Stoppen met roken: het belangrijkste over tabak, verslaving, nicotine en nicotinevervangers
In Belgïe rookt een kwart van de bevolking, ten opzichte van maar een tiende van de bevolking in andere landen. Één roker op twee sterft echter aan zijn rookgedrag. In feite is de sigaret de harddrug die het meest geweldadig inwerkt op de hersenen, vóór heroïne en cocaïne. Vandaar dat het zo moeilijk is om te stoppen met roken. Lees dit artikel om meer te weten over dit onderwerp en om de werking van de verslaving beter te begrijpen.
Één roker op twee sterft aan zijn rookgedrag. In feite is de sigaret de harddrug die het meest geweldadig inwerkt op de hersenen, vóór heroïne en cocaïne. Vandaar dat het zo moeilijk is om te stoppen met roken.
Tabak en de sigaret
Wist je dat:
- Een sigaret meer dan 6000 giftige stoffen bevat
- De tabakindustrie ontwikkelt sigaretten en past deze zo aan dat ze zo verslavend mogelijk zijn.
- Adolescenten kunnen na amper 3 maanden bij meisjes en na 5 maanden bij jongens al tekenen van verslaving vertonen.
- Het optreden van een verslaving hangt af van hoe snel de drug werkt in de hersenen: 4 seconden voor een sigaret
- Tabak veroorzaakt een fysieke afhankelijkheid, net zoals heroïne
- Slechts 2 tot 3 % van de mensen die beslissen om te stoppen met roken geraken er zonder medisch of farmaceutisch advies, dit ten opzichte van 10% mét medisch advies
- 3 factoren die aanzienlijk de slaagkans om te stoppen met roken te verhogen:
- Zwangerschap
- Hartproblemen
- Wilskracht
De verslaving
Een verslaving, welke dat dit ook is (sigaretten, alcohol, drugs, spelletjes, enz.) vestigt zich op de volgende manier:
- Het vrijkomen van dopamine in de hersenen: het gelukshormoon
- Memoriseren van dit geluksgevoel in de hersenen
- De strategische hersenen wekken een opwindend gevoel op door het idee van een nieuwe ervaring
- Plezier wordt verlangen
Dit is enkel mogelijk als de persoon ooit al het plezier heeft beleefd dat gepaard gaat met deze stof/activiteit.
De dopamine die vrijkomt in de hersenen ter anticipatie van het plezier veroorzaakt de onmogelijkheid om er aan te weerstaan. Dit is de reden waarom een nicotinevervanger zo doeltreffend is en ook onvervangbaar in de meeste gevallen.
Overigens is het natuurlijk dat hoe meer we gebruiken, hoe meer zin we hebben om te gebruiken. In feite vermenigvuldigen de nicotinereceptoren in de hersenen zich al naargelang het gebruik.
De dopamine die vrijkomt in de hersenen ter anticipatie van het plezier veroorzaakt de onmogelijkheid om er aan te weerstaan. Dit is de reden waarom een nicotinevervanger zo doeltreffend is en ook onvervangbaar in de meeste gevallen.
De nicotine
Om afhankelijkheid te veroorzaken, moet de werking van de nicotine snel zijn (enkele seconden), zoals het geval is bij een sigaret. Als de werking trager is, wat het geval is bij een nicotinevervanger, dan veroorzaakt de nicotine geen verslaving.
De nicotine die in een nicotinevervanger zit (pleister, kauwgom, zuigtablet, spray, enz.) is dus niet verslavend, in tegenstelling tot deze in sigaretten.
Hoe werkt het?
- De nicotine werkt in op het pleziercircuit.
- Ze heeft een cognitieve werking: ze stimuleert het geheugen, verhoogt de waakzaamheid en de concentratie en heeft een stimulerend effect (gebruikt ter compensatie van het gebruik van alcohol 's avonds).
- Het is gunstig voor het leerproces en het vermogen om twee taken tegelijk uit te voeren.
- Het vermindert triestheid en ongerustheid.
- Het werkt pijnstillend en remt de honger.
De ontwenning brengt dus alle tegenovergestelde symptomen met zich mee!
- Triestheid, depressie
- Irritatie
- Verminderde concentratie en waakzaamheid
- Stijging van pijn en toegenomen hongergevoel
- Enz.
De nicotinevervanger laat het dus toe om de symptomen te verzachten zonder daarom een afhankelijkheid te veroorzaken.
De nicotinevervanger is het meest efficiënte middel om te stoppen met roken en brengt geen enkele nicotineafhankelijkheid met zich mee, omdat deze trager werkt dan een sigaret.
De nicotinevervanger
Weet goed, dat als de sigarettenconsumptie en de verslaving beperkt zijn, het soms mogelijk is om te stoppen met roken zonder je toevlucht te zoeken bij een nicotinevervanger.
Overigens is de nicotinevervanger het meest efficiënte middel om te stoppen met roken en brengt dit geen enkele nicotineafhankelijkheid met zich mee, omdat deze trager werkt dan een sigaret.
Volgens verschillende studies die de verschillende middelen om te stoppen met roken vergeleken hebben, is de combinatie van een pleister met een andere nicotinevervanger het meest efficiënt.
In feite werkt de pleister 1 à 2 uur na het aanbrengen. Tijdens dit tijdsverloop kan een zuigtablet, een kauwgom of een spray gebruikt worden om ontwenningsverschijnselen te verminderen.
Het gebruik van een nicotinevervanger wordt over het algemeen gedurende 3 maanden aangeraden, maar het gebruik kan verlengd worden indien nodig. Dit terwijl de dosis geleidelijk aan verminderd wordt en het aangeraden gebruiksschema gerespecteerd wordt. Gewoonlijk maakt dit het mogelijk om je in maximum één jaar volledig te ontdoen van de tabak.