02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
25-09-2018 | Algemeen welzijn

Stoppen met roken: feiten en fabels

Geschreven door Jennifer stoppen met roken

Rokers hebben het vast al duizenden malen gehoord: roken is ongezond! Rokers weten dit in de meeste gevallen wel, maar toch blijven ze roken. Dit komt natuurlijk doordat sigaretten verslavend zijn en stoppen vaak niet zo gemakkelijk is als het klinkt. Toch is stoppen met roken een keuze die je als roker best wél kan maken. Hoewel er tal van fabeltjes de rond doen over roken en stoppen met roken blijft het zeer schadelijk. In dit artikel worden een aantal feiten en fabels over roken en stoppen met roken opgesomd. Zo zie je nogmaals welke negatieve gevolgen roken kan hebben en waarom stoppen met roken goed voor je is.

1. Roken zorgt ervoor dat je afvalt

Dit is een fabel! Het is niet zo dat je gaat afvallen wanneer je rookt. Nicotine bevat geen afslankende eigenschappen en je komt niet bij puur door het stoppen met roken. Het roken van een sigaret kan er wel voor zorgen dat je minder eetlust hebt waardoor je minder gaat eten of snacken. De oorzaak van het bijkomen na een rookstop is dus dat je meer gaat eten. Daarnaast zorgt nicotine ook voor een hoger energieverbruik. Wanneer iemand stopt met roken daalt dit energieverbruik wat ook een invloed kan hebben op het gewicht. Dit kan je gemakkelijk oplossen door voor gezonde snacks te kiezen, goede wilskracht te tonen en meer te bewegen! Ook nicotinevervangers zoals Nicorette kunnen de gewichtstoename verminderen door je lichaam van nicotine te voorzien.

2. Sigaretten bevatten stoffen zoals aceton, terpentine en formaldehyde

Dit klinkt als een fabel maar het is eigenlijk gewoon een feit! Sigaretten bevatten tal van schadelijke stoffen. Ze bevatten ongeveer 4000 chemicaliën waaronder zeker 300 zeer schadelijke. Sommige van deze schadelijke stoffen zijn bovendien kankerverwekkend. Wanneer je een sigaret rookt, inhaleer je onder andere verfverdunner, nagellakremover en een conserveringsmiddel voor lijken. Klinkt niet zo lekker, toch?

3. Stoppen met roken heeft geen nut, het kwaad is al geschied

Fabel! Roken heeft altijd zin. Je longen hebben de mogelijkheid zich te herstellen. Des te vroeger je stopt, des te beter maar zelfs wanneer je na 20 jaar roken beslist om te stoppen, heeft dit nog steeds positieve gevolgen voor je lichaam. Er zijn een aantal fases die je doorloopt wanneer je stopt met roken:

  • Na 20 minuten daalt je bloeddruk en je hartslag
  • Na 24 uur is alle koolmonoxide uit je lichaam waardoor je longen zich gaan schoonmaken
  • Na 1 maand heb je meer energie en wordt je conditie beter
  • Na 1 jaar is het risico op hart- en vaatziekten met 50% gezakt

Stoppen met roken heeft dus altijd nut en het risico op ziektes daalt elke dag dat je bent gestopt.

4. Lichtere sigaretten richten minder schade aan

stoppen met roken nut

Fabel! Wanneer mensen light sigaretten roken, nemen ze vaak diepere teugen en roken ze er meer van. Je krijgt uiteindelijk dus gewoon even veel nicotine, teer en andere schadelijke stoffen binnen. Het is trouwens enkel het nicotinegehalte dat lager is in light sigaretten. Ze bevatten evenveel schadelijke stoffen als zwaardere sigaretten.

5. De wondjes van rokers genezen minder snel

Dit is een feit. Rokers hebben een slechtere doorbloeding dan niet-rokers. Daarnaast bevat het bloed van rokers minder zuurstof dan dat van niet-rokers. Deze kenmerken zorgen er samen voor dat wondjes van rokers minder snel genezen.

6. Stoppen met roken is gemakkelijk

Fabel. Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Roken is een verslaving en een gewoonte. Wanneer je besluit te stoppen met roken zal je daarom wilskracht moeten tonen. Zorg ervoor dat je afleiding hebt, zo denk je minder aan het roken. Daarnaast kan ook bewegen een positieve invloed hebben op het stoppen. Nicotinevervangende middelen zoals Nicorette kunnen je ondersteunen tijdens het stoppen door de overgang van roken naar niet roken te vergemakkelijken. Zo kan je geleidelijk aan naar minder nicotine gaan tot je uiteindelijk volledig rookvrij bent.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels