02/793 09 34

Ma - Vr9u - 19u

Chat met ons

02-12-2019 | Algemeen welzijn

Spinnenbeet: alles wat je moet weten

Geschreven door Natasha verzorging insectenbeet

De kans dat je in ons land gebeten wordt door een spin, is niet echt groot. Dat houdt echter niet in dat het nooit zou kunnen gebeuren. Van de waterspin weten we dat deze kan zorgen voor aardig wat ongemak, de pijn lijkt een beetje op een steek van een wesp. Er zijn echter nog veel meer soorten spinnen te vinden bij ons in het land, een groot deel van die spinnen is nog altijd onbekend bij het grote publiek. Wij laten je in dit artikel alles zien over de verschillende soorten spinnenbeten die je mogelijk zou kunnen krijgen wanneer je door het bos loopt. 

De ongevaarlijke spinnen in België

De volgende spinnen zijn als geheel ongevaarlijk aan te merken, voor een beet van deze spin zal je je dus geen zorgen hoeven te maken: 

 • Broeikasspin
 • Gewone Doolhofspin
 • Gewone Huisspin
 • Gewone Kameleonspin
 • Gewone tandkaak
 • Grote Huisspin
 • Grote Kaardespin
 • Grote Steatoda
 • Grote trilspin
 • Hooiwagen

Gevaarlijke en giftige spinnen in België

Er zijn maar weinig spinnen in ons land die bekend staan als giftig. De enige spinnen die giftig zijn zullen worden gehouden als een huisdier en de kans dat je deze spinnen tegen zal komen is dus vrij gering. Er zijn een paar soorten die wel kunnen zorgen voor wat ongemak, dit zijn ook wel de volgende soorten spinnen:

Gele Zakspin of Grote Spoorspin

De grote (berm)zakspin of grote spoorspin in een spin die we regelmatig in België zien, deze spin is zeker niet ongevaarlijk. De spin is vaak te vinden in wijngaarden, vandaar dat de druivenplukkers moeten oppassen wanneer ze aan het werk zijn in het veld. De spin is wel nuttig, net als eigenlijk alle andere spinnen in ons land. Wanneer de spin zich bedreigd voelt dan is de kans er dat hij zal gaan bijten. Je kunt de pijn vergelijken met de steek van een wesp, de steek heeft echter geen nadelige effecten die op kunnen treden. De spin uitdagen is dus niet verstandig. Wanneer je gestoken bent, zal de huid geel kunnen worden, soms krijgt het slachtoffer een pijnlijke steek in zijn hand.  Symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, rillen en zweten zijn niet ongewoon en treden ongeveer drie uur na de beet op. Dat komt met name door het feit dat het gif dan pas in het zenuwstelsel komt. 

Normaal gesproken zullen de symptomen van de spinnenbeet na 3 dagen verdwijnen, soms duurt het zelfs 8 weken voordat het helemaal over zal zijn. Alles hangt af van de hoeveelheid gif die terecht is gekomen in het lichaam. Een beet van de bermzakspin kan incidenteel leiden tot een necrotische zweer die langzaam zal genezen.

Symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, rillen en zweten zijn niet ongewoon en treden ongeveer drie uur na de beet op.

Waterspin

Ook de waterspin is, zoals al even is vermeld, geen pretje om tegen te komen. De spin kan zorgen voor aardig wat ongemak wanneer ze besluit om je te bijten. De spin leeft nagenoeg altijd onder water, laat dit dan ook de reden zijn dat de spin waterspin heet. De waterspin beschikt over zogenaamde boeklongen, dankzij die longen kan het beestje onder water leven zonder te verdrinken. De waterspin zal meestal een web maken tussen de waterplanten. De vorm is nagenoeg altijd te herkennen aan de vorm van  een duikersklok, die zal worden gevuld met lucht zodat de spin hier in kan overleven. De spin jaagt graag op haar prooien en doodt die met een giftige vloeistof die het zenuwstelsel van de prooi aantast. Voor mensen is het gif van de waterspin onschuldig. Het doet zeer wanneer je gestoken wordt, maar je hoeft je echter geen zorgen te maken. 

Wat doen na een beet

Vaak is het niet nodig om gelijk een ambulance te bellen wanneer je te maken hebt met een spinnenbeet. Als algemene tip kunnen we meegeven om de plek van de beet goed te verzorgen en te spoelen met koud water. Wanneer de beet op de armen, handen of benen zit, kan het helpen om het lichaamsdeel voor een tijdje omhoog te houden. Dat zorgt ervoor dat de ontsteking niet erger zal worden. Mocht je een koud kompres bij de hand hebben dan kan je dit altijd gebruiken, door de kou kan een mogelijke zwelling voorkomen worden. 

Wanneer de beet op de armen, handen of benen zit, kan het helpen om het lichaamsdeel voor een tijdje omhoog te houden.

Exotische spinnen 

De exotische spinnen komen eigenlijk niet voor, tenzij er een is ontsnapt natuurlijk. Mocht je nu in het buitenland verblijven en alsnog last hebben van de beet van een spin dan is het verstandig om goed op de symptomen te letten. Als je last hebt van de volgende symptomen dan is het verstandig om contact op te nemen met het ziekenhuis.

 • Ademhalingsproblemen
 • Misselijkheid
 • Spierspasmen
 • Laesies
 • Opgezwollen keel, eventueel in combinatie met slikproblemen.
 • Veel zweten
 • Gevoel van flauwte (duizeligheid, oriëntatieproblemen)
   
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels