02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
21-08-2018 | Sport en vitaliteit

Wat zijn onmisbare voorzorgen als je wilt gaan sporten in warm weer?

De zomer is erg zonnig en erg warm! Voor degenen die op vakantie zijn is het schitterend! Maar voor sportievelingen is het beter om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen om een ​​zonnesteek te voorkomen. Het is inderdaad van essentieel belang om meer te drinken, vochtverlies te compenseren en de juiste tijd en plaats te kiezen als je wilt blijven sporten in de hitte.

Daarnaast is het voor sommige mensen afgeraden om te sporten in deze omstandigheden (kinderen, ouderen, mensen met hartproblemen of obesitas, enz.).

Ik ben zelf sportcoach en hierbij geef ik je wat advies mee als je besluit om te blijven sporten, zelfs in het geval van een hittegolf:

1.      Denk eraan om je voldoende te hydrateren

sport warmte drank

  • Drink, zelfs als je geen of niet langer dorst hebt.

Over het algemeen drinken we simpelweg om onze dorst te lessen. Nochtans drink je in geval van grote hitte best meer, zelfs als je geen dorst hebt.

  • Weeg jezelf voor en na het trainen en wat je verloren hebt aan gewicht ga je terug opnemen in de vorm van water, of zelfs 1,5 keer dit gewicht.
  • Drink voldoende voor het sporten: tot 45 minuten vóór de activiteit
  • Drink regelmatig na het sporten, bijvoorbeeld om de 20 minuten ongeveer 200 ml.

2.      Wen geleidelijk aan aan de warmte

Als je van plan bent om intensief buiten te sporten tijdens de zomer, train dan regelmatig in de warmte zodat je lichaam er aan kan wennen.

3.      Pas het type sport aan de temperatuur aan

Kies je activiteit verstandig en pas de intensiteit aan op basis van de warmte. Vermijd intensieve trainingen tijdens een hittegolf en tijdens de warmste uren, vooral als je dit niet gewend bent. Kies bijvoorbeeld voor zwemmen, wat helpt bij het trainen van de hartslag, die ook gaat toenemen bij hoge temperaturen.

4.      Vermijd de warmste uren

De beste periode van de dag om te sporten is vroeg in de ochtend, voordat het te warm wordt. Vermijd dus zeker intense activiteiten tussen 12.00 en 15.00 uur.

5.      Wees slim in je keuze waar je gaat sporten als het warm is

Verkies sportzalen met airco of goede verluchting zoals in de fitness bijvoorbeeld. Buiten kies je best voor een plekje in de schaduw. Het is ook beter dat je kiest voor gras of bos in plaats van beton, want dit geeft enorm veel warmte af.

6.      Bescherm je voor de zon

sport hittegolf

Draag altijd een witte of lichtgekleurde pet (vermijd donkere kleuren) en breng uiteraard voldoende zonnebrandcrème aan, liefst eentje die waterproof is. Er is zelfs een zonnebescherming die speciaal ontworpen werd voor atleten die veel zweten. Dit type zonnebescherming voor een vochtige huid garandeert een effectieve bescherming en vermijdt witte strepen die ontstaan bij een klassieke zonnecrème die soms uitloopt.

NB: Breng niet te veel zonnecrème aan boven de ogen om irritatie van de ogen te voorkomen. Draag daarentegen altijd een pet en een zonnebril.

 

7.      Pas op voor een vochtige atmosfeer

Neem voorzorgsmaatregelen, zowel bij warm als bij vochtig weer. In feite maakt de luchtvochtigheid de verdamping van water moeilijk, waardoor je lichaam niet kan afkoelen.

8.      Kies je sportkleding zorgvuldig

Kies zeker voor licht en ademend materiaal en vermijd donkere kleuren. Een juiste uitrusting gaat er niet alleen voor zorgen dat je niet te snel warm krijgt, maar gaat ook huidirritatie of een zonnesteek helpen voorkomen.

9.      Denk als een triatleet

sport warmte aanbevelingenroutine

Zelfs als je niet traint voor een triatlon, kun je een goede vinden voor je training als het warm is. Je kunt 20 minuten gaan hardlopen, daarna een half uur gaan fietsen en dan 5 tot 10 minuten gaan zwemmen om af te koelen.

10. Luister naar je lichaam

Last but not least, dit advies is zeker het allerbelangrijkste! Als er iemand is die je kan waarschuwen dat je te ver aan het gaan bent, dan is het wel je eigen lichaam! Stop onmiddellijk alle activiteiten en rust uit in geval van verwarring, duizeligheid, misselijkheid, een koud en klam gevoel of ademhalingsmoeilijkheden.

P.S.: Waarschuw altijd iemand als je in de hitte gaat sporten en vertrek altijd met je mobiele telefoon, zodat je indien nodig kunt bellen voor hulp (bel zelf 112 in geval van nood).

Ontdek hieronder instructies en producten van Etixx om te sporten in de warmte.

img alt="sporten in de warmte" src="/uploads/Blog/sporten-in-de-warmte.jpg" style="height:827px; margin:20px; width:550px" title="sporten in de warmte" />

<

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels