02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
01-01-2012 | Sport en vitaliteit

Sportvoeding, ook voor jou?

Geschreven door Hilde sportvoeding

Waarschijnlijk heb je wel eens wat gelezen over sportvoeding en het feit dat professionele sportbeoefenaars een op maat gemaakt sportdieet volgen, om zo prestaties op topniveau te kunnen leveren.

Een “gezond voedingspatroon” is echter niet alleen belangrijk voor professionals, maar ook als je minder intensief sport op regelmatige basis kan de juiste voeding op het juiste moment jou helpen om de doelstellingen  die je voor ogen hebt, te behalen.

 

De juiste voedingsstoffen

Vooral als je goed en regelmatig sport is het belangrijk dat je op het juiste moment de juiste voedingsstoffen binnen krijgt, zodat je jouw lichaam optimaal voorbereid op de fysieke inspanningen.

Ook kan je jouw lichaam met de “juiste” voeding helpen om tijdens en na het sporten maximaal te herstellen.

Je voedingspatroon is uiteindelijk een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan sporten op een gezonde en verantwoorde manier. Eet dus elke dag gezond en gevarieerd, want daarmee geef je jouw lichaam alle energie en bouwstoffen die het nodig heeft om te presteren en effectief te herstellen.

De energie en bouwstoffen die je lichaam hiervoor nodig heeft zijn vrij uitgebreid, het gaat van de juiste hoeveelheid koolhydraten tot eiwitten tot mineralen en vitaminen. Om je een voorbeeldje te geven rond de hoeveel koolhydraten en eiwitten bij het sporten: 

Koolhydraten: 

  • Inspanningen <1uur: niet nodig om koolhydraten in te nemen tijdens de inspanning.
  • Inspanningen 1-2 uur: 30 g koolhydraten per uur inspanning
  • Inspanningen 2-3 uur: 60 g koolhydraten per uur inspanning
  • Inspanningen >2,5-3 uur: tot 90 g koolhydraten per uur inspanning 

Eiwitten: 

Een sporter heeft gemiddeld 1.2 tot 1.7gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Dit wil zeggen dat als jij een sporter bent en een lichaamsgewicht van 60kg hebt, je tussen de 72 en 102gram eiwitten moet binnen krijgen per dag. Dat is al heel wat en redelijk moeilijk om aan deze eisen te voldoen met je dagelijkse voeding. Hiervoor is het aangewezen om je dagelijkse voeding aan te vullen met de juiste voedingssupplementen die je helpen om je sportprestaties te bereiken en te herstellen op een correte en gezonde manier. Ps, een niet sporter heeft maar 0.8 tot 1.0gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. 
De hoeveelheid eiwitten per dag is natuurlijk afhankelijk van de aard van sport dat je beoefend. Zo is het vanzelfsprekend dat iemand die aan krachttraining doet met gewichten en het oog op spieren bouwen eerder neigt naar de 102gram eiwitten per dag. Een duurloper neigt dan weer eerder naar 72gram eiwitten per dag. Let wel op, weet wat je doet, want te veel aan eiwitten kan schadelijk zijn voor je nieren, hierbij is het van uiterst belang dat je voldoende water drinkt per dag. Om je weer een idee te geven wat voldoende water drinken is: je zou 1liter water per 30kg lichaamsgewicht moeten drinken per dag. Iemand die dus een lichaamsgewicht heeft van 60kg, moet dus gemiddeld 2liter water per dag drinken. 

 

Tijdens het sporten

Terwijl je bezig bent met sporten is het heel belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Neem daarom tijdens de training regelmatig een slokje water, zodat je vochtniveau voortdurend op peil wordt gehouden. Je kan hiervoor ook isotone dranken gebruiken.

 

Je voedingspatroon is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan sporten op een gezonde en verantwoorde manier

 

Na het sporten

De extra eiwitbehoefte die je lichaam nodig heeft kun je aanvullen door meteen na intensieve sportbeoefening een eiwitshake te nemen. Let er wel op dat je geen eiwitshakes drinkt van mindere kwaliteit, want dit soort shakes bevatten vaak allerlei goedkope vulmiddelen en kunstmatige toevoegingen die je lichaam onnodig belasten en je spierherstel juist afremmen.

Etixx heeft een heel gamma aan kwaliteitsproducten die een goede aanvulling zouden kunnen zijn voor, tijdens en na het sporten. Hieronder vind je alvast een korte voorstelling van enkele producten. Indien je wat meer informatie wenst over welk product het meest geschikt is voor jou, ontdek het dan snel op onze blog van Etixx.

 

Etixx Isotonic sinaas

Isotone dorstlesser met neutrale pH, met de juiste osmolariteit- en suikersamenstelling voor een optimale vocht- en energieopname. In de vorm van zakjes met sinaassmaak.

Etixx Energy sport bar chocolade

Energiereep met chocoladesmaak dat door zijn uitstekende samenstelling de noodzakelijke energie levert tijdens de inspanning. De repen zijn makkelijk verteerbaar.

Etixx Energy gel Gelstick

Voedingssupplement op basis van dextrose en guarana die meer energie geeft gedurende een inspanning. Zakjes klaar voor gebruik.

Etixx Recovery + energy sport bar

Proteïne-energie sportreep met een goede verhouding van proteïnen, koolhydraten, vet en vezels, om spierafbraak en energieverlies te voorkomen. Met pindanootsmaak.

Etixx Recovery shake framboos/kiwi

Recuperatiepoeder voor de spieren met frambozen- en kiwismaak om op te lossen in water of melk, in de vorm van zakjes. Een rijke mix van glucose, fructose, wheyproteïnen en vitaminen. Vult snel de glycogeenvoorraden aan en zorgt voor het herstel van spierweefsel na het sporten.

Etixx Recovery shake chocolade Poeder

Recuperatieshake met chocoladesmaak. Ideaal voor na het trainen of na een sportprestatie om het spierherstel te vergroten.

Had je graag meer uitgebreide informatie over het gamma van Etixx? Lees dan snel onze Etixx blog! Hier vind je de producten opgespits per categorie met telkens hun eigenschappen, functies en hoe te gebruiken.  Veel lees plezier!  

 

Groetjes

Hilde, Life coach - Optilife

Gastblogger

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels