02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
21-03-2018 | Allergieën

Algemene tips om een allergie te voorkomen

In onze geïndustrialiseerde maatschappij zijn allergieën opnieuw aan het toenemen. Zou dit kunnen liggen aan een te steriele omgeving? Hoewel deze theorie tegenwoordig veralgemeend wordt, raden we je zeker niet aan om afstand te doen van de basishygiëne, in tegendeel zelfs! Ontdek onze handige tips om een allergie te voorkomen.

Er bestaan verschillende soorten allergieën, waaronder voedselallergie, hooikoorts, mijtenallergie, allergie voor dieren, insectenbeten, medicatie, of ook nog latex bijvoorbeeld.

PS: allergieën kunnen zeer verraderlijk zijn, want een voedselallergie kan huidproblemen of ademhalingsproblemen (en niet-spijsverteringsgerelateerde problemen) veroorzaken en omgekeerd!

Het is niet aangeraden om „vuiler” te leven om het risico op allergieën te verminderen: je gaat hiermee enkel het risico op allergieën verhogen.

Gezonde reflexen om een allergie te voorkomen.

1.      Noteer het moment en de plaats

Als je symptomen vertoont die van een allergie zouden kunnen komen, schrijf dan op waar en wanneer ze verschenen, alsook wat je iets daarvoor gegeten hebt.

Als het een reactie op voedsel is, heb je meer risico dat je lijdt aan een intolerantie in plaats van een allergie. Een allergie kan een gevaar zijn, terwijl een intolerantie simpelweg onaangenaam is. De reactie is gematigd en er is dus nooit een risico op overlijden.

In feite is het zo dat 20% van de volwassenen denkt allergisch te zijn voor een voedingsmiddel, terwijl dit slechts in 3 tot 4% van de gevallen zo is (de anderen zijn simpelweg intolerant). In geval van symptomen van een allergie of intolerantie, kan je best raad vragen aan je arts of aan een allergoloog.

2.      Vermijd contact met allergenen

Als dit niet mogelijk is (in geval van pollen bijvoorbeeld), informeer je dan wanneer de concentratie pollen het hoogst is en laat je tijdig antihistaminica voorschrijven.

Je vindt ook handige sprays in geval van allergische rhinitis.

3.      Zorg dat je een gezonde levensstijl hebt

Eet gezond, beweeg en slaap voldoende, en rook niet.

Een gezonde levensstijl zal in meerdere gevallen heilzaam zijn, niet enkel in geval van allergieën. In feite ga je door gezond te leven je natuurlijke afweersysteem versterken en je ook beter in je vel voelen. Maar hierdoor ga je ook een betere slaapkwaliteit hebben en je vertering verbeteren.

Een gezonde levensstijl laat het ook toe om bepaalde aandoeningen te vermijden of te verminderen die gerelateerd zijn aan, bijvoorbeeld, cholesterol, obesitas, diabetes, enz.

4.      Beperk je hygiëne niet!

Het is niet aangeraden om „vuiler” te leven om het risico op allergieën te verminderen: je gaat hiermee enkel het risico op allergieën verhogen. Blijf dus altijd je handen goed wassen als je met eten bezig 

bent, als je naar het toilet bent geweest en als je ziek bent.

 

Wist je dat borstvoeding tijdens de eerste 4 tot 6 maanden ervoor zorgt dat het risico op allergieën verminderd wordt?

NB: de factoren die een allergie kunnen veroorzaken zijn vaak talrijk en over het algemeen komen deze ook samen voor. Dit zijn, onder andere :

  • Het merendeel van de tijd binnen doorbrengen, in een afgesloten ruimte
  • Overgewicht
  • Een niet-voldoende gevarieerde voeding met betrekking tot fruit en groenten
  • Stress
  • Klimaatverandering (langdurige blootstelling)
  • Vervuiling
  • Erfelijkheid

Zo is het dus dat allergieën vaker voorkomen in geïndustrialiseerde landen dan in ontwikkelingslanden en ook vaker in de stad dan op het platteland.

PS: Wist je dat borstvoeding tijdens de eerste 4 tot 6 maanden ervoor zorgt dat het risico op allergieën verminderd wordt?

Je vindt meer tips in onze artikels over allergieën, gluten, hooikoorts en mijten.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels