02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

04-08-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Kan je littekens voorkomen met siliconen of littekencrème?

Als je een wond hebt door te vallen of een operatie, kan je littekens voorkomen met bepaalde huidproducten. zowel littekencrème als siliconenproducten kunnen hierbij helpen. Lees hier hoe deze producten werken en hoe je ermee littekenvorming kan voorkomen.

Hoe werken littekencrèmes en siliconen?

Littekens zijn een resultaat van een beschadigde huid. Door de blijvende schade, kan je huid bepaalde functies niet meer zelf vervullen. Huidproducten zoals littekencrèmes en siliconen nemen deze functies dan over. Door de beschadiging zal vocht in de huid snel verdampen. De barrièrefunctie van de huid kan hersteld worden met bepaalde crèmes. Daarnaast heeft de huid ook genoeg extra vocht nodig om goed te herstellen. Hydraterende crèmes zorgen ervoor dat de huid het nodige vocht krijgt.

Siliconen om littekens te voorkomen

Producten die siliconen bevatten, werken aan het oppervlak van de huid. Ze werken als een tijdelijk schild om vocht vast te houden. Hierdoor wordt het litteken soepeler, vlakker en minder rood. Daarnaast gaan siliconen ook klachten tegen zoals jeuk en irritatie. Door de wrijving te verminderen zal de irritatie nog eens extra verminderen. 

Littekencrème om littekens te voorkomen

Littekencrèmes voorkomt vochtverlies en trekt bijkomend ook vocht aan uit de onderliggende huidlagen. Meestal bevatten deze producten ook werkzame stoffen zoals vitaminen en anti-oxidanten om het herstel van de huid te bevorderen. Daarnaast zal ook jeuk, droogheid en roodheid verminderen.

Wanneer moet je producten tegen littekens gebruiken?

De timing van de behandeling met littekencrème en siliconen is erg belangrijk. Deze producten hebben alleen effect wanneer het litteken zich nog aan het ontwikkelen, namelijk tot 12 maanden nadat de wonde gesloten is. Begin dus meteen met het aanbrengen van huidproducten nadat de wonde genezen is. 

Oppervlakkige wonden en littekens

littekencrème siliconen littekensSchaafwonden of snijwonden zijn voorbeelden van oppervlakkige wonden en laten niet altijd een litteken achter. Je kan wel altijd voor de zekerheid een hydraterende littekencrème gebruiken zodat je huid goed kan herstellen. Houd wel in je achterhoofd dat je niet altijd op zicht kan vaststellen of het om een oppervlakkige of diepe wonde gaat. Daarom is het belangrijk dat je je wonde en de genezing goed in het oog houdt.

Diepe wonden en littekens

Diepere wonden kunnen door ernstigere ongelukjes, operaties of brandwonden komen. Hierbij is de kans ook veel groter dat er een litteken zal ontstaan. Je kan dit meestal niet volledig voorkomen, maar de grootte en zichtbaarheid kan wel beperkt worden met de juiste producten. In deze situaties zijn siliconenproducten zoals verbanden of gels de beste optie. Dit kan je dan combineren met een hydraterende littekencrème zodat het littekenweefsel voldoende gehydrateerd blijft bij het herstelproces.

Afwijkende littekens

In de meeste gevallen ziet een litteken eruit als een dunne, witte lijn op de huid. We spreken van een afwijkend litteken wanneer het na een maand nog steeds rood is, jeukt, irriteert, verdikt en/of trekt. Als je last hebt van een of meerdere van deze klachten, kan je best meteen beginnen met siliconen en littekencrème.

Risicofactoren voor littekenvorming

Er zijn een aantal zaken die het risico op littekens kunnen verhogen:

  • Je naaste familie heeft snel littekens
  • Je hebt eerder al afwijkende littekens gehad.
  • Je hebt een donkere huidskleur.
  • Je wond geneest heel slecht.
  • De wond zit op een plek met veel spanning, zoals gewrichten en het borstbeen.
  • Kinderen lopen meer risico omdat ze sneller groeien.


Littekens doen geen pijn, maar je kan de zichtbaarheid wel beperken met siliconen en littekencrèmes als je dit wilt. Zorg ervoor dat je meteen begint te smeren nadat de wonde is gesloten en blijf dit doen tot 12 maanden erna. Zo blijft het littekenweefsel goed gehydrateerd zodat het genezingsproces vlotter zal verlopen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels