02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
18-10-2018 | Algemeen welzijn

Wat doet neusspray: gebruiken, afkicken, verslaving, symptomen

Bij de eerste tekenen van een verstopte neus grijpen vele mensen meteen naar een neusspray om van dat vervelende verstopte gevoel af te raken. Toch is niet elke neusspray gelijk geschapen en er bestaan verschillende varianten die allemaal een verschillende werking hebben.

Voorzichtigheid is geboden aangezien sommige neussprays verslavend kunnen werken. In het vervolg van deze blog kom je meer te weten over de werking van de verschillende soorten neusspray en hoe je het risico op verslaving kunt beperken.

Welke soorten neusspray bestaan er?

Niet elke neusverstopping heeft dezelfde oorzaak. Hierdoor bestaan er dus ook verschillende neussprays om deze verschillende oorzaken te behandelen. De meest gebruikte soorten neusverstuivingen staan hierbeneden opgesomd.  

Zoutoplossingen

Een klassieker onder de neussprays is de zoutoplossing. Dit mengsel van water en zout verdunt het vastzittende snot in de neus waardoor het snuiten en ademen een stuk vlotter verlopen. Dit klassieke mengsel is perfect bruikbaar voor jong en oud.

Ontstekingsremmende neussprays

Corticosteroïde neussprays hebben een ontstekende werking en worden vaak gebruikt om allergische symptomen zoals een verstopte of lopende neus te bestrijden. Verder worden deze sprays gebruikt om neusverstoppingen te verlichten die hun oorzaak vinden in hooikoorts en sinusitis. 

Ontzwellende neussprays

Een verstopte neus kan ook aangepakt worden door de zwelling in het neusslijmvlies te doen verminderen. Door de bloedvaten in de neus te vernauwen slinkt het neusslijmvlies waardoor de ademhaling door de neus terug vlotter verloopt. Een bekend voorbeeld van deze neussprays is Rhinospray. 

Goede neusspray kopen overzicht

Otrivine Anti-rhinitis Menthol Neusspray 10ml

Otrivine Anti-rhinitis Menthol Neusspray 10ml

Bekijk de prijs

Vicks Sinex Verstopte neus Neusspray 15ml

Vicks Sinex Verstopte neus Neusspray 15ml

Bekijk de prijs

Nasa Rhinathiol 0,1% Neusspray 10ml

Nasa Rhinathiol 0,1% Neusspray 10ml

Bekijk de prijs

Nesivine 0,05% Neusspray 10ml

Nesivine 0,05% Neusspray 10ml

Bekijk de prijs

Momepax 50mcg Sandoz Neusspray 140 dosissen

Momepax 50mcg Sandoz Neusspray 140 dosissen

Bekijk de prijs

Xylomaris EG 1mg/ml Neusspray 10ml

Xylomaris EG 1mg/ml Neusspray 10ml

Bekijk de prijs

Atronase 0,3mg/ml Neusspray 15ml

Atronase 0,3mg/ml Neusspray 15ml

Bekijk de prijs

Neusspray met peper

Pranarom Allergoforce Neusspray 15ml

Pranarom Allergoforce Neusspray 15ml

Neusspray op basis van essentiële oliën en zwarte peper, om de neus verstopt door pollen, stof en huisstofmijt terug open te maken. 100 % zuiver en natuurlijk.

Bekijk de prijs

Welke neusspray tijdens zwangerschap

Decongestiva in neusspray zijn nog veiliger, aangezien de medicatie bijna volledig in de neus wordt geabsorbeerd en niet door het lichaam wordt verspreid. In het algemeen adviseren artsen patiënten dat als zij het zonder bezoek aan de apotheekbalie kunnen kopen, kortdurend gebruik niet schadelijk zal zijn voor de baby tijdens de zwangerschap.

Tilman Eucalyplus Neusspray 15ml

Tilman Eucalyplus Neusspray 15ml

Hypertone-oplossing met essentiële eucalyptus-, kamille- en mirte-oliën. Bevochtigt en bevrijdt de neus. Niet-irriterend. Geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen die meer dan vier maanden zwanger zijn en voor de kinderen vanaf 3 jaar.

Bekijk de prijs

Wat zijn de symptomen en bijwerkingen van te veel neusspray gebruiken?

Overmatig gebruik van neussprays kan ook leiden tot andere bijwerkingen, zoals hoofdpijn, hoesten, zwelling van de neusholte (ontsteking), verhoogd risico op sinusinfectie en, in zeldzame gevallen, scheurtjes in het neusvleugelvlies. Laat dat u niet afschrikken om de verlichting te krijgen die u nodig hebt.

Welke neussprays kunnen verslavend zijn?

De decongestiva (ontzwellende neussprays) kunnen een erg verslavende werking hebben. Dit komt doordat het neusslijmvlies gewend raakt aan het ontzwellende gevoel. Hierdoor zal je steeds meer neusspray nodig hebben om hetzelfde effect te bekomen. In extremere gevallen kan je zelfs constant last hebben van een verstopte neus doordat het neusslijmvlies beschadigd is geraakt door het constante gebruik van een ontzwellende neusspray. Het is dan ook niet aan te raden om deze producten langdurig te gebruiken. Gebruik deze sprays dan ook niet langdurig zonder advies van een arts. Vaak bestaan er betere alternatieven voor deze sprays die geen verslavende werking hebben. 

Hoe lang duurt het om af te kicken van neusspray?

In de meeste gevallen kan je in een week tijd afkicken van je neusspray. Indien je hier toch problemen mee ervaart, kan je verder in deze tekst lezen hoe je rustig aan van je neusspray kan afgeraken.

Hoe stop je met neusspray als je verslaafd bent?

neussprayverslaving

Wanneer je toch verslaafd bent geraakt aan neusspray bestaat er maar een optie om te stoppen. Zoals bij iedere verslaving zal je een periode moeten afkicken van je gewoonte om je neus vol te sprayen. De meest effectieve manier is abrupt stoppen, maar let wel op dat het niet de gemakkelijkste methode is. Je zal namelijk eventjes op de tanden moeten bijten terwijl je ontwent van je verslaving. De ontwenningsfase gaat gepaard met klachten van hoofdpijn, slechte nachtrust en een benauwd gevoel. 
Verder kan je ook proberen om je verslaving geleidelijk aan af te bouwen wanneer het te moeilijk is om abrupt te ontwennen. Je doet dit door maar in één neusgat te sprayen. Hierdoor kan je nog steeds vrij ademen door het ene ontstopte neusgat. Je arts kan je ook een andere (niet verslavende) neusspray voorschrijven om je te helpen om het onaangename gevoel in deze periode te verminderen.     

Wat is een goed alternatief

Een neusspray is vaak de eerste keuze bij lichte verstopping als gevolg van allergieën en verkoudheid. Een zoutoplossing neusspray bevat geen geneesmiddelen en is over het algemeen veilig. Een andere optie is het gebruik van een neti pot. Dit is een effectieve manier om slijm en allergenen uit de neus te spoelen.

Is het goed als de neusspray in de keel terechtkomt?

Als u de neusspray op de juiste manier gebruikt, mag het medicijn niet uit uw neus of via de achterkant van uw keel druppelen. Sommige neussprays laten een onaangename smaak achter in de mond. Een slok water of vruchtensap zou de nasmaak moeten wegnemen.

Kun je neusspray verkeerd gebruiken?

Als je in je neus spuit, spuit je tegen je neustussenschot of neusbeen aan, en dat verdunt de huid. Dat is een van de bijwerkingen van het gebruik van een neusspray, bloeden. Dus dat is omdat ze het verkeerd gebruikten.

Zijn zoutoplossing neussprays verslavend?

Nee. Neussprays met zoutoplossing hebben geen bijwerkingen en mensen kunnen ze naar behoefte gebruiken.

Veroorzaakt neusspray hoofdpijn?

Er is al een verband vastgesteld tussen allergische rhinitis en migraine. De nieuwe bevindingen suggereren dat "bovendien intranasale corticosteroïden migraine of migraine-achtige hoofdpijn kunnen veroorzaken of verergeren

Houdt neusspray bloedneus tegen?

De decongestivum neusspray veroorzaakt vasoconstrictie die het bloeden helpt stoppen (kleine bloedvaten worden vernauwd - waardoor de bloedstroom er tijdelijk door stopt of vertraagt).

Hoe vaak neusspray gebruiken

2 tot 3 maal in elk neusgat verstuiven, maar niet vaker dan elke 10 tot 12 uur. Niet meer dan 2 doses per 24 uur. Kantel het hoofd niet naar achteren tijdens het spuiten. Veeg het mondstuk schoon na gebruik.

Werken neussprays bij verkoudheid?

Volgens een onderzoek kunnen zoutneussprays mogelijk helpen om een verstopte neus en verstopte neus bij verkoudheid te verlichten. U kunt neussprays met zoutoplossing kopen of thuis zelf maken.

Kan neusspray ontstekingen veroorzaken?

Veel zoutoplossing neussprays bevatten conserveermiddelen. Deze conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken als uw neus ontstoken of beschadigd is.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels