02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

01-01-2013 | Algemeen welzijn

Stoppen met roken, goede voornemens voor het nieuwe jaar!

Op 1 januari nemen ieder jaar heel wat rokers zich opnieuw voor om te stoppen met roken. Slechts weinigen houden het vol. Roken is verslavend, zowel lichamelijk als psychisch, daarom is het voor velen zo moeilijk om te stoppen. Ons lichaam geraakt namelijk gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine en aan de gewoonte van het roken.

 

Velen roken omdat het gezellig is, om momenten van stress door te komen of zelfs omdat het de drang naar zoetigheid wegneemt. Maar weegt dit wel op tegen de nadelen? Roken is ongezond en de lijst met nadelige effecten op ons lichaam en onze omgeving is eindeloos. Zo denken we aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, kans op verhoogde cholesterol, risico op kanker…

                Stoppen met roken heeft enkel voordelen

 

Voordelen van stoppen met roken

Stoppen met roken heeft enkel voordelen. Je conditie zal verbeteren en je geur- en smaakvermogen komen terug. De doorbloeding van je huid wordt beter en de vale grauwe huidskleur wordt ingeruild voor een frisse teint. Geelbruine vingers verdwijnen net zoals die onfrisse adem. Tenslotte is er natuurlijk ook het financiële voordeel.

 

Motivatie

Denkt u erover na om te stoppen met roken?

  • Zet de voor- en nadelen even op een rijtje en maak een lijst waarom u precies wilt stoppen. Bekijk deze regelmatig zodat u gemotiveerd blijft.
  • Zorg voor een goede voorbereiding en bepaal een stopdatum. Kies een datum die goed voor je past. Bestudeer ook je rookgewoonten, waar en wanneer je vooral rookt, en probeer deze te veranderen.
  • Zoek een alternatief voor de sigaret. Zoek nieuwe gewoonten en vervangmiddelen. Er zijn tegenwoordig elektronische sigaretten die perfecte vervangers kunnen zijn.
  • Beloon jezelf.
  • Volhouden is de boodschap!

 

Ontwenningsverschijnselen

Ongeveer de helft van alle mensen die stoppen met roken, heeft last van ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, nervositeit, concentratieproblemen, grotere eetlust,…Het is een signaal dat je lichaam weer gaat functioneren zonder de invloed van het roken. Probeer afleiding te vinden en besteedt er niet te veel aandacht aan, ze zullen vanzelf weer verdwijnen.

 

Substitutie

Stoppen met roken doe je natuurlijk niet alleen. Steun uit je omgeving is belangrijk en er zijn ook heel wat hulpmiddelen zoals nicotinevervangers die je kunnen ondersteunen. Raadpleeg hierover je apotheker.

Overtuigd? Probeer dit jaar je goede voornemens waar te maken. Bepaal je stopdatum! Of stop vandaag nog…

Natasha

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels