02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
24-02-2020 | Algemeen welzijn

Veroorzaakt nicotine kanker?

Geschreven door Niels stoppen met roken sigaret

Veel mensen associëren nicotine met kanker en dan voornamelijk met longkanker als grootste boosdoener. Nicotine is een van de vele chemicaliën in ruwe tabaksbladeren. Het overleeft de productieprocessen die sigaretten, sigaren en snuiftabak ondergaan. Het is het meest verslavende bestanddeel in alle vormen van tabak.
Gerelateerd: stoppen met roken via hulpmiddelen van bij uw apotheek

Onderzoekers bestuderen hoe nicotine bijdraagt aan de ontwikkeling van kanker. Hoewel het misschien nog te vroeg is om te zeggen dat nicotine kanker veroorzaakt, worden er vragen gesteld over hoe de chemische stof werkt in producten zonder echte tabak zoals e-sigaretten en nicotinevervangende patches. Onderzoekers ontdekken dat het verband tussen nicotine en kanker ingewikkelder is dan algemeen wordt aangenomen.

Veroorzaakt nicotine kanker?

Nicotine oefent zijn effecten uit via een chemisch proces dat dopamine vrijgeeft aan het zenuwstelsel van het lichaam. Herhaalde blootstelling aan nicotine zorgt voor een afhankelijkheids- en onthoudingsreactie.

Deze reactie is bekend bij iedereen die heeft geprobeerd te stoppen met het gebruik van tabaksproducten. Steeds meer wetenschappers tonen aan dat nicotine niet alleen verslavend is. Zo suggereren recente dat nicotine verschillende kankerverwekkende effecten heeft zoals:

  • In kleine doses versnelt nicotine de celgroei. In grotere doses is het giftig voor de cellen.
  • Nicotine start een proces dat epitheliaal-mesenchymale transitie (EMT) wordt genoemd. EMT is een van de belangrijke factoren die voor kwaadaardige celgroei zorgen.
  • Nicotine vermindert het CHEK2 gen dat helpt bij het onderdrukken van tumoren. Hierdoor kan nicotine een van de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam tegen kanker overwinnen.
  • Nicotine kan de groei van nieuwe cellen abnormaal versnellen. Dit is aangetoond in tumorcellen in de borst, dikke darm en long.
  • Nicotine kan de effectiviteit van de behandeling van kanker verminderen.

Hoe veroorzaakt tabak longkanker?

Wetenschappers zagen een verband tussen kanker, vooral longkanker, en tabak lang voordat ze precies wisten hoe het verband werkte. Tegenwoordig is bekend dat tabaksrook minstens 70 kankerverwekkende chemicaliën bevat. Langdurige blootstelling aan deze chemicaliën wordt verondersteld celmutaties te genereren die leiden tot kanker.

Teer is het residu dat achterblijft in je longen van de onvolledige verbranding van de chemicaliën in sigaretten. Chemicaliën in de teer brengen biologische en fysieke schade toe aan de longen. Deze schade kan de groei van tumoren stimuleren en het moeilijk maken voor de longen om goed uit te zetten en in te krimpen.

Tegenwoordig is bekend dat tabaksrook minstens 70 kankerverwekkende chemicaliën bevat.

Hoe stop je met roken?

Als een van de volgende gewoontes op jou van toepassing is, kun je verslaafd zijn aan nicotine:

  • je rookt in de eerste vijf minuten na het ontwaken
  • je rookt ondanks ziekte, zoals luchtweginfecties
  • je wordt 's nachts wakker om te roken
  • je rookt om ontwenningsverschijnselen te verminderen
  • je rookt meer dan een pakje sigaretten per dag

Wanneer je besluit te stoppen met roken, is het eerste deel van je lichaam dat erbij betrokken is, je hoofd. Het pad om te stoppen met roken begint met mentale voorbereiding.

1. Beslis om te stoppen met roken

Het besluit om te stoppen met roken is een bewuste en krachtige daad. Schrijf de redenen op waarom je wilt stoppen. Heb ook oog voor de details. Beschrijf bijvoorbeeld de gezondheidsvoordelen of kostenbesparingen die je verwacht. De redenen zullen helpen als je moeite begint te krijgen om je aan je voornemen te houden.

2. Kies een dag om te stoppen

Kies een dag binnen de volgende maand om te beginnen met je nieuwe leven als niet-roker. Stoppen met roken is een groot probleem en zo moet je het ook behandelen. Geef jezelf de tijd om je voor te bereiden, maar plan het niet zo ver van tevoren dat je in de verleiding komt om van gedachten te veranderen. Vertel een vriend over je stopdag.

3. Zorg voor een plan

Je hebt verschillende stopstrategieën om uit te kiezen. Overweeg nicotinevervangende therapie, medicijnen op voorschrift, de Cold Turkey-methode (zonder hulp van buitenaf), hypnose of andere alternatieve therapieën.

Populaire medicijnen voor het stoppen met roken op recept zijn onder andere bupropion en varenicline. Praat met een arts om de beste behandeling voor jou te ontwikkelen.

4. Vraag om hulp

Maak gebruik van counseling, ondersteuningsgroepen, telefonische hulplijnen en zelfhulpliteratuur. Hier zijn enkele websites die je kunnen helpen bij het stoppen met roken:

  • Tabakstop.be 
  • Smartstop.be

Gezondheidsvoordelen van stoppen met roken

De National Health Service van het Verenigd Koninkrijk vat de voordelen voor de gezondheid samen die beginnen op de dag dat je besluit te stoppen met roken en in de jaren die volgen:

  • Na 20 minuten: Je hartslag wordt weer normaal.
  • Na 8 uur: Nicotine en koolmonoxide in het bloed verminderen met meer dan de helft. Het zuurstofgehalte wordt weer normaal.
  • Na 48 uur: Koolmonoxide en nicotine worden uit het lichaam verwijderd. Slijm en andere rookresten beginnen uit de longen te verdwijnen. De smaak- en geurzin verbetert.
  • Na 72 uur: Je ademt makkelijker. De luchtpijp ontspant en je hebt meer energie.
  • Na 2 tot 12 weken: De bloedsomloop verbetert.
  • Na 3 tot 9 maanden: De longfunctie neemt met ongeveer 10 procent toe.
  • Na 1 jaar: Het risico op hartaandoeningen is ongeveer de helft van dat van een roker.
  • Na 10 jaar: Het risico op longkanker is de helft van dat van een roker.
  • Na 15 jaar: Het risico op een hartaanval is ongeveer hetzelfde als dat van iemand die nog nooit heeft gerookt.

Conclusie

Het onderzoek naar de gezondheidseffecten van nicotinegebruik en effectieve manieren om ermee te stoppen wordt voortgezet.
Terwijl wetenschappers de effecten van nicotine op kanker blijven bestuderen, zijn de kankerverwekkende elementen van tabak bekend. Je kunt het beste stoppen met alle tabaksproducten te gebruiken om je kansen op het ontwikkelen van kanker te verkleinen. Als je al kanker hebt, kan stoppen met roken je behandeling effectiever maken.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels