02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

Toon alle thema's »

Stoppen met roken: alternatieve methodes

Stoppen met roken is vaak een intens proces. Rokers hebben vaak verschillende pogingen nodig. Het is belangrijk dat je na iedere mislukte poging terug opnieuw probeert. Des te vaker je probeert des te groter de kans dat je effectief stopt. Maar hoe doe je dat exact? Naast de traditionele methodes zoals medicatie kan je alternatieve methodes proberen om te stoppen.

Accupunctuur

Accupunctuur is een behandelmethode die al eeuwenlang deel uit maakt van de traditionele Chinese geneeskunde. Tijdens een sessie worden fijne naalden op specifieke punten van het lichaam, ook wel acupunctuurpunten genoemd, ingebracht. Hierdoor kan je minder zin hebben om te roken en minder last hebben van ontwenningsverschijnselen. Een specifieke vorm van accupunctuur is ooraccupunctuur. Bepaalde plaatsen op je oorschelp worden dan geprikkeld. Bij sommige behandelingen blijft de naald zelfs een drietal weken zitten. Zowel bij lichaams- als ooraccupunctuur worden soms lasers gebruikt om de acupunctuurpunten te stimuleren.

Hypnose

Hypnotherapie kan je helpen bij het stoppen met roken. Het is mogelijk dat hypnose bepaalde lichamelijke en psychische klachten verlicht. Door middel van hypnose kom je in contact met je onderbewustzijn en krijg je een beter inzicht in je eigen behoeften. Door dit nieuwe besef kan je het genezingsproces opstarten. Volgens hypnotherapeuten is iedereen geschikt voor deze behandeling. Hedendaagse hypnose ziet er heel anders uit dan in films, waar patiënten vaak in een diepe trance op een zetel liggen, terwijl bij meer hedendaagse therapieën de patiënt een actieve rol speelt doordat hij zich in een lichte trance bevindt. Denk je dat hypnotherapie iets voor jou is? Zorg er dan zeker voor dat je een arts kiest die lid is van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging.

Homeopathie

Van homeopathie heb je waarschijnlijk al gehoord. Een homeopathische behandeling wordt altijd op je persoonlijke situatie toegespitst. Er zijn homeopathische middelen die de ontwenningsverschijnselen, die optreden na het roken, bestrijden en anderzijds zijn er middelen die inwerken op de spanningen die je aanzetten tot roken.

Er zijn nog andere alternatieve methodes zoals boeken lezen. Er zijn verschillende boeken die over stoppen met roken gaan. Deze boeken kunnen je praktische tips en inzicht in je rookgedrag geven en ze helpen je ook om vol te houden. Je kan de elektronische sigaret proberen. Het is belangrijk dat je voor een kwalitatieve sigaret kiest en een dosering die voldoende nicotine bevat.

De doeltreffendheid van de bovenstaande methodes is wel nog niet wetenschappelijk bewezen. Er zijn rokers die succesvol dankzij deze methodes zijn gestopt, maar dat wil niet zeggen dat dat voor andere rokers ook het geval zal zijn. De doeltreffendheid van de volgende traditionele methodes werd wel wetenschappelijk bewezen: gedragstherapie, nicotinevervangers en medicatie. Sommige van deze alternatieve behandelingsmethodes zijn vrij duur. Soms moet je verschillende methodes combineren om tot een positief resultaat te komen. Informeer je dus goed zodat je niet voor financiële verassingen komt te staan.

Je kan dus op verschillende manieren stoppen met roken. Ga op zoek naar de methode die het beste bij je past en je kan altijd bij je huisarts of een tabacoloog te rade gaan voor advies of begeleiding.