02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Sepsis (bloedvergiftiging) risicofactoren en symptomen

Sepsis of bloedvergiftiging is een levensbedreigende ziekte waarbij het lichaam reageert op een infectie, die vooral veroorzaakt wordt door micro-organismen.Sepsis of ook wel bloedvergiftiging genoemd is een levensbedreigende ziekte waarbij het lichaam reageert op een infectie. Jaarlijks sterven er ongeveer 3000 mensen aan sepsis. De infectie wordt vooral veroorzaakt door micro-organismen zoals bacteriën. Deze dringen het lichaam binnen bij bijvoorbeeld een tandabces, dit is een plaatselijke infectie. De bacteriën kunnen ook meer verspreid voorkomen in de bloedbaan en dan spreken we over een bloedvergiftiging. Sepsis ontstaat hoofdzakelijk als gevolg van een invasieve infectie door bacteriën maar ook schimmels, gisten, parasieten en virussen kunnen zo’n infectie veroorzaken. De infectie zal zorgen voor een overactief immuunsysteem dat leidt tot reacties die kunnen leiden tot een ontsteking of een bloedklonter. Doordat de bacteriën in het lichaam alsmaar blijven delen kan het zijn dat er schade optreedt aan de organen. Deze neerwaartse spiraal van orgaandysfunctie zal uiteindelijk leiden tot een septische shock. Hierbij zal het lichaam niet voldoende zuurstof ontvangen om goed te functioneren.

Jaarlijks sterven er ongeveer 3000 mensen aan sepsis.

 

Risicofactoren van sepsis

De personen of groepen mensen die een verhoogd risico lopen op sepsis zijn zowel zeer jonge kinderen zoals te vroeg geboren baby’s alsook hoogbejaarden. Ook personen met een verzwakt immuunsysteem zoals patiënten met kanker die chemotherapie krijgen of personen met aids en mensen met ernstige wonden opgelopen na een ongeluk lopen een verhoogd risico. Alcohol -of drugsverslaafden vormen een belangrijke risicogroep. Patiënten die in het ziekenhuis liggen als gevolg van een ernstige ziekte zullen ook een hogere kans hebben op het krijgen van sepsis.

 

Symptomen van sepsis

Patiënten die leiden aan sepsis vertonen een aantal symptomen of klachten. Ze zullen soms koorts (meer dan 38°C) hebben die gepaard gaat met koude rillingen. Ook hebben ze moeite met ademhalen zodat hyperventilatie kan ontstaan. Een ander symptoom van de ziekte is een snelle hartslag of tachycardie. Verder kan ook duizeligheid, misselijkheid en braken optreden.

Bij een ernstige vorm van sepsis of bij een septische shock zal  de functie van bepaalde organen drastisch verminderen. Zo kan er een probleem ontstaan bij het ademhalingssysteem. Patiënten met sepsis kunnen zo longschade vertonen. Ze hebben vaak ook zuurstoftherapie nodig waarbij een slangetje in de luchtwegen geplaatst moet worden. Ook de nieren kunnen aangetast zijn waardoor een verminderde urineproductie aanwezig is. De nierfunctie kan in ernstige gevallen ook helemaal uitvallen waardoor de patiënt een nierdialyse zal moeten ondergaan. Zo kan er een blaasontsteking optreden die kan leiden tot pijn bij het plassen of een stinkende urine. Verder kunnen er ook problemen ontstaan ter hoogte van de bloedbaan. Het bloedstollingssysteem kan falen en hierdoor kunnen bepaalde organen hun functie niet optimaal uitoefenen. Dysfunctie van het centrale zenuwstelsel kan zorgen voor desoriëntatie en een verminderd bewustzijn bij sepsis patiënten. De patiënt heeft vaak last van ernstige hoofdpijn, nekstijfheid en is gevoeliger voor fel licht. Veranderingen van de leverfunctie kunnen zorgen voor het optreden van geelzucht. Als laatste kan er een verandering optreden van het bloedsuikergehalte.  Er kan te veel suiker aanwezig zijn, dit wordt hyperglycaemie genoemd, maar er kan ook te weinig suiker aanwezig zijn in het lichaam en dit wordt hypoglycaemie genoemd.

 

Diagnose van sepsis

Lees verder