02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-04-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

10 tips om snel bruin te worden

Geschreven door Niels bruinen zonnen zonnebescherming

Zou je graag een kleurtje hebben, maar bruin je niet makkelijk? Er zijn verschillende manieren om dit proces wat te versnellen en ervoor te zorgen dat je huid langer bruin blijft. Lees verder en ontdek wat jij kan doen om je huid een donkerdere tint te geven.

1. Scrubben voor het zonnen

Voor je in de zon gaat liggen, kan het helpen om de dode huidcellen te verwijderen door middel van een scrub. Zo zal je sneller bruin worden, egaler bruinen en zal de kleur langer zichtbaar blijven. Naast sneller bruinen, heeft scrubben ook tal van andere voordelen voor je huid. Zo vermindert het de kans op onzuiverheden omdat je talgklieren minder snel gaan verstoppen.

2. Aangepaste voeding

Zonnen is de snelste manier om bruin te worden, maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen bij dit proces. Voeding die rijk is aan vitamine A helpt bij het vernieuwen van je huid en versnelt het bruinen. Voorbeelden zijn wortelen, erwtjes, veldsla en eieren. Koper kan ook een positieve invloed hebben op het verkleuringsproces en vind je terug in volkoren tarwemeel, hazelnoten, havermout en spinazie.

3. Zonkracht

Een onbewolkte hemel kan al veel doen, maar je moet ook rekening houden met de zonkracht of uv-index. Die kan je checken in je weer-app of op het weerbericht. De ideale uv-index om te bruinen is 6, maar hogere waarden willen zeggen dat eerder verbrandt dan bruint. Smeer je dus altijd goed in.

4. Zoek een plekje op het strand

Het kan helpen op te gaan zonnen op een plek waar water, zand of sneeuw is. Deze reflecteren zonlicht, waardoor je sneller zal bruinen. Dit verklaart ook waarom mensen op skivakantie snel verbranden: ondanks de lage temperaturen loop je meer kans om te verbranden door de reflectie door de sneeuw. 

5.  Blijf niet op één plek liggen

Het kan erg ontspannend zijn om je in een comfortabele ligstoel in de zon te leggen, maar hiermee loop je wel het risico dat je niet egaal bruint of in slaap valt en verbrand. Door aan lichaamsbeweging te doen in de zon, krijgt je lichaam langs alle kanten licht en zal je egaler bruinen. Let goed op, bij warm weer droog je extra snel uit en lichaamsbeweging verhoogt dit risico nogmaals! Zorg er dus zeker voor dat je voldoende gehydrateerd blijft en af en toe pauze neemt om een zonnesteek te voorkomen.

6. Niet overdrijven

Te veel is nooit goed en dat geldt ook voor zonnen. Door elke dag een beetje te zonnen en zo je kleurtje op te bouwen, zal de bruine kleur ook langer blijven dan wanneer je in één keer snel bruin wordt. Daar bovenop is het ook gezonder voor je huid, want schade aan je huid verhoogt het risico op huidkanker.

7. Smeer aftersun

Na het zonnen, helpt aftersun smeren om je bruine kleur langer te behouden. Het verkoelt je huid en zorgt ervoor dat je een mooie, egale kleur krijgt. Er bestaan ook aftersuns die gericht zijn op een bruine kleur te bereiken.

8. Insmeren met olie (of juist niet?)

Men raadt wel eens aan om olie te gebruiken om sneller je bruine kleur te bekomen, maar let hier goed mee op. Je verbrand er veel sneller mee en bent bovendien niet beschermd tegen de zon. Olie zorgt er dus wel voor dat je sneller bruint, maar het is niet de meest veilige methode.

9. Spray tan

Om je huid de schade van uv-stralen te besparen, kan je ook altijd opteren voor een spray-tan. Je kan meteen genieten van het resultaat en als je het professioneel laat doen hoef je je geen zorgen te maken over een oneffen kleur. Onthoud wel dat je nadien voor 8 uur niet mag sporten, douchen of zwemmen om de egale tint te behouden!

10. Draag geen of weinig make-up

Dit klinkt natuurlijk erg logisch, maar zie je waarschijnlijk snel over het hoofd. Probeer je foundation even uit je make-up routine te halen en beperk je tot ogen en lippen. Zo wordt je vanzelf sneller bruin, want je gelaat is vaker blootgesteld aan zonlicht dan andere delen van je lichaam die bedekt zijn door kleren.

Er zijn dus een aantal tips & tricks om het bruinen te versnellen of vlotter te laten verlopen, maar geduld zal je nog steeds het meeste helpen. Als je je kleurtje langzaamaan opbouwt, zal je ook langer kunnen genieten van je tint. Probeer ook altijd voldoende zonnecrème te smeren om je huid tegen verbranden, pigmentvlekken, rimpels en huidkanker te beschermen. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels