02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

Toon alle thema's »

Speciale voeding voor je huisdier

Net zoals mensen hebben ook dieren baat bij een evenwichtig voedingspatroon om gezond en fit te blijven. Tegenwoordig worden de assortimenten aan dierenvoeding almaar uitgebreider en bestaat er zowel voor gezonde huisdieren als voor huisdieren met een specifieke medische behoefte speciale voeding. Zo kan je kiezen voor een voeding op maat van je huisdier, rekening houdend met leeftijd, ras, fysieke conditie en pathologie. Elk dier heeft immers een andere hoeveelheid en een ander soort voeding nodig.

 

Voeding voor puppy’s en kittens

Om je puppy of kitten te laten opgroeien tot een gezond en volwassen huisdier is het erg belangrijk om ze van kleins af aan de juiste voeding te geven. Maak daarom een bewuste keuze en geef de voorkeur aan ‘compleet’ voedsel. Op die manier moet je de voeding van jouw huisdier niet aanvullen met supplementen. Pups en kittens hebben nu eenmaal andere voedingsstoffen nodig dan volwassen dieren. De specifieke dierenvoeding voor jonge dieren bevordert een goede groei en ontwikkeling van de hersenen, spieren en botten. Bovendien heeft het een gunstig effect op het spijsverteringssysteem en op het immuniteitssysteem. Of je best droog- of natvoer geeft, hangt af van wat je viervoeter verkiest. Ook is het aangeraden om regelmatig de fysieke gezondheid van je huisdier te controleren zodat je zijn voeding hieraan kunt aanpassen. Belangrijk bij een goede voedingskeuze voor jouw pup of kitten is het lezen van de etiketten. Zo heb je een duidelijk zicht op de aanwezige bestanddelen in de voeding.

Bovendien moet de voeding van je huisdier voldoende gebalanceerd zijn zodat er zich niet meer gezondheidsklachten voordoen.

Voeding voor volwassen honden/katten

Wanneer je huisdier volgroeid is, heeft hij nood aan een andere voeding voorzien van de nodige mineralen en vitaminen. Afhankelijk van een bepaalde pathologie zijn er aangepaste voedingen te verkrijgen: voedingen voor honden/katten met spijsverteringsstoornissen, met een allergische aandoening, met blaasstenen, dieren die moeten herstellen na een ongeval of na een operatie. Bovendien moet de voeding van je huisdier voldoende gebalanceerd zijn zodat er zich niet meer gezondheidsklachten voordoen. Bijgevolg is het belangrijk dat fosfor en calcium in evenwicht zijn om een gezond metabolisme te behouden. 

Voeding voor oudere honden/katten

Oudere dieren hebben vooral nood aan voeding die helpt om hen op gewicht te houden, die hun beweeglijkheid verbetert (zodat het dier minder pijn heeft bij het lopen), die hen ondersteunt tijdens aandoeningen van het hart of nieren of tijdens een ernstige ziekte zoals kanker,…Ook wanneer je huisdier op leeftijd is, is het belangrijk om regelmatig de fysieke gezondheid te controleren zodat je de voeding tijdig kunt aanpassen. Aangezien gewichtstoename een veel voorkomend probleem is bij oudere huisdieren, beperk je best tussendoortjes zoals snoep en tafelrestjes.