02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
18-02-2022 | Sport en vitaliteit

Wat is stevia?

De hype rond gezondere alternatieven voor suiker is de laatste jaren steeds groter geworden. Het is ook bijna te mooi om waar te zijn: minder calorieën, meer zoete smaak. Maar is stevia wel zo gezond als de marketeers van light-dranken je willen doen geloven? Lees hier alles over waar de zoetstof vandaan komt en hoe je het verantwoord kunt consumeren.

Hoe wordt stevia gemaakt?


De stof wordt uit een plant genaamd de Stevia rebaudiana gehaald. Deze Zuid-Amerikaanse struik heeft zoet smakende bladeren waarvan de steviolglycosiden voor die smaak zorgen. Het zijn ook die steviolglycosiden die men toevoegt aan voedingsmiddelen. Een voordeel van deze stof is dat ze 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker, waardoor je er ook minder van moet toevoegen. Je kan nagaan of het in je voeding zit door op zoek te gaan naar het E-nummer, zijnde E960, op de etiketten van de voedingsmiddelen. Het E-nummer van additieven wordt toegekend door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) wanneer ze door hen erkend zijn als veilig om te consumeren. 


Voedingsmiddelen die stevia bevatten


De Europese wetgeving bepaalt aan welke voedingsmiddelen steviolglycosiden mogen worden toegevoegd. De voorwaarde is dan wel dat deze producten minder toegevoegde suikers of calorieën bevatten. De producten in kwestie zijn:

  • Light frisdranken en light bier
  • Zuivelproducten zoals yoghurtdranken
  • IJs
  • Desserts
  • Confituur
  • Snoep
  • Chocolade
  • Kauwgom
  • Soepen
  • Sauzen
  • Zoetstoffen


Stevia en gezondheid


Hoe zit het dan; is stevia te mooi om waar te zijn? Doordat stevia een natuurlijke oorsprong heeft, namelijk de steviaplant, zou je vermoeden dat de stof daarom ook gezond is. Dat is een foute redenering, want ook in de natuur komen stoffen voor die giftig zijn voor de mens. Daarom moet je je steeds baseren op de meest recente wetenschappelijke studies wanneer je twijfelt over de veiligheid van een stof.  

In het geval van steviaglycoside mag je ervan uitgaan dat het veilig is om te consumeren. Het werd immers goedgekeurd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), een agentschap van de EU dat wetenschappelijk onderbouwd advies geeft voor de wetgeving rond voedselveiligheid. Ze stelden vast dat de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van steviaglycoside 4 gram/kg lichaamsgewicht is. Doordat men maar heel weinig van deze stof moet toevoegen om smaak te krijgen, zal je niet snel over deze limiet zitten. Let wel op als je veel verschillende producten met steviolglycoside consumeert.

Stevia is ook gezonder dan suiker in de zin dat het geen effect heeft op je bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Het is dus een geschikt alternatief voor mensen met diabetes. Daarbij moet je wel onthouden dat een product met minder suiker niet per se gezond is. Bovendien kan je ook verslaafd raken aan de extreme zoete smaak van suikervervangers, dus kan je ze best met mate consumeren.


Stevia is een stof met natuurlijke oorsprong die we terugvinden in een tal van voedingsmiddelen. Het is een goed alternatief voor wie wegens gezondheidsredenen geen suiker mag eten én bevat minder calorieën dan suiker. Daarnaast is het ook goedgekeurd door de EFSA, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over producten die stevia bevatten. Zolang je onder de aanbevolen limiet blijft is het dus veilig om te consumeren. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels