Sojalecithine werking en bijwerkingen
Wat is sojalecithine?
Sojalecithine is een stof die gebruikt wordt als emulgator. Een emulgator is eigenlijk een additief dat aan voeding wordt toegevoegd om stoffen met elkaar te binden. Het additief vind je voornamelijk op etiketten terug als sojalecithine E471 maar het kan ook aangegeven staan als Lecithine E322. Sojalecithine bestaat uit een combinatie van choline, fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja. De choline die erin aanwezig is, bevordert de werking van de lever. De natuurlijke emulgator bindt zich bovendien aan vetstoffen en cholesterol. Omdat lecithine een natuurlijke emulgator is kan je het ook gebruiken als vervangmiddel van eigeel in gebak of om een saus schuimig te krijgen. Je kan zelfs lecithine schuim maken met een smaakje waardoor je je gerechten kan pimpen!
Sojalecithine allergie
Sojalecithine bevat ook eiwit dat afkomstig is uit soja. Hoewel de hoeveelheid soja die er werkelijk inzit maar klein is, kunnen mensen die een soja allergie hebben wel degelijk allergische reacties krijgen door het gebruik ervan.
Soja intolerantie symptomen
Wanneer je een soja allergie hebt, ben je allergisch voor het eiwit dat in soja zit. Het kan ook zijn dat je bij voedingsmiddelen waar kleine hoeveelheden van het eiwit aanwezig zijn, geen reactie krijgt omdat je maag het eiwit nog kan verwerken. Wanneer je maag het niet meer kan verwerken kan je last krijgen van tintelingen in je mond, roodheid, jeuk, luchtwegklachten, maagdarmklachten, huidklachten, vochtophopingen in je gezicht of de rest van je lichaam en, in het ergste geval, anafylaxie. Wanneer je een vermoeden hebt dat je allergisch bent voor soja, raadpleeg je dus best even je huisarts.
Sojalecithine werking
Sojalecithine heeft een aantal positieve werkingen op het menselijke lichaam. De stof bevat namelijk fosfolipiden. Fosfolipiden zijn eigenlijk een hoofdbestanddeel van de celmembranen in ons lichaam. Wanneer je dus sojalecithine inneemt onderhoud je je celmembranen.
Sojalecithine bijwerkingen
Er bestaan al jarenlang discussies over de veiligheid van soja. Om dit uit te leggen is het belangrijk om te weten dat er 2 soorten soja bestaan. De eerste vorm is gefermenteerde soja. Deze soja wordt eerst gefermenteerd voordat het in een product verwerkt wordt. Hierdoor bevat het geen fytinezuur. In de tweede vorm, ongefermenteerde soja, zit wel nog fytinezuur. Fytinezuur heeft de slechte eigenschap om zich aan essentiële mineralen te binden. Voorbeelden hiervan zijn magnesium en calcium. Omdat de soja zich hieraan bindt, zal je lichaam minder van deze mineralen opnemen en kan dus tekorten oplopen. Wanneer ongefermenteerde soja verhit wordt, zoals bij sojamelk het geval is, wordt fytinezuur ook inactief. Dan moet je je dus geen zorgen maken. Betekent dit dan ook dat sojalecithine gevaarlijk is? Neen, sojalecithine is niet gevaarlijk. Het bevat wel fytinezuur maar zolang je niet overdrijft met de dosissen, zal je hier normaal gezien geen nadelige effecten van ondervinden.