02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

Toon alle thema's »

Stoppen met roken: symptomen

Stoppen met roken heeft een groot effect op je lichaam. Je moet ontwennen van verschillende schadelijke stoffen. Deze rookontwenning kan uiteenlopende ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen. Je kan zowel van psychische als lichamelijke symptomen last krijgen.

Psychische afkickverschijnselen

Nicotine is een verslavende stof. Als je het inademt zet het zich vast op de nicotinereceptoren in de hersenen. Hierdoor komt dopamine, ook bekend als het gelukshormoon, vrij. Deze stof zorgt voor een gevoel van blijdschap en genot na het sporten, eten of roken van een sigaret. Door te roken, beloon je de hersenen met dopamine. Door te stoppen met roken maak je minder dopamine aan en vermindert het effect ervan. Dit kan leiden tot droevige en depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, woede en frustratie. Het kan zijn dat je je angstig voelt. Ook concentratieproblemen kunnen optreden.

Lichamelijke afkickverschijnselen

Doordat je stopt met roken bereikt het zuurstofgehalte in je bloed weer een normaal peil. Door deze plotselinge stijging van zuurstof treden duizeligheid en hoofdpijn op. Andere lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn:

  • Hoesten en/of keelpijn
  • Constipatie of diarree
  • Grotere eetlust en eetbuien
  • Lagere hartslag
  • Overmatig zweten

Probeer jezelf af te leiden met verschillende activiteiten of neem iemand in vertrouwen als je je niet lekker voelt. Je kan jezelf bijvoorbeeld afreageren door te gaan sporten. Soms reageer je geprikkelder dan je misschien bedoeld had. Bied dan je excuses aan en vertel waarom je zo antwoordde. Door je excuses aan te bieden blijft je niet met een mogelijk schuldgevoel zitten. Vertel aan je omgeving waarom je prikkelbaar bent en vaak zullen ze begrip voor je situatie tonen.

Door ontspanningsoefeningen te doen en tijd voor jezelf te nemen verminder je een gespannen gevoel. Drijf jezelf niet tot het uiterste. Als je je moet concentreren, schakel je het best storende factoren, zoals een radio of telefoon uit. Las voldoende pauzes in zodat je fris blijft.

Soms weet je geen blijf met jezelf en heb je schrik dat je terug gaat roken als je je ontspant. Maak een lijstje met dingen, activiteiten of klusjes die je altijd al wilde doen en begin eraan als je je niet goed voelt. Zorg er wel voor dat je jezelf niet overwerkt. Af en toe wat ontspanning en een goede nachtrust zijn essentieel.

Door te stoppen met roken krijg je een grotere eetlust. Je moet niet op een streng dieet gaan, maar je moet toch met enkele dingen rekening houden. Probeer zoveel mogelijk gezonde tussendoortjes te eten en kies voor verse producten met weinig calorieën. Af en toe een extraatje kan zeker geen kwaad, maar het mag geen gewoonte worden. Constipatie kan je verhelpen door vezelrijk voedsel te eten.

 Niet alle ontwenningsverschijnselen zijn ernstig, maar ze horen wel bij het afkickproces. Het is een teken dat je lichaam weer gaat werken zonder al die schadelijke stoffen. De meeste klachten verdwijnen na een tijdje, maar sommige kunnen toch enkele maanden aanhouden. De klachten zijn het hevigst gedurende de eerste weken.

Als je plots zin krijgt in een sigaret of als je je slecht voelt is het belangrijk dat je niet bezwijkt aan de verleiding. Verzet je gedachten door een frisse neus te halen, te lezen, een film te kijken of een stuk fruit te eten. Probeer je eigen methode te vinden om door de moeilijke momenten te geraken. Na verloop van tijd zal je merken dat je steeds minder zin krijgt in een sigaret.