02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
23-09-2022 | Aandoeningen

Wat zijn tekenen van depressie?

We hebben allemaal wel eens een dipje of een mindere periode, maar soms gaat het over een aanhoudende mentale toestand die beschreven kan worden als pathologisch. Dan is het misschien goed om hulp te zoeken. Hoe herken je dan een depressie? Lees hier alles over de tekenen van een depressie.

Triest zijn en depressief zijn is niet hetzelfde. Depressie is ingewikkelder kan dat en kan je herkennen aan specifieke symptomen. Als je vermoed dat je zelf of iemand in je omgeving misschien last heeft van een depressie, is de volgende stap om hulp te zoeken. Hieronder lijsten we vaak voorkomende tekenen van een depressie voor je op.

Hopeloze visie op het leven

Depressie beïnvloedt hoe je in het leven staat en hoe je de wereld gaat zien. Als je een hopeloos gevoel hebt of je hulpeloos voelt tegenover je situatie, kan je misschien depressief zijn. Andere gevoelens die wijzen op depressie zijn zelf-haat, gevoel van waardeloosheid of misplaatste schuldgevoelens.

Verlies van interesse

Als je plots niet meer kan genieten van hobby’s of activiteiten die je voorheen wel heel graag deed, kan dit ook wijzen op depressie. Het gaat dan bijvoorbeeld over sporten, sociale activiteiten en zelfs je seksleven kan beïnvloed worden. In ernstige gevallen kan depressie impotentie veroorzaken.

Vermoeidheid en slaapproblemen

Je kan misschien geen zin meer hebben in leuke activiteiten omdat je gewoon te moe bent. Het onverklaarbare gebrek aan energie is een van de symptomen van depressie. Het kan er ook toe leiden dat je heel veel gaat slapen. Daar tegenover staan ook slaapproblemen, zodat je in een vicieuze cirkel van slecht slapen en vermoeidheid komt. Gebrek aan slaap kan ook leiden tot angststoornissen.

Angststoornissen

Depressie veroorzaakt niet per se een angststoornis, maar de twee komen wel vaak samen voor. Symptomen van een angststoornis zijn:

  • Rusteloosheid
  • Het gevoel van gevaar en paniek
  • Verhoogde hartslag
  • Versnelde ademhaling
  • Meer zweten dan normaal
  • Trillen of spierspasmen
  • Moeite met concentreren

Irritatie bij mannen

Depressie ziet er bij mannen en vrouwen anders uit, zoals dat wel vaker is bij mentale aandoeningen. In het geval van mannen, kunnen tekenen van depressie zich als volgt uiten: prikkelbaarheid, escapisme, risicogedrag, verslaving en misplaatste woede. Mannen zijn minder snel geneigd om depressie te herkennen of er hulp voor te zoeken.

Veranderingen in gewicht en eetlust

eetlust depressie gewichtsverliesDepressie kan een invloed hebben op je eetlust. Deze invloed is voor iedereen anders; sommigen eten minder terwijl anderen juist meer beginnen te eten. Of de veranderingen in eetgedrag met depressie te maken hebben, hangt af of het intentioneel is. Als je niet uit jezelf meer of minder bent beginnen eten, kan er sprake zijn van een depressie.

Schommelingen in humeur en emoties

Depressie kan mood swings veroorzaken: het ene moment ben je woedend en even later begin je plots te huilen. Dit is erg vervelend en kan bijdragen aan vermoeidheid, want je emoties dan weer beïnvloedt.

Suïcidale gedachten

Soms is depressie gelinkt aan gedachten van zelfmoord. Een taken van iemand die zelfmoord overweegt of van plan is zijn een plotse, extreme verbetering in humeur. Het is niet altijd erg voor de hand liggend om dit aan te zien komen, maar neem subtiele opmerkingen of herhaaldelijke grapjes over zelfmoord en de dood serieus als je denkt dat de persoon zich in een slechte mentale toestand bevindt. 

 

Depressie is net zoals veel mentale aandoeningen niet vast te stellen aan de hand van een paar duidelijke symptomen die bij iedereen hetzelfde zijn. De tekenen in dit artikel zijn een leidraad, maar het is geen volledige lijst. Als je vermoedt dat jij of iemand die je kent aan depressie lijdt, zoek dan professionele hulp. Soms kan een verandering in levensstijl al helpen met de symptomen, maar soms wordt er ook medicatie voorgeschreven

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels