02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Stoppen met roken: ontwenningsverschijnselen

Als je stopt met roken vertonen je hersenen al na één uur ontwenningsverschijnselen omdat ze niet meer gestimuleerd worden. Je begint je ongemakkelijk te voelen, hebt concentratieproblemen en wordt prikkelbaar en zenuwachtig. Desondanks dat deze lichamelijke kwaaltjes een nadelig effect van het stoppen met roken zijn, is het belangrijk dat je blijft volhouden. Een ander mogelijk afkickverschijnsel zijn hartkloppingen. Binnen het uur na je laatste sigaret bereikt het zuurstofgehalte in je hersenen terug een normaal niveau. Het kan zijn dat je deze plotselinge zuurstofstijging aan je hart voelt. Lees meer over stoppen met roken

Bij hartkloppingen of palpitaties voel je je eigen hart kloppen. Dat is op zich geen probleem. Veel mensen voelen hun eigen hartslag. Als je hart te snel, te hard, te langzaam of onregelmatig klopt, moet je oppassen. Het gevoel kan zich langzaam opbouwen of plots en hevig optreden en verdwijnt soms even snel. Vooral in rust valt een snelle hartslag op. Als je op je zij ligt voel je de kloppingen vaak feller, zeker als je op je linkerzij ligt. Hartkloppingen worden vaak vergezeld door andere klachten zoal duizeligheid, benauwdheid, tintelingen en hoofdpijn.

Hartkloppingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je een probleem met je hart hebt. Zwangerschap, bloedarmoede en infecties kunnen een nadelige impact hebben. Psychiatrische aandoeningen zoals een angststoornis of depressie kunnen aanleiding geven tot problemen. Bepaalde medicijnen, bv. calciumblokkers, en genotsmiddelen zoals nicotine en chocolade beïnvloeden ook je hartritme.

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om hartkloppingen te verminderen. Eerst en vooral moet je stoppen met roken, maar je zal je levensstijl en voeding misschien ook moeten aanpassen. Matig je gebruik van chocolade, alcohol, koffie en thee en beweeg meer.

Hartkloppingen zijn normaal als je een inspanning levert of als je nerveus bent. Als ze niet overgaan als je even gerust hebt, als het de eerste keer is dat je dit voelt, als nog mensen in je familie hieraan lijden of als je pijn hebt kan je beter contact opnemen met de huisarts.