02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
14-11-2018 | Algemeen welzijn

Seniorenweek: hoe kan ik zo lang mogelijk actief en onafhankelijk blijven?

Tijdens de seniorenweek richten we ons op kleine aanpassingen van het dagelijks leven die de kwaliteit van het leven aanzienlijk kunnen verbeteren. Met de leeftijd worden mensen minder actief, soms gehinderd door spier- of gewrichtspijn of incontinentieproblemen. 

Bovendien hebben senioren soms minder sociale contacten, wat kan leiden tot terugtrekking in zichzelf. In deze blog leren we ouderen met tips om zo lang mogelijk actief en onafhankelijk te blijven! Niet willen vertrekken, niet willen koken, niets willen doen, kortom, een algemeen gebrek aan motivatie: als je oudere mensen om je heen hebt, heb je deze houding wellicht al opgemerkt. Als je zelf een senior bent, heb je dit gevoel misschien al gehad. Niet verwonderlijk, want met het ouder worden doen zich bepaalde moeilijkheden voor. Zoals verminderde mobiliteit (spier- en gewrichtspijn en stijfheid, evenwichtsverlies, etc.), verminderde zelfstandigheid (verlies van geheugen, incontinentie, etc.) of soms zelfs eenzaamheid. Welke maatregelen moet je best nemen om actief te blijven, zelfs als je ouder wordt?

1. Blijf in beweging seniorenweek

Zelfs als je jouw activiteiten of de intensiteit van je activiteiten vermindert, probeer toch nog op elke leeftijd actief te blijven. Door mobiel te blijven, blijf je in vorm en behoud je de verschillende functies van je lichaam (spijsvertering, spier- en skeletstelsel, eetlust, etc.). Er is geen leeftijdsgrens voor sporten, of het nu gaat om wandelen, zwemmen of fietsen! Wil je liever voor je tuin zorgen? Dat is goed genoeg!

Spierpijn of stijfheid?

Wij raden je een passend voedingssupplement aan dat je pijn kan verlichten en je bewegingen kan bevorderen. In geval van een vergevorderde ziekte kan je arts je adviseren over de meest geschikte behandeling. Dit zodat je pijn je niet verhindert te blijven bewegen, wat kan leiden tot verlies van mobiliteit en autonomie!

Een evenwichtsstoornis of spierzwakte?

Zorg ervoor dat je jouw omgeving aanpast: plaats hulphandgrepen op kritieke plaatsen (badkamer, toilet, enz.), of zelfs een traplift indien nodig, en beveilig de ruimte om vallen te voorkomen. Een krukje in de douche, een plankje om uit het bad te komen of een drempelhelling. Er zijn veel apparaten die je kunnen helpen om langer thuis te blijven! Je kan je ook verplaatsen met een zeer praktische stok of rollator waarmee je zelfs voorwerpen kunt meenemen zonder ze te moeten dragen.

Opmerking: Voor diegenen met geheugenproblemen zijn er ook pillendozen die zeer eenvoudig te gebruiken zijn om je eigen medicatie te blijven beheren.

senioren-blijven-actiefEen incontinentieprobleem?

Dit kwaaltje komt veel voor bij ouderen omdat de spieren van de sluitspier verzwakken. De eerste stap die je kan ondernemen is een gesprek met je huisarts die je kan doorverwijzen naar een kinesist. Enkele oefeningen zullen je dan helpen je bekkenspieren te versterken. Vanaf een bepaalde leeftijd is urinelekkage echter onvermijdelijk. Zorg dus voor een goede incontinentiebescherming die je helpt actief en mobiel te blijven. Er bestaan allerlei soorten hulpmiddelen die gaan van hygiënische strips tot ondergoed, met inbegrip van beschermende lakens voor stoelen of bedden. Iedereen kan dus de bescherming vinden die het best bij hem of haar past.

2. Blijf goed eten

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Bij senioren neemt de eetlust soms af. Daarnaast hebben ze ook niet altijd de zin, de moed of de inspiratie om zelf goede maaltijden te bereiden. Moedig dus groepsmaaltijden aan. Als je nog steeds thuis woont, waarom organiseer je dan niet een beurtrol met andere senioren in de buurt, of met andere vrienden en nodig je jezelf uit om bij elkaar thuis te eten? Of waarom probeer je niet eens af en toe wat nieuwe restaurants te ontdekken? Als je in een rusthuis woont, probeer dan zo vaak mogelijk samen met andere bewoners te eten in plaats van alleen op je kamer te eten.

Als dit nog niet genoeg is en je begint tekorten te vertonen, is het beter om je te richten tot lekkere supplementen die je inneemt in de plaats van of tussen de maaltijden door om het verlies van energie en spiermassa te voorkomen. Je weet vast en zeker al dat een evenwichtig dieet de basis is om in topvorm te blijven. Een goed dieet maakt het mogelijk om langer energiek, mobiel en onafhankelijk te blijven. Er bestaan verschillende soorten voedingssupplementen met veel calorieën, vezels of eiwitten, of aangepast voor mensen met diabetes of nierfalen.

3. Blijf actief in je buurt en houd je sociale leven in stand oudere mensen

Ga zo lang mogelijk door met het beoefenen van je activiteiten. Zijn ze niet langer haalbaar? Pas ze dan aan om in beweging te blijven en mensen te zien. Zing je graag? Waarom niet toetreden tot een koor? Hou je van bordspellen? Je vindt vast en zeker een groep mensen in je buurt die graag af en toe samenkomen om te spelen. Lezen, naar de radio luisteren, naar de bioscoop gaan, naar concerten luisteren, musea bezoeken of zelfs gaan winkelen, alles is goed zolang je je spieren en geest actief houdt, alleen of samen met iemand anders!

Vraag tenslotte de verenigingen die in je buurt actief zijn naar informatie: ze kunnen zeker en vast een helpende hand gebruiken. En kan je ook een dienst leveren voor een of andere buurman.

Veel succes met je tweede jeugd!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels