02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
04-11-2019 | Sport en vitaliteit

Stramme spieren na het sporten?

Geschreven door Natasha sport Spieren

Je bent een echte sportfanaat? Of eerder een recreatieve sporter? In beide gevallen heb je waarschijnlijk al wel eens last van spierpijn. Spierpijn is eigenlijk een alarmsignaal dat je lichaam uitstuurt. De boodschap in dat geval is dan ook: neem tijdig voldoende rust en voorkom zo blessures. 

Verschillende soorten spierpijn

Spierpijn ontstaat door een beschadiging aan de spieren. Dit is meestal het gevolg van een verkeerde belasting of een overbelasting van de spieren.

 

Spierpijn tijdens het sporten

Tijdens het intensief sporten verbruiken je spieren heel wat energie. Zo verbruikt ons lichaam onder andere voedingsstoffen zoals glucose tijdens het bewegen. Bij het verbranden van deze voedingsstoffen ontstaan afvalstoffen zoals melkzuur. Als het melkzuur zich gaat opstapelen gaat dit vervolgens de zenuwen prikkelen en zorgen voor een brandend gevoel en spierpijn.

 

Spierpijn na het sporten (verlate spierpijn)

Deze spierpijn ontstaat meestal enkele uren na de inspanning en verdwijnt vanzelf weer na enkele dagen. Door je spieren zwaarder te belasten dan normaal ontstaan heel erg kleine spiertjes in de spiervezels. Je lichaam gaat deze spiertjes natuurlijk weer herstellen en nadien zal je zelfs een zwaardere belasting aankunnen.

 

Hoe spierpijn voorkomen en verlichten

Warming up

Geef je lichaam de juiste voorbereiding. Warm je spieren op en maak ze soepel voor het sporten. Gebruik ook een opwarmende gel of spray zoals reflex spray voor het sporten. Het zal je spieren helpen opwarmen. Op deze manier ga je die vervelende blessures voorkomen.

Cooling down

De cooling-down is het omgekeerde van de warming-up. Het is de bedoeling dat je je spieren opnieuw tot rust zal brengen en je je hartslag laat zakken tot een normaal ritme. Een juiste cooling down zorgt voor een sneller herstel.

Actieve rust

Neem achteraf voldoende rust en tijd om te herstellen maar blijf wel in beweging. Beweging bevordert namelijk de doorbloeding zodat afvalstoffen worden afgevoerd. Denk maar aan een rustige wandeling of fietstocht.

Luister naar je lichaam

Train op het juiste niveau en bouw duur en intensiteit van de inspanning op.

Enthousiasme is goed maar ken je grenzen!

Voldoende vochtinname

Drink voldoende zodat je lichaam gehydrateerd blijft en afvalstoffen worden afgevoerd.

Warmte

Warmte zorgt voor een betere doorbloeding en ontspant de spieren. Het kan dan ook verlichting brengen bij spierpijn. Neem bijvoorbeeld een warme douche of maak gebruik van een opwarmende gel of spray. Reflex spray is hier zeker aangewezen. Het zal de spieren opwarmen en de pijn verminderen.

Pijnstillers

Pijnstillers verlichten spierpijn maar bevorderen het herstel niet.

 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels