02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
03-09-2018 | Algemeen welzijn

Tandpijn: oorzaken en wat je eraan kan doen.

Tandpijn wordt door veel mensen ervaren als de ergste pijn. Tandpijn kan verschillende oorzaken hebben. Om je te helpen met tandpijn om te gaan, ga ik je hieronder een kort overzicht geven van sommige oorzaken die tandpijn kan hebben. Daarnaast ga ik je ook een aantal oplossingen bieden voor als de tandpijn echt niet meer te houden is. 

Oorzaken van tandpijn

Meestal wordt acute tandpijn veroorzaakt door gaatjes (cariës), waardoor je tandzenuw geprikkeld wordt. Verder kan je ook tandpijn krijgen door een abces, maar er kan ook sprake zijn van een ontsteking van het tandvlees of van het wortel- of zenuwkanaal. Daarnaast is het ook mogelijk dat je mond, tand of kaak beschadigd is of er een vulling is losgekomen die de pijn veroorzaakt. Tot slot kan het ook gaan om je wijsheidstanden die doorkomen, of om tanderosie waarbij je tandglazuur dunner is geworden of verdwenen is. Hieronder worden een paar van deze oorzaken verder besproken. 

Abces

Een tandbehandeling vermijden of uitstellen kan onder andere leiden tot een abces. Als je tandbederf of cariës niet op tijd behandelt, is het mogelijk dat je glazuurlaag wordt aangetast en daarna het tandbeen. Vervolgens vinden de bacteriën hun weg naar de zachte kern van je tand. Daarnaast kan een abces ook ontstaan door een tandvleesaandoening, waarbij er te veel tandplak ophoopt in de ruimte tussen je tand en je tandvlees. Een abces kan enorm pijnlijk zijn, maar is gelukkig ook gemakkelijk te behandelen. Als de pijn echter heftig aanhoudt, wordt er soms antibiotica voorgeschreven. Om de antibiotica wat tijd te geven om hun werk te doen, kunnen er eerst ontstekingsremmende pijnstillers gebruikt worden, zoals Nurofen. 

Cariës/gaatjes

Als er te veel tandplak op je tanden zit, kunnen er gaatjes ontstaan. Voedingsgewoonten en frisdrankgebruik kunnen hier een rol bij spelen. Niet alleen wat je eet is hierbij belangrijk, maar ook hoe vaak je dit eet. In het begin zijn de cariës vrij pijnloos. Het duurt dan ook vrij lang eerdat de Tandpijn gaatjes gaatjes zich uitbreiden in het glazuur. Elke keer als je iets eet of drinkt, worden suikers en koolhydraten in voedsel omgezet in zuur. Zo’n zuurstoot kan het glazuur aantasten, en hierdoor ontstaan gaatjes. 

Gaatjes voorkom je liever dan ze te moeten behandelen. Daarom is een goede mondverzorging cruciaal. Die kan je behouden door twee keer per dag je tanden te poetsen met fluoridetandpasta. Verder kan je ook aanvullende hulpmiddelen gebruiken zoals flossdraad, tandenstokers of ragers. Om het gaatje terug te vullen, moet je langs gaan bij de tandarts die het dan vult met amalgaam of een composietvulling. Om in de tussentijd de tandpijn een beetje te verminderen, kan je grijpen naar ontstekingsremmende pijnstillers zoals Nurofen.

Tandvleesontsteking

Samen met cariës is een tandvleesontsteking de meest voorkomende aandoening in de mondholte. Hierbij is het tandvlees (het slijmvlies dat aanhecht aan de tanden) ontstoken. Hoewel de schade bij zo’n ontsteking omkeerbaar is, is het wel belangrijk om dit op tijd aan te pakken. Belangrijk is om je tanden dan te blijven poetsen. Als je je tandplak twee keer per dag grondig verwijdert, zal je tandvlees meestal na een vijftal dagen herstellen en stoppen met bloeden. Ook daarna is het belangrijk om een goede mondverzorging te blijven aanhouden. 

Tips tegen tandpijn  tandpijn tandarts

Als je tandpijn langer dan een tot twee dagen aanhoudt, moet je naar de tandarts. Wacht dus niet tot de pijn vanzelf overgaat. Als je vermoedt dat je een abces hebt, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een arts. Tot je naar de tandarts kan, kan je wel al volgende dingen doen die je vooruithelpen:

  • Je kan op de buitenkant van je wang een koud kompres drukken dat de zwelling vermindert.
  • Ook je mond spoelen met warm, licht gezouten water kan verlichting bieden.
  • Verder is het ook een goed idee om je tanden te flossen als er voedselresten vastzitten. 
  • Je kan ook sabbelen op een ijsblokje of slokjes koud water drinken.
  • Kruidnagel kan je ook helpen door erop te kauwen of de tand te deppen met kruidnagelolie. Kruidnagel verdooft de tandzenuw namelijk tijdelijk. Je moet echter wel voorzichtig zijn met de olie, aangezien het je tandvlees kan verbranden en je het niet mag inslikken. 
  • Je kan natuurlijk ook altijd een ontstekingsremmende pijnstiller nemen zoals Nurofen
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels