02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
30-10-2018 | Aandoeningen

Tips en tricks om aerosol toe te dienen aan je kind

Verkoudheid, griep, angina, faryngitis, bronchitis en voor de allerkleinsten: bronchiolitis! Kortom, het is het seizoen van de luchtweginfecties, vooral bij kinderen. En wie luchtweginfectie zegt, zegt: aerosol! Maar hoe moet je de aerosol toedienen aan zo'n klein snuitje?

Ja, kinderen zijn over het algemeen klein. Je krijgt het hun dan ook moeilijk uitgelegd wat eigenlijk het nut is van de aerosol en je krijgt ze ook moeilijk rustig. Maar geen paniek, we gaan je enkele tips en tricks geven om er door te komen en we gaan je ook uitleggen hoe het correct toegepast moet worden.

Hoe moet je de aerosol toedienen aan je kleine snuitje?

1.      Leg het uit

Als je kind op een leeftijd is waar hij dingen begrijpt, begin dan met het nut van de aerosol uit te leggen; dit geldt trouwens voor iedere vorm van gezondheidszorg. Leg uit dat hij zich hierdoor beter zal voelen, dat hij gemakkelijker zal kunnen ademen, minder zal moeten hoesten, enz. Hij moet begrijpen dat deze behandeling gaat helpen om te genezen.

Leg voor je de eerste aerosol gaat toepassen ook uit waaruit de behandeling bestaat en wat er precies gaat gebeuren. Aarzel niet om het een eerste keer voor te doen op een knuffelbeer of op jezelf. Je kan het kind geruststellen door uit te leggen dat het helemaal geen pijn doet. Waarschuw hem dat het apparaat wel lawaai maakt en laat het geluid een eerste keer horen voordat je het gaat toedienen. Het geluid is in feite een indrukwekkend en beangstigend iets voor kinderen.

Leg voor je de eerste aerosol gaat toepassen ook uit waaruit de behandeling bestaat en wat er precies gaat gebeuren. Aarzel niet om het voor te doen op een knuffelbeer of op jezelf.

2.      Plaats ze op de juiste manier

Voor de allerkleinsten is het geruststellend als deze op je knieën kunnen zitten. De grotere kinderen kunnen daarentegen op een stoel tegenover je gezet worden. Zolang als ze het masker goed over de neus en de mond houden tijdens het aerosolproces, kunnen ze op deze manier rustig blijven bewegen.

3.      Geef ze een rol

Naargelang de leeftijd, kan het kind meehelpen met de voorbereiding van de aerosol: de stukken aan elkaar zetten, de vloeistoffen in de puffer gieten enz. Met wat verbeelding kan er zelfs een spelletje van gemaakt worden.

4.      Houd ze bezig

Geef een speelgoedje of knuffelbeer om je kind bezig te houden en af te leiden tijdens het toedienen van de aerosol. Je kan het kind ook laten kleuren, of als ze kleiner zijn kan je ze ook zeker afleiden door middel van een liedje, gebaren, een bepaald voorwerp, enz. Probeer om de handjes altijd bezig te houden zodat ze niet de kans krijgen om het masker af te trekken.

5.      Houd bij hoe lang het nog duurt

Bepaalde aerosolbehandelingen kunnen tot 10 minuten duren. Aarzel ook niet om visuele middelen te gebruiken om het kind te laten weten hoeveel tijd er nog rest. Je kan bijvoorbeeld een klein autootje op de weg laten rijden of je kan een plaatje om in te kleuren gebruiken.

Het is overigens ook mogelijk om de aerosol in 2 beurten toe te dienen, met maximum 5 à 10 minuten tussen beide behandelingen. Over het algemeen volstaat een behandeling van 8 minuten: het kan geen kwaad als er nog een kleine hoeveelheid vloeistof achterblijft in de kamer van het apparaat.

Aarzel ook niet om visuele middelen te gebruiken om het kind te laten weten hoeveel tijd er nog rest. Je kan bijvoorbeeld een klein autootje op de weg laten rijden of je kan een plaatje om in te kleuren gebruiken.

6.      Implementeer een ritueel na het toedienen

Waarom voer je na het toedienen van de aerosol geen geruststellend moment in? Door het geven van een dikke knuffel, bijvoorbeeld. Het kind gaat tijdens de behandeling ook op z'n tanden bijten als hij weet dat er nadien iets leuk volgt. Bovendien is dit ook het ideale moment om ze te feliciteren en aan te moedigen voor de volgende keer.

7.      Geef niet op

Laat je niet ontmoedigen! De eerste aerosolsessies kunnen wat chaotisch verlopen, omdat het nog nieuw is voor het kind. Maar je zal zien dat ze er snel gewoon aan zullen worden. Je moet dus de moed er in houden, want de behandeling is onmisbaar om te kunnen genezen en voor het welzijn.

8.      Indien mogelijk, gebruik dan een puffer

De puffer kan als handig alternatief dienen voor de aerosol. Hier is het echter aan de arts om te beslissen wat gebruikt wordt in functie van de leeftijd, de competenties van het kind en de pathologie.

Een puffer kan ook toegediend worden aan de allerkleinsten en dit met behulp van een inhaleerkamer en een masker. Als het kind groot genoeg is, kan het ook gebruikt worden zonder masker, maar alleen als het kind de lippen goed op elkaar kan drukken zodat de mond hermetisch afgesloten blijft.

De puffer kan als handig alternatief dienen voor de aerosol. Een puffer kan ook toegediend worden aan de allerkleinsten en dit met behulp van een inhaleerkamer en een masker.

Gebruikstips voor de puffer:

  • Zet het masker op de inhaleerkamer
  • Plaats de puffer aan de andere zijde van de inhaleerkamer
  • Plaats het masker hermetisch over het gelaat van het kind, let er goed op dat de neus en de mond bedekt zijn.
  • Druk één keer op de puffer
  • Laat het kind 5 tot 10 keer inademen, in functie van wat voorgeschreven werd
  • Herhaal de handelingen zo vaak als aangewezen

NB: in geval van gebruik van corticosteroïden, zorg ervoor dat je kind de mond spoelt, iets drinkt of de tanden poetst. Het is zo dat dit type van product mondschimmels kan veroorzaken. Je kan ook het gelaat reinigen met een doekje of een vochtig washandje. Opdat je het niet zou vergeten, kan je de puffer en de vloeistoffen van de aerosol kort bij de tandenborstel bewaren.

NB: in geval van gebruik van corticosteroïden, zorg ervoor dat je kind de mond spoelt, iets drinkt of de tanden poetst.

Vergeet niet om de apparaten te reinigen.

Spoel dagelijks het masker, de inhaleerkamer en het mondstuk waar de vloeistoffen in gaan en reinig alle onderdelen 1 keer per week met water en zeep. Reinig deze grondig en laat dit in de open lucht drogen: droog deze niet af met een doek of theedoek!

Spoel dagelijks alle accessoires, reinig deze 1 keer per week met water en zeep. Reinig ze grondig en laat deze in de open lucht drogen: droog deze niet af met een doek of theedoek!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels