Snurken en middelen om dit te verhelpen
Snurken is iets dat vaak voorkomt, naar schatting bij één op de vijf volwassen mannen en één op de tien volwassen vrouwen.
Natuurlijk is het niet bij iedereen even uitgesproken. Snurken kan de nachtrust van zowel de snurker als de omgeving zwaar verstoren. Je bent ’s morgens niet uitgerust, je bent prikkelbaar, ditzelfde kan gelden voor je partner of andere huisbewoners.
Wanneer we slapen ontspannen de spieren van de bovenste luchtwegen, de keelholte wordt smaller doordat de zachte weefsels omlaag komen en zo ontstaat er meer weerstand voor de lucht die we inademen. Als gevolg van deze gedeeltelijke afsluiting gaat de ingeademde lucht de keelstructuren doen trillen, wat het snurkgeluid produceert. Met het ouder worden, wordt het slijmvlies van de keelholte dikker (als gevolg van een opstapeling van vetweefsel) en de slijmvliezen worden slapper. Maar ook op jongere leeftijd (nog voor het dertigste levensjaar) kan snurken voorkomen. In dat geval zou het te wijten kunnen zijn aan een erfelijk bepaalde nauwe keelholte.
Eén op de vijf volwassen mannen en één op de tien volwassen vrouwen snurken
Er zijn verschillende types snurkers. Een eerste en meest voorkomende type (in 75% van de gevallen) is de keelsnurker. Deze past binnen het plaatje dat hierboven geschetst werd (snurken als gevolg van het ontspannen van de zachte weefsels in de keel). Anderen snurken als gevolg van een verstopte neus. Ten slotte is er de combinatie van de keelsnurker en de verstopte neus.
Hypopneu is wanneer de keel gedeeltelijk dichtklapt, apneu is wanneer de keel volledig dichtklapt. Snurken kan dus niet alleen grote ergernis opwekken maar ook gevaarlijk zijn.
Obstructief slaapapnoesyndroem (OSAS)
Snurken kan ook gevaarlijk zijn. In geval van slaapapneu klapt de keel volledig toe tijdens de slaap. Er is dan geen luchttoevoer naar de longen en er ontstaat een zuurstofgebrek in het bloed. De ademhaling kan meer dan 10 seconden onderbroken worden. Dit heeft nadelige gevolgen voor de snurker. Omdat je ’s nachts moeilijk kan ademen wordt je vaak wakker. Als gevolg kan je ’s morgens moe of slaperig zijn, last hebben van concentratie- en geheugenstoornissen. Naast deze ongemakken is er ook een verband tussen apneu en hart- en vaatziekten vastgesteld (zoals hoge bloeddruk, vernauwing van de slagaders,…)
Hoe herken je apneu? De persoon in kwestie snurkt luid, vaak en onregelmatig gedurende de slaap en wordt meerdere keren met een schok wakker en heeft het gevoel geen adem te krijgen.
Om apneu vast te stellen kan je terecht bij een slaaplabo waar ze een slaaponderzoek uit kunnen voeren. Je verblijft er dan één nacht en de hersenactiviteit, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed worden gemeten.
Wat werkt snurken in de hand?
Bepaalde activiteiten of situaties leiden ertoe dat iemand meer snurkt, namelijk