02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

30-09-2021 | Sport en vitaliteit

Hoe gezond is stevia?

Geschreven door Niels gezonde voeding stevia

Al geruime tijd is de voedingswereld op zoek naar een caloriearme vervanger voor suiker. Producten met toegevoegde suikers staan namelijk bekend als dikmakers en overconsumptie van suikerrijke voeding draagt bij aan overgewicht en ongezonde eetgewoonten. Caloriearme zoetstoffen zoals aspartaam en stevia geven voedsel een zoete smaak zonder de toegevoegde calorieën. Vooral stevia wint de laatste jaren aan populariteit vanwege de intensieve zoete smaak die het afgeeft. Je vindt vandaag stevia in onder andere frisdranken, gebak en chocolade. 

Wat is stevia?

In tegenstelling tot andere zoetstoffen zoals aspartaam is stevia een natuurlijke zoetstof die gewonnen wordt uit de Stevia Rebaudiana-plant. Deze plant komt voor in Zuid-Amerika en heeft zoet smakende blaadjes. Wanneer we over stevia als zoetstof spreken, hebben we het eigenlijk over stevioglyciden. Dat is het extract van de blaadjes van de steviaplant. Het extract heeft een intens zoete smaak die wel 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker en bevat bovendien geen calorieën. Hierdoor moet je slechts een heel kleine hoeveelheid stevia gebruiken om dezelfde zoete smaak als suiker te krijgen. 
Het extract van de steviaplant, stevioglyciden, is sinds 2011 goedgekeurd door de EU als tafelzoetstof en toevoeging aan voedingsmiddelen. De steviaplant zelf mag niet toegevoegd worden aan voedingsmiddelen en mag ook niet als voeding geconsumeerd worden binnen de Europese Unie. 

In welke producten zit stevia?

Het extract van de steviaplant wordt gebruikt als zoetstof in voeding en dranken. Dit kan gebruikt worden als vervanger van suiker of als aanvulling in een gesuikerd product. Volgens de Europese wetgeving mag stevia gebruikt worden in veel verschillende producten zoals light frisdrank, light bier, snoep, chocolade, zuiveldranken, soepen, sauzen en als zoetstof. 

Is stevia gevaarlijk voor de gezondheid? 

Het European Food Safety Authority (EFSA) voerde grondige toxicologische test uit op stevia voordat het in 2011 op de Europese markt verscheen. Uit de onderzoeken is gebleken dat stevia niet kankerverwekkend of genotoxisch is. Verder heeft het ook geen impact op de vruchtbaarheid. Kortom, stevia is absoluut veilig om te gebruiken. 

Volgens de Europese wetgeving mag stevia-extract dan ook aan voeding worden toegevoegd. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) werd vastgelegd op 4 mg per kilogram lichaamsgewicht. Wanneer je gezond en gematigd eet en drinkt, zul je niet snel boven deze grens komen. Een volwassene van ongeveer 70 kilogram zou al meer dan 3,5 liter light frisdrank moeten drinken. Als je toch meer stevioglyciden zou binnenkrijgen op een dag, hoeft dat niet meteen problematisch te zijn. Bij onderzoeken werd er bij een dosis van 1000 milligram per kilogram lichaamsgewicht niet meteen een negatief effect ondervonden. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet meer gematigd en gezond moet eten. 

Wat doet stevia in het lichaam?

stevia gezondHet menselijk lichaam kan stevioglyciden niet opnemen. Wanneer de stevioglyciden in de darm terechtkomen, zullen de darmbacteriën de stevioglyciden omzetten in steviol. Deze stof verlaat via de urine het lichaam. De resten die overblijven in de darm verlaten het lichaam via de stoelgang. 

Zijn steviaproducten gezonder dan gewone producten?

Producten met zoetstoffen zoals stevia kunnen een goed alternatief vormen voor suikerrijke voedingsproducten. Aangezien stevia geen calorieën bevat, is het een geschikte vervanger voor suiker wanneer je op je calorie inname probeert te letten. Verder heeft stevia ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel. 

Zit er stevia in mijn voeding?

Volgens de Europese wetgeving moeten toegevoegde zoetstoffen in voedingswaren worden aangegeven op de verpakking. Om te weten of er stevia aan een voedingsmiddel is toegevoegd zoek je in de ingrediëntenlijst naar stevioglyciden of naar het E-nummer. Voor stevia is dat nummer E960. Staan een van deze ingrediënten op de verpakking? Dan zit er ook stevia in het product. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels