02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Stoppen met roken via medicatie

Stoppen met roken door enkel en alleen je wilskracht te gebruiken is een zeer moeilijke opgave. Soms moet je echt vechten tegen de drang naar een sigaret. Meestal hebben rokers verschillende pogingen nodig om definitief te stoppen. Hervallen komt soms voor, maar laat je erdoor niet ontmoedigen. Iedere poging die je onderneemt is een stap vooruit in je rookstopproces. Om je kans op een succesvolle rookstop te vergroten kan je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen.

stoppen met roken medicatie

Als je stopt met roken treden ontwenningsverschijnselen op. Deze ontstaan omdat je lichaam de verslavende stof nicotine niet meer binnenkrijgt. Als je een sigaret rookt baant de nicotine zich een weg naar zowel de hersenen als de bijnieren. In de hersenen stimuleert het de aanmaak van dopamine, het genotshormoon. Dit geeft je een blij gevoel. In de bijnieren zorgt het voor een verhoogde adrenalineproductie waardoor de bloeddruk stijgt en de ademhaling en hartslag versnellen. Wanneer je nicotineniveau daalt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen:

  • Trage hartslag
  • Concentratieproblemen
  • Nervositeit
  • Hoofdpijn
  • Grotere eetlust
  • Gewichtstoename
  • Slapeloosheid
  • Prikkelbaarheid
  • Depressie
  • Overmatig zweten

Rookstopmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je rookstop aangenamer kunnen maken. Je kan aan je arts een voorschrift vragen voor rookstopmedicatie. Nicotinevervangers, zoals nicotinepleisters, zijn zonder voorschrift bij de apotheek verkrijgbaar. Deze middelen onderdrukken sommige ontwenningsverschijnselen en verminderen je zin in een sigaret.

Er bestaan verschillende soorten rookstopmedicatie. Je kan kiezen voor een middel op basis van bupropion. Dit middel vervangt de dopamine in je hersenen en vermindert de drang naar een sigaret. Bupropion kan wel slapeloosheid, depressie en hoofdpijn veroorzaken. De actieve stof varenicline wordt ook gebruikt in rookstopmedicatie. Dit middel werkt in de hersenen in op de nicotinereceptoren waardoor je minder zin zal hebben om te roken. Tijdens het gebruik van varenicline kunnen verschillende bijwerkingen optreden. Patiënten vertonen soms agressieve neigingen en hebben meer suïcidale gedachten, maar aangezien dit ook ontwenningsverschijnselen zijn is het moeilijk om ze te onderscheiden. Zoals bij alle geneesmiddelen lees je best de bijsluiter voor gebruik om meer informatie over de juiste dosering en mogelijke wisselwerkingen te vinden. Sommige van deze geneesmiddelen worden terugbetaald. Vraag hierover raad aan je arts of ziekenfonds.

Nicotinevervangers hebben weinig bijwerkingen, maar je moet ze wel correct innemen. Neem altijd de aanbevolen dosis in, neem ze lang genoeg in en bouw het gebruik ervan traag af. Je kan nicotine op twee verschillende manieren opnemen: via de huid of via de mond.

Voor de huid kan je nicotinepleisters gebruiken. Plak deze steeds op een droge huid. Om irritatie te vermeiden plaats je ze het best afwisselend op je linker- en rechterarm. Via de pleister krijg je een constante dosis nicotine binnen, verdeeld over heel de dag. Er bestaan verschillende soorten. De pleister die 24u blijft plakken wordt het vaakst genomen. Deze breng je ’s ochtends aan en vervang je de volgende ochtend. Het voordeel van deze pleister is dat je ’s ochtends minder trek in een sigaret zal hebben. Andere pleisters werken voor een kortere tijdsspanne. Deze moet je ’s avonds verwijderen. De pleisters worden meestal gebruikt voor een periode van twaalf weken en om de drie tot vier weken wordt de dosis verlaagd.

Er zijn verschillende middelen voor oraal gebruik als je liever geen pleister plakt. De inhalator is een klein, plastiek pijpje waarin een nicotinevulling wordt geplaatst. Je moet gedurende enkele minuten regelmatig korte trekjes van de inhalator nemen. Zuigtabletten moet je langzaam in je mond verplaatsen terwijl je er op zuigt. Smelttabletten zijn iets kleiner en kan je gewoon onder je tong leggen. Kauwgom is ook een mogelijkheid. Kauw eerst een paar keer langzaam zodat de smaak vrijkomt en houdt het dan enkele minuten tegen de wang zodat de nicotine goed wordt opgenomen. Herhaal dit proces voor ongeveer een halfuur totdat de kauwgom is uitgewerkt. Probeer voor en tijdens het gebruik van deze middelen enkel water te drinken. Als je wilt kan je verschillende nicotinevervangers combineren.

Houd er wel rekening mee dat nicotinevervangers medicijnen zijn en je mag ze dus niet te lang gebruiken. Neem zeker contact op met je arts bij langdurig gebruik of als je vragen hebt over welk product het beste bij je past.