02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

23-09-2022 | Aandoeningen

Hoe herken je een sinusinfectie?

Geschreven door Niels sinusitis verkoudheid neus vrijmaken

Een ontsteking aan de sinussen wordt ook wel sinusitis of rhinosinusitis genoemd. Dit komt voor wanneer de holtes in en rond je neus ontstoken raken door bacteriën in opgehoopte vloeistoffen. Het wordt meestal veroorzaakt door een virus, maar kan ook ontstaan door bacteriën of zelfs een schimmel. Lees hier wat een sinusinfectie is, hoe het ontstaat en hoe je het herkent.

Soorten sinusinfecties

Er bestaan vier soorten sinusinfecties die worden gekarakteriseerd door de duur en frequentie van de ontsteking:

 • Acute sinusitis: Een ontsteking die minder dan 4 weken duurt en men vaak samen met een verkoudheid of andere respiratoire ziekte krijgt. Het gaat dan meestal over een bacteriële infectie.
 • Subacute sinusitis: Een ontsteking van tussen de 4 tot 12 weken.
 • Terugkerende acute sinusitis: men spreekt van terugkerende sinusitis wanneer de infectie 4 of meer keer per jaar voorkomt en telkens minstens 7 dagen duurt.
 • Chronische sinusitis: Een ontsteking die meer dan 12 weken duurt en steeds blijft terugkomen.

De verschillende vormen van sinusitis lijken qua symptomen erg op elkaar. Je kan best een afspraak bij je arts maken om het probleem vast te stellen en te genezen.

Symptomen van een sinusinfectie

Sinusitis lijkt erg op een verkoudheid. Een aantal mogelijke symptomen zijn:

 • Pijn of druk in het gezicht.
 • Abnormaal gekleurd of geurend snot.
 • Een verstopte neus.
 • Keelpijn
 • Hoofdpijn
 • Stinkende adem door halitose
 • Koorts (komt niet vaak voor)

Het voornaamste teken van sinusitis is pijn in gezicht. De holtes die ontstoken zijn zitten tussen je wenkbrauwen, achter je neus en aan de weerszijden van je neus. Hier kan je dus druk ervaren, wat wijst op sinusitis. De pijn kan ook verder stralen naar je oren, tanden en kaak. Die pijn kan zich na verloop van tijd ook gaan uiten als hoofdpijn. De symptomen kunnen minstens 10 dagen aanhouden. Als het hierna erger wordt, is het tijd om naar de dokter te gaan.

Naast er verstopte neus kan je ook last hebben van wat men een ‘postnasale drip’ noemt. Dit betekent dat er te veel neusslijm wordt geproduceerd, waardoor het via de keelholte wegloopt. Hierdoor kan je gaan hoesten wanneer je gaat liggen om te slapen en ’s ochtends bij het opstaan. Je kan er ook keelpijn door krijgen. Keelpijn gepaard met geblokkeerde sinussen kan ervoor zorgen dat je moeilijker ademt en nasaal begint te praten.

Hoe moet je een sinusinfectie behandelen?

Medicatie zonder voorschrift

Een neusspray kan helpen om te symptomen van een sinusinfectie te verzachten, maar het geneest de ontsteking niet. Het is dus een goede tijdelijke oplossing, maar volg de instructies op de verpakking en gebruik de spray niet te vaak. Men zegt wel eens dat je ‘verslaafd’ kan raken aan neussprays. Hiermee wordt bedoeld dat de symptomen kunnen verergeren of terugkomen als je neusspray te vaak en te lang gebruikt.

Er zijn verschillende soorten neussprays. Een spray tegen de verstopping zoals oxymetazoline behandeld de symptomen, maar niet de oorzaak van het probleem. Daarnaast zijn er ook producten met steroïden. Met zulke sprays loop je niet het risico dat je symptomen terugkomen na het een tijdje te gebruiken. Ten slotte is er ook medicatie die antihistamines bevat, wat goed helpt wanneer je ook last hebt van allergieën. Welke het beste is voor jou, kan je best even navragen bij je dokter.

Nasale spoelingen

Door je neusgaten uit te spoelen met steriel water of een gespecialiseerde nasale oplossing, kan je de verstopping een beetje tegengaan en het genezingsproces op gang helpen. Let goed op als je een eigen spoeling maakt en kook het water voor je het gebruikt. Je kan dan 1 kop steriel water en ½ theelepel zout of baking soda mengen. Een andere optie is steriel water of een voorgemaakte oplossing kopen. Proper water is belangrijk, want ongefilterd kraantjeswater kan bacteriën bevatten en irritatie of zelfs een gevaarlijke infectie veroorzaken.

Antibiotica

sinusinfectie behandeling antibioticaJe arts kan ook antibiotica zoals amoxicilline voorschrijven als er sprake is van een acute bacteriële infectie. Van antibiotica kan je ook bijwerkingen krijgen zoals uitslag, diarree of maagproblemen. Dit is niet altijd het geval, maar je hoeft je dus geen zorgen te maken als je hier last van krijgt. Lees op voorhand op de bijsluiter wat de mogelijke bijwerkingen zijn of vraag aan je dokter waar de meeste mensen last van krijgen. Zo weet je waar je je aan kan verwachten

Andere remedies

Naast medicatie kan je zelf ook een aantal zaken ondernemen om de symptomen te verzachten:

 • Blijf gehydrateerd om verstopping tegen te gaan. 
 • Drink warme dranken.
 • Adem vochtige lucht in via de stoom van je douche, een kom warm water of een tas thee.
 • Laat je keel rusten door niet te veel en niet te hard te praten.
 • Leg een warm kompres op je gezicht als je hier pijn ervaart.

Een sinusinfectie voorkomen

Een ontsteking aan je sinussen kan je voorkomen door factoren die je neus irriteren, te vermijden. Sigarettenrook is een vaak voorkomende boosdoener als het gaat over acute of chronische sinusitis. Verder is een goede hygiëne belangrijk om te voorkomend dat je besmet wordt door bacteriën of een virus. Ook kan het helpen om in de winter een luchtbevochtiger te gebruiken, want dan wordt de lucht binnen droog door de verwarming. Als je last hebt van allergieën kan je de irriterende stof vermijden, antihistamines innemen of allergene immunotherapie volgen om de symptomen te beperken.

Is sinusitis gevaarlijk?

De symptomen van sinusitis zijn in de eerste plaats nogal vervelend, maar gaan meestal na 10 dagen vanzelf weer over. Als de klachten blijven aanhouden en/of erger worden, is het wel belangrijk dat je naar de dokter gaat zodat de onderliggende oorzaak kan worden behandeld. Als de ontsteking dicht bij de hersenen zit, kan deze zich hiernaar verspreiden. Hetzelfde geldt voor de oogkas; het komt soms voor bij kinderen dat de ontsteking naar de ogen verspreidt en het zicht beïnvloed. In erg zeldzame gevallen kan een infectie veroorzaakt door een schimmel ook verspreiden naar de botten.

Wanneer moet je naar de dokter met sinusitis?

sinusinfectie dokter behandelingJe maakt best een afspraak bij je huisarts wanneer je symptomen na 10 dagen niet weg zijn. De volgende stap is dan het bepalen van de oorzaak zodat deze behandeld kan worden. Een neus-, keel- en oorspecialist kan worden ingeschakeld als je last hebt van chronische sinusitis. Hij of zij zal dan je neusafscheiding onderzoeken om te kijken of wat de precieze oorzaak is.
Contacteer meteen medische hulp wanneer je last hebt van:

 

 

 • (hoge) koorts
 • Verwarring
 • Een stijve nek
 • Veranderingen in zicht

Een sinusinfectie en kinderen

Kinderen hebben sneller de neiging om last te krijgen van allergieën en infecties in de neus en oren. Je kind kan een sinusinfectie hebben als het last heeft van de volgende symptomen:

 • Een verkoudheid die langer dan 7 dagen duurt
 • Koorts
 • Zwelling rond de ogen
 • Dik, gekleurd snot
 • Postnasale drip
 • Hoofdpijn
 • Oorpijn

Als je vermoed dat je kind een sinusinfectie heeft, kan je best naar de dokter gaan. Meestal kan je kind zonder antibiotica genezen, tenzij het om een ernstig geval gaat.

Hoe lang duurt een sinusinfectie?

Als het gaat over acute sinusitis, ben je er meestal tussen de 1 à 2 weken van af. Chronische sinusitis kan langer duren en in dat geval is het belangrijk om op zoek te gaan naar een behandeling op lange termijn. 
In sommige gevallen kan een sinusinfectie langer dan 12 weken duren. Je kan de ontsteking sneller helpen genezen met goede hygiëne, je sinussen vochtig te houden en de symptomen te behandelen.

 

Een sinusinfectie is vervelend en kan soms enkele weken duren. Als je langer dan 10 dagen last blijft hebben, ga dan naar de dokter. Die kan dan vaststellen of het om een virus, bacteriële infectie of andere oorzaak gaat. Je kan de symptomen zelf behandelen met neussprays, spoelingen en de omgeving vochtig te houden, maar soms wordt er ook antibiotica voorgeschreven. In het geval van chronische sinusitis kan de oorzaak bijvoorbeeld een allergie zijn. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels