02/793 09 34

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
09-02-2022 | Algemeen welzijn

25 tips voor een goede nachtrust met een verstopte neus

Geschreven door Niels congestie slaapproblemen neus vrijmaken

Een verkoudheid is een milde, maar irritante aandoening. Een van de meest vervelende symptomen een verstopte neus. Je hebt moeite met ademen, moet constant snuiten en hebt moeite met slapen. Een goede nachtrust is belangrijk om van je verkoudheid af te raken, dus is het belangrijk dat je je verstopte neus zo veel mogelijk inperkt. Lees hier wat je zelf kunt doen tegen een verstopte neus die je slaap verstoort.

Wat je overdag kunt doen


1. Probeer je neus niet te vaak te snuiten


Je hebt waarschijnlijk de neiging om je neus zo veel mogelijk vrij te maken, maar dit werkt eigenlijk contraproductief. Dat komt omdat dit de druk in je neusholtes verhoogt, waardoor er snot in je sinussen kan lopen. Je kan dus beter met een zakdoek je neus deppen in plaats van te snuiten. Een andere optie is om elk neusgat afzonderlijk en zachtjes te snuiten.


2. Acupressuur


Bij acupressuur oefen je druk uit met je handen op zogenaamde drukpunten op je lichaam. Dit gaat je verkoudheid niet genezen, maar het kan wel de druk op je sinussen verlichten. Dat kan je doen door met je wijsvingers op de weerszijden van je neus te duwen. Doe dit gedurende 3 minuten. Voor sinushoofdpijn, duw met je vingers op de binnenkant van je wenkbrauwen gedurende 3 minuten.


3. Voldoende drinken


Je neus raakt verstopt wanneer je mucus of snot te dik wordt. Door gehydrateerd te blijven, zal je mucus loskomen en je sinussen leeglopen. Probeer dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken. Je zal ook meer moeten drinken wanneer je koorts hebt, moet braken of last hebt van diarree.


4. Eet iets pikant


Capsaïcine is de stof in chilipepers die ervoor zorgt dat ze ‘warm’ aanvoelen en dus pikant zijn. Daarnaast verdunt deze stof ook mucus. Door pikant voedsel te eten kan je je congestie dus tijdelijk verlichten. Capsaïcine stimuleert ook de aanmaak van mucus, waardoor je een loopneus krijgt. Je vindt de stof in de meeste pikante sauzen, kerries en salsas. Als je last hebt van je maag, kan je beter pikante voedingswaren vermijden.


5. Neem een decongestivum in 


Decongestiva zijn een soort medicatie die verstopping tegengaan door gezwollen bloedvaten in de neus te verminderen. Je kan ze zonder voorschrift verkrijgen in de vorm van neussprays en orale medicatie. Ze worden vaak gecombineerd met pijnstillers en antihistamines om het effect te vergroten. Onthoud wel dat sommige decongestiva cafeïne bevatten, wat je slaap verder kan verstoren. Als je als een andere medische aandoening hebt of andere medicatie inneemt, kan je best eerst advies vragen aan je dokter of een apotheker. 


6. Neem een ontstekingsremmer (NSAID) in


NSAIDs of niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen zijn ontstekingsremmende medicijnen die ook pijn en koorts verminderen. Voorbelden zijn ibuprofen en diclofenac. Ontstekingsremmers helpen niet bij hoesten en een verstopte neus, maar kunnen wel andere symptomen van een verkoudheid behandelen, namelijk:

  • Niezen
  • Hoofdpijn
  • Oorpijn
  • Pijn aan de gewrichten
  • Spierpijn
  • Koorts


Sommige NSAIDs kan je zonder voorschrift krijgen, maar zorg er wel voor dat je maar 1 soort tegelijkertijd neemt. Daarnaast is maagpijn ook een veel voorkomende bijwerking.


7. Neem keelpastilles met menthol


Menthol helpt met het verlichten van een verstopte neus. Dat komt omdat menthol-receptoren in je neus het gevoel geven dat er lucht door komt wanneer deze worden geactiveerd. Je congestie wordt dan niet verminderd, maar je kan wel makkelijker ademen. Keelpastilles met menthol kan je zonder voorschrift krijgen en hebben weinig bijwerkingen.


8. Vermijd alcohol 


Alcohol kan een verstopte neus erger maken. Voor sommige mensen kan alcohol drinken symptomen zoals niezen en een verstopte neus uitlokken. Verder is alcohol ook een diureticum, wat wil zeggen dat het de urineproductie verhoogt. Daarom is het moeilijker om gehydrateerd te blijven wanneer je drinkt. Uitdroging zorgt voor dikkere mucus en dus ook voor een verstopte neus. Ten slotte is alcohol ook nadelig voor je nachtrust. Je kan het dus best gewoon vermijden wanneer je ziek bent.


9. Vermijd cafeïne vanaf 14u


Cafeïne vind je terug in koffie, thee, frisdranken en energydranken. Het heeft ook een licht diuretisch effect en draagt dus, net zoals alcohol, bij aan uitdroging. Daarnaast heeft onderzoek ook aangetoond dat cafeïne-inname binnen 6 uur voor het slapen, de slaap verstoort.


10. Hou je huisdieren buiten de slaapkamer


Het kan gezellig zijn om samen met je hond of kat te slapen, maar dieren kunnen een negatieve impact hebben op de luchtkwaliteit van je kamer. De huidschilfers van katten en honden zijn allergenen die allergische reacties kunnen uitlokken, waaronder congestie.


Wat je ’s avonds kunt doen


11. Kippensoep eten


Warme kippensoep voor je gaat slapen kan de symptomen van een verkoudheid verlichten. Onderzoek suggereert dat kippensoep medicinale werking heeft en een licht ontstekingsremmend effect kan hebben. Hier is nog geen hard bewijs voor, maar het is wel zeker dat het belangrijke voedingsstoffen bevat en hydrateert.


12. Drink warme thee


Thee heeft antivirale, ontstekingsremmende en antioxiderende werkingen. Er is geen bewijs dat thee een direct effect heeft op een verstopte neus, maar het is wel bewezen dat warme dranken een positieve invloed hebben op hoe mensen hun verkoudheid ervaren. Verder kan je ook honing toevoegen tegen de hoest en citroensap tegen ontstekingen. Als je ’s avonds thee drinkt, kies dan voor een thee zonder cafeïne zoals kamille of linde.


13. Gorgelen met zoutwater


Als je last hebt van keelpijn kan je met een zoutoplossing gorgelen. Die kan je makkelijk zelf maken door een halve theelepel zout te mengen met 250 ml warm water. Dit kan helpen om een virus weg te spoelen.


14. Gebruik een stoombad


Een stoombad voor je gezicht kan helpen om mucus in je neus los te maken en verstopping te verminderen. Je kan dit heel gemakkelijk doen door warm water in je keuken of badkamer te laten lopen. Leg dan een handdoek over je hoofd om de stoom op te vangen en leun over het water. Adem diep in terwijl de stoom in je handdoek vast komt te zitten. Wees wel voorzichtig met het hete water.

 

 


15. Neem een warme douche


Een warme douche werkt hetzelfde als een stoombad. Zorg ervoor dat je de ruimte afsluit zodat de stoom in je badkamer gevangen zit. Ook hier zorgt de stoom ervoor dat je mucus verdunt en je verstopping vermindert.


16. Spoel je neus met zoutwater


Een zoutoplossing kan congestie verminderen wanneer deze in de neus wordt aangebracht. Dit kan je met een ‘neti pot’ doen, een instrument waarmee je je neusholten kunt spoelen. Er bestaan ook andere tools om je neus te spoelen, zoals een neusdouche. Het is wel belangrijk dat je steeds gekookt of gedestilleerd water gebruikt en de instructies op de verpakking volgt.


17. Gebruik een neusspray met corticosteroïden


Corticosteroïden werken ontstekingsremmend, dus neussprays die deze stoffen bevatten worden meestal aangeraden bij congestie, loopneus en niezen die veroorzaakt worden door een ontsteking. Dit type neusspray is heel efficiënt, maar kan bijwerkingen zoals droge huid en een bloedneus teweegbrengen. Je kan ze zonder voorschrift verkrijgen.


Wat je vlak voor het slapen kunt doen


18. Neem een antihistaminicum in


Histamine is een hormoon dat een rol speelt bij allergische reacties. Antihistaminica blokkeren de effecten van dit hormoon, waardoor allergische reacties zoals niezen en congestie worden tegengehouden. Een vaak voorkomende bijwerking is slaperigheid, dus je kan dit type medicijn best voor een periode van rust innemen. 


19. Verstuif essentiële olie in je slaapkamer


Diffusie van essentiële oliën zoals theeboomolie, eucalyptusolie of pepermuntolie kunnen je slaap bevorderen en symptomen van een verkoudheid verzachten.


20. Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer


Door de lucht in je kamer vochtig te houden, kan je makkelijker ademen. Droge lucht irriteert de keel en neus, wat symptomen van een verkoudheid kan verergeren. Dat kan je dus best vermijden. Vergeet niet om je bevochtiger regelmatig schoon te maken om bacteriële groei en schimmels te voorkomen.


21. Houd je slaapkamer koel en donker


Als je ziek bent, ben je mogelijk gevoeliger aan licht of temperatuursveranderingen. Probeer dus de temperatuur in je slaapkamer laag te houden en kies voor lichtere lakens. Gebruik verduisterende gordijnen zodat je geen last hebt van het licht buiten.


22. Slaap met een neusstrip


Er bestaan neusstrips die helpen om je neus vrij te maken waardoor je beter kunt ademen. Je kunt deze bij de meeste apothekers kopen. Volg de instructies op de verpakking om de strip aan te brengen voor je gaat slapen.


23. Gebruik een borstbalsem met essentiële olie


Essentiële oliën zouden symptomen van een verkoudheid kunnen verzachten en slaap kunnen verbeteren. Hier is nog niet veel onderzoek naar gedaan, maar het is een relatief veilig middel om te gebruiken. Je kan je eigen borstbalsem maken met eucalyptus, pepermunt of theeboomolie. Zorg er wel voor dat je de olie voldoende verdunt met een andere olie om irritatie te voorkomen.


24. Gebruik een borstbalsem met menthol


Je kan ook een borstbalsem bij de apotheek of drogisterij kopen. Deze bevatten vaak menthol, kamfer en/of eucalyptusolie. Een borstbalsem geneest je verkoudheid niet, maar het kan wel je slaap verbeteren.


25. Slaap met je hoofd omhoog


Door met je hoofd tegen een kussen te liggen, kan je mucus beter aflopen en wordt de druk op je sinussen verminderd. Doe dit door eerst op je rug te liggen en dan een extra kussen onder je hoofd te leggen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels