten, laat hij of zij best op school. Als het kind geen huiswerk heeft voor taal, kan het dikke taalhandboek in de schoolbank blijven. Vermijd ook dat er onnodige dingen meegenomen worden, bijvoorbeeld een nietjesmachine of perforator hoort eigenlijk niet thuis in een boekentas.

Hopelijk zijn jullie allemaal klaar om het nieuwe schooljaar uitstekend te starten. Moest je nog vragen hebben, twijfel dan zeker niet om onze apotheekassistentes te contacteren.  

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels