02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

30-04-2021 | Aandoeningen

Sinushoofdpijn: Symptomen en Behandelopties

Geschreven door Niels hoofdpijn sinus

Sinushoofdpijn ontstaat wanneer de sinusgangen achter uw ogen, neus, wangen en voorhoofd verstopt zijn. Deze hoofdpijn kan gevoeld worden aan één of beide zijden van het hoofd.

De pijn of druk wordt niet alleen in je hoofd gevoeld, maar overal in het gebied van de sinussen. Soms is sinushoofdpijn een symptoom van de voortdurende sinusaandoening sinusitis.

 

Sinushoofdpijn kan seizoensgebonden voorkomen als je allergieën hebt, of slechts af en toe als je sinussen om een andere reden worden geactiveerd. Er zijn kruidenremedies, vrij verkrijgbare behandelingen en voorgeschreven medicijnen die je kunt nemen om sinushoofdpijn te behandelen.

Symptomen van sinushoofdpijn

Symptomen van ontstoken sinussen gaan gepaard met sinushoofdpijn. Deze symptomen zijn onder meer:

  • pijn die erger wordt als je voorover leunt.
  • groene of gele neusuitvloeiing.
  • een ongemakkelijke druk achter het voorhoofd.

Soms geeft een sinushoofdpijn je ook een gevoel van vermoeidheid of een pijnscheut in de bovenkaak. Roodheid en zwelling van de wangen, neus of voorhoofd kunnen ook voorkomen.

Sinushoofdpijn vs. migraine

Als je geen van de symptomen hebt die specifiek bij sinushoofdpijn horen, kun je last hebben van migraine. Migraine wordt anders behandeld dan sinushoofdpijn. Als je symptomen zoals misselijkheid, duizeligheid of gevoeligheid voor licht ervaart, heb je waarschijnlijk last van migraine en geen sinushoofdpijn.

Wat zijn de oorzaken en triggers van sinushoofdpijn?

Sinushoofdpijn is meestal een symptoom van sinusitis, waarbij de sinus ontstoken raakt door allergieën of andere triggers zoals bijvoorbeeld een infectie. Sinus hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van seizoensgebonden allergieën die gedurende een langere periode aanhouden. Dit wordt rhinitis of hooikoorts genoemd. Sinusinfecties en sinusverstoppingen kunnen ook sinushoofdpijn veroorzaken.

Behandelingen en verlichtingsinushoofdpijn behandeling

Artsen raden vaak aan om sinusinfecties vanzelf te laten verdwijnen. Het is eigenlijk de beste oplossing voor volwassenen om geen medische behandeling voor acute sinusitis te krijgen, tenzij ze bepaalde symptomen ervaren, zoals koorts, ernstige pijn, of een infectie die meer dan zeven dagen duurt.

Huismiddeltjes

Als je sinushoofdpijn hebt, kan het helpen om de congestie in de sinussen te verdrijven. Gebruik een luchtbevochtiger of bevochtig de sinussen met een fysiologische zoutoplossing om het gebied schoon te maken.

Het inademen van stoom kan ook helpen. Ook het aanbrengen van een warm, nat washandje op het gebied van de sinussen kan de drainage bevorderen en de druk verlichten.

Je kan ook proberen de afvoer van de sinussen te bevorderen door zachtjes op de drukpunten van de sinussen te drukken. Begin met het gebied op de brug van de neus tussen de ogen, en tik of oefen voortdurende druk uit gedurende ongeveer een minuut. Dit kan verstopping door vastzittend slijm in de sinussen losmaken.

Om de afvoer uit de neus te bevorderen, druk je lichtjes op beide kanten van de neus tegelijk voordat je het hoofd naar voren kantelt en de neus snuit. Als je het gebied onder je ogen aan de bovenkant van de jukbeenderen naar binnen en omhoog duwt, kun je ook enige drukverlichting ervaren.

Geneesmiddelen zonder voorschrift

Pijnstillers, zoals Ibuprofen (Nurofen) en Paracetamol (Dafalgan), kunnen de pijn verzachten die je voelt bij sinushoofdpijn. Ze kunnen ook andere symptomen behandelen, zoals een pijnlijke kaak of koorts.

Maar deze medicijnen pakken niet de onderliggende ontsteking aan die de pijn veroorzaakt die je voelt. Als je sinushoofdpijn erger wordt of enkele dagen aanhoudt, stop dan met het gebruik van pijnstillers en bespreek met een arts wat er aan de hand is.

Als huismiddeltjes niet helpen, kun je misschien decongestiva proberen, zoals oxymetazoline (Nesivine).

Maar neem niet langer dan drie dagen een decongestivum zonder met een arts te overleggen over je verstopte sinus. Oxymetazoline kan na drie dagen weer congestie veroorzaken.

Medicijnen op recept

Als een sinusinfectie de oorzaak is van je sinushoofdpijn, kan een arts je antihistaminica, mucolytica (medicijnen die jouw slijm opruimen) en decongestiva voorschrijven. Een arts zal je echter geen antibiotica voorschrijven, tenzij je complicaties ondervindt van sinusitis veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Als de hoofdpijn wordt veroorzaakt door allergieën, kan een arts je antihistaminica of corticosteroïde-injecties voorschrijven.

Alternatieve behandelingen

Er zijn ook alternatieve behandelingen die kunnen helpen om sinushoofdpijn te verlichten. Een artikel in Alternative Medicine Review suggereert dat bromelaïne, een mengsel van enzymen uit ananassap, de neusuitvloeiing kan verdunnen. De review suggereert ook dat brandnetel (Urtica dioica) verlichting kan brengen bij gevallen van langdurige rhinitis.

Als je een ernstige sinusinfectie hebt, is het belangrijk om te onthouden dat deze behandelingsmethoden de aandoening niet zullen genezen of onmiddellijk verlichting zullen brengen.

Hoe kan sinushoofdsinushoofdpijn symptomenpijn worden voorkomen?

Als je terugkerende sinushoofdpijn hebt als symptoom van sinusitis of seizoensgebonden allergieën, kan het zijn dat je medicatie op voorschrift moet overwegen om de aandoening onder controle te houden.

Veranderingen in je levensstijl om congestie te verminderen, zoals het vermijden van allergenen en het opnemen van aërobe oefening in je trainingsroutine, kunnen het aantal hoofdpijnen dat je krijgt verminderen.

In gevallen van chronische sinusitis kan een neusoperatie zoals een sinuplastie de enige manier zijn om te stoppen met het krijgen van meer sinushoofdpijn.

Wat zijn de complicaties van sinushoofdpijn?

In zeldzame gevallen kunnen complicaties rond het ooggebied optreden, waardoor het gebied gezwollen en ontstoken raakt. Dit kan zelfs het gezichtsvermogen aantasten.

Als je hoge koorts hebt die aanhoudt, verkleurde neusuitvloeiing, geratel in je borst of ademhalingsmoeilijkheden, raadpleeg dan een arts voor deze symptomen. Hoewel sinushoofdpijn een onschuldige kwaal kan lijken, is het belangrijk om de oorzaak ervan vast te stellen.

Vooruitzicht

Als je druk of pijn voelt rond de sinussen, trek dan niet meteen de conclusie dat je sinushoofdpijn hebt. Bestudeer zorgvuldig je symptomen en controleer op andere tekenen van een sinusinfectie, zoals koorts of groene neusuitvloeiing.

Als de sinuspijn niet afneemt, spreek dan met een arts over de druk achter de ogen, voorhoofd of wangen. Er is een scala aan behandelingsmogelijkheden die je kunnen helpen het ongemak te verlichten.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels