02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Stoppen met roken: wat doet je lichaam?

Zodra je stopt met roken reageert je lichaam op het feit dat het de verslavende stof nicotine niet meer binnenkrijgt. Sommige effecten zijn meteen waarneembaar en op andere moet je even wachten. Helaas zijn er niet enkel positieve gevolgen. Je zal evenzeer enkele negatieve zaken waarnemen.

Twintig minuten na je laatste sigaret bevinden je hartslag en bloeddruk zich weer op een normaal niveau en is de bloedsomloop in handen en voeten een stuk beter. Na acht uur is er terug voldoende zuurstof in je bloed. Vanaf de eerste dag beginnen je longen zich te reinigen en is al de koolmonoxide uit je lichaam verdwenen. Je zal hierdoor wat meer moeten hoesten, maar dit is perfect normaal. Je smaak en reuk werken na twee dagen al aanzienlijk beter. Na drie maanden adem je vrijer en ben je minder snel buiten adem. Je bloedsomloop blijft zich herstellen. Na een aantal maanden ga je beduidend minder hoesten en verbetert de longfunctie zich lichtjes. Je risico op een hartziekte is na een jaar met de helft gedaald en na twee jaar is je risico op een hartinfarct even groot als iemand die niet rookt. Na vijf jaar daalt je risico op een beroerte met de helft en het risico op mond-, slokdarm- en blaaskanker neemt sterkt af. Na tien jaar is je risico op longkanker met de helft afgenomen en het risico op een beroerte is even groot als dat van iemand die niet rookt. Na vijftien jaar ten slotte is je risico op een hartziekte even groot als iemand die niet rookt en je kans op overlijden is even groot als voor een niet-roker.

Jammer genoeg gaat je lichaam ook ontwenningsverschijnselen vertonen als je stopt. In het begin zal je drang naar een sigaret zeer sterk en moeilijk om te weerstaan zijn. Je bent prikkelbaar, zenuwachtig en neerslachtig en hebt concentratieproblemen, hoofdpijn, angstgevoelens. Je slaapt slecht, eet veel en kan last hebben van constipatie of diarree. Al deze klachten nemen na een tijdje af en kunnen met behulp van geneesmiddelen onderdrukt worden.

Deze ontwenningsverschijnselen zijn niet zo erg als de schade die je aan je lichaam berokkent door te roken. Roken veroorzaakt zichtbare en onzichtbare problemen. Je huid ziet er grauw uit en je krijgt uitgesproken rimpels in je gezicht. Je tanden, nagels en vingers zien er geel uit. Je adem ruikt onfris. Je risico op verschillende kankers, hart- en vaatziekten en hartaandoeningen is aanzienlijk hoger dan die van een niet-roker. De vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen daalt en mannen kunnen erectieproblemen krijgen.

Kortom stoppen met roken is zeker en vast gezond voor je lichaam. Je kan heel wat gezondheidsproblemen vermijden. Aarzel niet en stop nu want sommige schade kan je nog omkeren.